Ένα σκίτσο του Δεμερτζόγλου για την απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. Στον ΦΑΚΕΛΟ: Τουρισμός & Ικαρία, μπορείτε να βρείτε τις ελεύθερες πτήσεις συντακτών μας, επικεφαλής τοπικών ικαριακών συνδυασμών αλλά και αναγνωστών μας για το θέμα. Ένας διαδικτυακός διάλογος από όλες τις απόψεις, πάντα στο επίπεδο που ταιριάζει τόσο σε εμάς όσο και στο νησί μας. Σας ευχαριστούμε πολύ για την εντυπωσιακή συμμετοχή σας! Περιμένουμε και τη δική σας άποψη.

Ο τουρισμός θεωρείται μία δραστηριότητα ουσιώδης για την ζωή των ανθρώπων, λόγω των άμεσων επιπτώσεων του στους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, μορφωτικούς και οικονομικούς τομείς των εθνικών κοινωνιών και των διεθνών τους σχέσεων.

Ικαρία, Κουφονήσια, Ανάφη, Γαύδος, Τήλος, Σαμοθράκη, Γαδουρονήσι, είναι κάποιοι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για ελεύθερο κάμπινγκ. Τα ονόματα για τους κατασκηνωτές πολλά: σκηνίτες, φρικιά, ξωμεινάρηδες, γκρούβαλοι- στην περίπτωση της Ικαρίας.

Έχω χρόνια να πάω στην Ικαρία. Μάλλον επειδή κάποτε έπαθα ένα overdose προκειμένου να γράψω αυτό, αλλά η αγάπη μου για το νησί δεν έχει μειωθεί ούτε στο ελάχιστο. Απλά περιορίστηκε κάπως η αφοσίωσή μου σ’ αυτό. Αποφάσισα δηλαδή να δω και κανένα άλλο μέρος εκτός από την Ικαρία, πράγμα που φυσικά μου βγήκε σε καλό.

Κατάγομαι από το νησί μας, και παρόλο που έχω μεγαλώσει στην Αθήνα, έχω ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής μου στην Ικαρία. Από τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων, μέχρι και σήμερα, που ο ίδιος έχω μάθει την 6χρονη κόρη μου να αγαπά κάθε γωνιά της Ικαριάς.

Τρία παιδιά ήταν. Ο Γιώργος, η Μαρία και ο Παύλος. Κουβαλούσαν στην πλάτη τη σκηνή τους, τις κατσαρόλες και τ’ αρβυλάκια τους. Κουρασμένα φαίνονταν απ’ το λιοπύρι και τα πήρα στ’ αμάξι. Είχαν δώσει πανελλαδικές τον Ιούνη κι είχαν έρθει στο νησί για ξεκούραση και γλέντι. Δεν είχαν λεφτά για ξενοδοχείο. Γλυκύτατα ήταν. Έφευγαν με το καράβι απ’ τον Εύδηλο. Δεν πέρασαν καλά, λέει, γιατί φέτος είχε πολλούς στην παραλία κι έκαναν φασαρία όλο το βράδυ.

Τα τελευταία 15 χρόνια δουλεύω σε μαγαζιά "πιάτσας", από αυτά, τα πρώτα 10, σε μαγαζιά στην περιοχή Να - Αρενιστή. Έχω δει πολλά. Έχω ακούσει πολλά. Και έχω σχηματίσει άποψη. Γιατί κακά τα ψέματα, μόνο έτσι σχηματίζεις άποψη, αν δεις και ακούσεις και έχεις φυσική παρουσία σε γεγονότα ,πολλές και επαναλαμβανόμενες φορές. Αλλιώς, συγγνώμη, αλλά δεν έχεις άποψη, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να έχεις.

Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που διαφυλάσσουν τις αρχές του ελεύθερου κάμπινγκ, αλλά θα βοηθούσε αν κι αυτοί οι ίδιοι "περιφρουρούσαν" (και προφανώς όχι με την "κομματική" έννοια) το χωρό στον οποίο επιλέγουν οι ίδιοι να περάσουν τις διακοπές τους και προσπαθούσαν να εξηγήσουν την αναγκαιότητα του να σέβονται το περιβάλλον και τους γύρω τους σε όσους αδιαφορούν και θεωρούν ότι η δική τους ελευθερία είναι μεγαλύτερη και ανώτερη από των υπολοίπων.

Καταρχήν θεωρώ απαρέδεχτο να ακούγονται τριτοκοσμικοί χαρακτηρισμοί για τους κατασκηνωτές που επισκέπτονται το νησί μας. Μέσα σε ένα σύνολο ανθρώπων, ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά. Δεν μπορούμε να "τσουβαλιάζουμε" κανέναν, ούτε να κατηγορούμε για όλα τα δεινά μας τους κατασκηνωτές!

Με αφορμή τη διαδυκτιακή συζήτηση που αφορά στο θέμα του free camping στις παραλίες Μεσακτή και Λιβάδι, θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου με λίγα λόγια.

Σελίδες

ikariastore banner