Τουρισμός & Ικαρία: Πρέπει να τα καταφέρουμε

Φωτογραφία: Βασίλης Δέδες

Στο πλαίσιο της θεματικής μας: ΦΑΚΕΛΟΣ: Τουρισμός & Ικαρία, ζητήσαμε από τον Αντιδήμαρχο Ραχών, κ. Σωτήρη Κόχυλα, τη δική του ελεύθερη πτήση για το θέμα και τον ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση. Περιμένουμε και τη δική σας άποψη στο info@ikariamag.gr

Τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή προσπαθεί καθημερινά να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε ο ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας φέτος στο νησί μας, σε βασικές υποδομές του, λόγω των βροχοπτώσεν, των παγετων και των θυελλωδών ανέμων, ταυτόχρονα σχεδιάζει και προγραμματίζει τα βήματά της για το επόμενο διάστημα.

Ετσι, προχθές το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Αγίου Πολυκάρπου στις Ράχες, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα και γόνιμη λαϊκή συνέλευση με κύριο θέμα τον τουρισμό και την κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες, κυρίως της Μεσακτής και του Λιβαδιού, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το περασμένο καλοκαίρι.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του Δήμου για το μεγάλο αυτό θέμα του νησιού μας, αλλά και για το επίσης μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στις παραλίες της περιοχής των Ραχων, από τις εκατοντάδες των ελεύθερων κατασκηνωτών.

Θεωρούμε ότι ο τουρισμός όπως σε κάθε τόπο, έτσι και στον δικό μας έχει να κάνει κυρίως, με υποδομές σε ξενοδοχεία, δωμάτια, κάμπινγκ, συγκοινωνίες κάθε είδους, δρόμους, μονάδες υγείας, υπηρεσίες κ.α, με το πώς και τι προβάλλεται, με τη συμπεριφορά ατομική και συλλογική (επαγγελματική) των κατοίκων του, αλλά και με μια σειρά άλλους γενικότερους και ειδικότερους παράγοντες.

Η Δημοτική Αρχή στα πιο πάνω θέματα μπορεί και πρέπει να παίζει ενεργό ρόλο. και αυτό κάνουμε. Πιστεύουμε επίσης ότι η επιτροπή τουρισμού που δημιουργήθηκε πριν λίγες μέρες με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα βοηθήσει σημαντικά προς αυτή τη κατεύθυνση.

Στο θέμα -πρόβλημα της ελεύθερης κατασκήνωσης δηλώνουμε με σαφήνεια, σε συνέχεια της θέσης που διατυπώσαμε τον περασμένο Σεπτέβρη, ότι το ελεύθερο κάμπινγκ δεν επιτρέπεται στην Ικαρία. Και αυτή μας η θέση υπαγορεύεται από τους παρακάτω πολύ απλούς αλλά και σημαντικούς λόγους.

1. Η ανεξέλεγκτη κατασκήνωση - κατάληψη στις δύο μεγαλύτερες και εύκολα προσβάσιμες παραλίες της περιοχής μας (η Μεσακτή μαλιστα χαρακτηρίστικε από την αρμόδια επιτροπή της Περιφερειας πρόσφατα ως πολυσύχναστη) αφαιρεί στην πράξη το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές των δημοτών μας αλλά και των υπολοίπων επισκεπτών. Τους στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα που έχουν να απολαμβάνουν τις παραλίες και τις θάλασσες του τόπου τους, και εμείς θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση μας να εξασφαλίζουμε αυτό το δικαίωμα σε κάθε μόνιμο ή επισκέπτη στο νησί μας.

2. Λόγοι υγιεινής -υγείας: Οταν η παραλία, κυρίως της Μεσακτής, θυμίζει καταυλισμό, όταν διαμένουν εκεί εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς την στοιχειώδη υποδομή, (γιατί απλούστατα οι παραλίες δεν έχουν και δεν οφείλουν να έχουν τέτοια υποδομή), όταν τα καταγεγραμένα κρούσματα δερματικών παθήσεων είναι δεκάδες, όταν αρχίσαμε και πατάμε στην άμμο σύριγγες, αναρωτιέται κανείς τι άλλο πρέπει να γίνει για να αφυπνιστούμε, για να αντιδράσουμε.

3. Λόγοι προστασίας και σεβασμου του περιβάλοντος: Ρύπανση, κίνδυνος πυρκαγιάς, αφού οι κατασκηνωτές δεν είναι μόνο στις παραλίες αλλά και μέσα στο δάσος. Πιστεύουμε ότι με τη συνεχή ενημέρωση με κάθε μέσο, που θα αρχίσει από τώρα, με τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας η οποία όπως αποδείχτηκε και στην χθεσινή λαϊκή συνέλευση, σχεδόν ομόφωνα, δεν αποδέχεται την υπάρχουσα κατάσταση, (ανεξάρτητα από την αφετηρία της σκέψης και λογικής του κάθενός μας, από το τι έπρεπε να έχει γίνει ή τι πρέπει να γίνει) με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιων, όπου αυτό απαιτηθεί, θα καταφέρουμε να πείσουμε τους πραγματικά πολυάριθμους φίλους του νησιού μας, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να τελειώσει.

Ας δουλέψουμε όλοι για να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε τις υποδομές του νησιού μας ώστε να μπορούμε να δεχτούμε και περισσότερους επισκέπτες.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία,
Σωτήρης Κόχυλας
Αντιδήμαρχος  Ικαρίας

Διαβάστε όλα τα άρθρα στον ΦΑΚΕΛΟ: Τουρισμός & Ικαρία

Διαβάστε επίσης:
Του Ελεύθερου Κάμπινγκ το κάγκελο!
Τα δικά μου δικά σου και τ’άλλα του Καίσαρα
Το Τσαντίρι μου και σε άλλη παραλία

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.

ikariastore banner