Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [21/02/18]

- Με αφορμή την κινητοποίηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Ικαρίας για τις ελλείψεις στη στελέχωση των δομών και τις υπηρεσίες Υγείας, η οποία θα κορυφωθεί την Πέμπτη 22 Φλεβάρη στις 12:00 στο Νοσοκομείο Ικαρίας και συμπαραστεκόμενοι ενεργά στον αγώνα τους, έχουν προκυρύξη στάσεις εργασίας προκειμένουν να συμμετάσχουν, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας, η ΕΛΜΕ Ικαρίας - Φούρνων, ο Συλλόγος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων. Βασικά αιτήματα: Να έρθει άμεσα δεύτερος παιδίατρος στο Νοσοκομείο μας και παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου προκειμένου να υπάρχει κάλυψη 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, όλες οι μονήρης θέσεις γιατρών του νοσοκομείου να γίνουν διπλές (δηλαδή να υπάρχουν τουλάχιστον δύο γιατροί ανά ειδικότητα, κάλυψη όλων των προβλεπόμενων κενών θέσεων ιατρικού και μή προσωπικού στα Περιφερειακά Ιατρεία, το Κέντρο Υγείας και το Νοσοκομείο με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ανάπτυξη/αναβάθμιση των δημόσιων υγειονομικών παροχών στα νησιά μας. Στην κινητοποίηση συμμετέχει εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση και το Εργατικό Κέντρο Σάμου.
Σχετικά με την κινητοποίηση, μετά την επιστολή του Δήμου, ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η δημοτική αρχή Ικαρίας για μια ακόμα φορά εκφράζει την στήριξη της στις δίκαιες κινητοποιήσεις των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων της Ικαρίας. Συμπαρατασσόμαστε στην διεκδίκηση του δικαίου αιτήματος διασφάλισης συνεχούς  παρουσίας παιδίατρου 12 μήνες τον χρόνο στο νησί,  και απαιτεί την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με την στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγειάς με την αναγκαία ειδικότητα του παιδίατρου.  Ο δήμος Ικαρίας δήλωσε από την αρχή παρών σε αυτό το κάλεσμα, παρεμβαίνοντας άμεσα τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο όσο και στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς & Αιγαίου. Άλλωστε ο δήμος Ικαρίας για αυτά τα θέματα -και όχι -μόνο έχει εκφράσει την άποψη του από το 2015, διατυπώνοντας συγκεκριμένη θέση η οποία μάλιστα αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβούλιου (160-2015). Με την οποία καθορίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο (παρατίθεται σε παράρτημα) με το οποίο αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών σε υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν της σύγχρονες ανάγκες μας. Με αυτές τις θέσεις έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε δυο παραστάσεις και δυο κινητοποιήσεις με την συμβολή φορέων της Ικαρίας και των παροικιακών οργανώσεων της Αττικής στο υπουργείο υγείας».
Ο Δήμαρχος Ικαρίας και η Δημοτική Αρχή καλούν τους κατοίκους της Ικαρίας, και όσους μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην υπάρχουσα στελέχωση των  δομών υγειάς του νησιού, να αντισταθούν οργανωμένα. Με επόμενο  βήμα τη συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας των συλλόγων γονέων την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 12:00 το Μεσημέρι  στο νοσοκομείο της Ικαρίας.

- Ο Δήμος Ικαρίας για τις συμβάσεις στον τομέα Καθαριότητας: Στην 2η για  το 2018 συνεδρίασή του, το  δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των υπηρεσιών του δήμου. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις: α) αφορούσαν την διασφάλιση του αναγκαίου (εκ του Οργανισμού του δήμου)  προσωπικού που μπορεί να καλυφθεί από τα έσοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών (όπως επιβάλλει η νομοθεσία), β) βασιστήκαν σε προτάσεις που είχαν συνταχθεί από τη διοίκηση του Δήμου και απευθύνονταν στις υπηρεσίες του ΥΠ.ΕΣ. Οι αποφάσεις αυτές για την ιστορία ελήφθησαν ομόφωνα. 
Παρά τα όσα αναφέρθηκαν στην σχετική συνεδρίαση - παρουσία και αρκετών συμβασιούχων -  η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής (Π.Ε.Α) απόλυτα εναρμονισμένη στο πνεύμα των ημερών, μεταμφιέστηκε σε υπερασπιστή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και εξέδωσε μια ανακοίνωση για το θέμα των συμβασιούχων που βρίθει ανακριβειών –πάγια τακτική της Π.Ε.Α- κατηγορώντας την διοίκηση του δήμου ότι  αρνείται την προκήρυξη θέσεων.
Προτού έρθουμε στο προκείμενο, και για να καταλάβουν όλοι ποιοι εγκαλούν ποιους, να θυμίσουμε ότι :
• Η  Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν ανέδειξε ποτέ και με κανένα τρόπο, ούτε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ούτε με ανακοίνωση, ούτε καν με παράσταση διαμαρτυρίας,   το θέμα των των ελλείψεων του προσωπικού του ενιαίου δήμου Ικαρίας.
• Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας συνέταξε τον πρώτο Ο.Ε.Υ του ενιαίου δήμου, χωρίς καμία αντίδραση στην κατευθηνηση  του ΥΠ.ΕΣ. Με αποτέλεσμα την  κατάργηση θέσεων εργαζόμενων που υπήρχαν στους οργανισμούς των τριών προϋπαρχόντων δήμων.
• Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν φρόντισε ποτέ να προμηθευτεί και να διαθέσει στους εργαζομένους για τους οποίους σήμερα ισχυρίζεται πως ενδιαφέρεται, τα προβλεπόμενα εκ του νόμου ατομικά μέσα προστασίας.
• Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν ασχολήθηκε καν με την προβλεπόμενη εκ του νόμου εξασφάλιση τεχνικού ασφαλείας & Γιατρού εργασίας.
• Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν ασχολήθηκε ποτέ και με κανένα τρόπο, με το θέμα των εσόδων του δήμου, όπως πχ είναι τα ανταποδοτικά από την είσπραξη τελών παρεπιδημούντων, ή τα ανταποδοτικά της είσπραξης οφειλών από εκμισθωτές δημόσιας περιουσία κτλ.  Ωστόσο, όσοι έχουν επιλεκτική μνήμη, ξεχνούν πως ακριβώς αυτά τα ανταποδοτικά είναι που καθορίζουν  την δυνατότητα του δήμου να προκηρύξει έστω και μια θέση εργαζομένου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Κι αυτό δεν αποτελεί ισχυρισμό, αλλά αδιάσειστη αλήθεια, έτσι όπως την ορίζει η νομοθεσία, την οποία επικαλούνται πως υπερασπίζονται.
• Η Π.Ε.Α αντιθέτως «φρόντισε» στην διάρκεια της θητείας της να διαμορφώσει μια οφειλή στην ΔΕΗ (δια  της οποίας εισπράττονται τα τέλη καθαριότητας, από όπου καλύπτονται οι μισθοί των εργαζομένων, για τους οποίους μας κατηγορεί ότι δεν θέλουμε να προσλάβουμε!). Μια οφειλή της τάξεως των 220.538€, τα οποία κληροδότησε στην σημερινή διοίκηση χωρίς καμιά εξήγηση.
 Σε αντίθεση όχι μόνο με τις προσφιλείς στην Π.Ε.Α. τακτικές του λαϊκισμού, αλλά και σε πλήρη αντιδιαστολή με την  –ως ανωτέρω-  πρακτική στην αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τους εργαζομένους και τα οικονομικά δεδομένα του δήμου μας.
 Η σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαρίας έχει αναδείξει ήδη από το 2015, και  για πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Ικαρίας, τις ανάγκες σε προσωπικό των υπηρεσιών του δήμου μας σε ζήτημα προτεραιότητας. Για πρώτη φορά επισημάνθηκαν και τέθηκαν επί τάπητος τα αδιέξοδα που γεννά και οξύνει η πολιτική που εφαρμόζουν στον χώρο της τοπικής διοίκησης όλες οι μέχρι σήμερα –μνημονιακές και μη- κυβερνήσεις, τις οποίες υποστηρίζουν όσοι συμπαρατάσσονται με την Π.Ε.Α.    
Συγκεκριμένα λοιπόν, η σημερινή διοίκηση, με αποφάσεις του Δ.Σ και παρεμβάσεις στο ΥΠ.ΕΣ (επισυνάπτονται σε παράρτημα) α) Απαίτησε -υπενθυμίζουμε ήδη από το 2015- την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. β) Εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την παραμονή του προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου μας, και προχώρησε στην υπογραφή νέων συμβάσεων, παρά την αρνητική γνώμη του ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή, που ομογάλακτοι της Π.Ε.Α δήμαρχοι τους απολύανε. γ) Εισηγήθηκε την τροποποίηση του ΟΕΥ, ώστε με αυτόν τον τρόπο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την δημιουργία νέων θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. δ) Έλαβε όσα μέτρα μπορεί να αντέξει η κοινωνία για να βελτιώσει τα οικονομικά δεδομένα του δήμου, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν έστω και ελάχιστες θέσεις το επόμενο διάστημα.
Οι συνειδητά πολιτικές αυτές επιλογές, είχαν ως αφετηριακή γραμμή τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά της λαϊκής οικογένειας. Δεν αθροιστήκαμε σε εκείνες τις δημοτικές αρχές που αξιοποίησαν την απεργία των εργαζομένων για να βάλουν από το παράθυρο τους ιδιώτες για την αποκομιδή. Διεκδικούμε με κάθε ευκαιρία την χρηματοδότηση των δήμων και για την καθαριότητα που για χρόνια σηκώνουν μόνο οι δημότες (κάτι με το οποίο η ΠΕΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα), για να έχουν συγκροτημένη υπηρεσία καθαριότητας με το αναγκαίο προσωπικό με τις αντίστοιχες ειδικότητες που χρειάζονται και με πλήρη δικαιώματα.
Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαν οι -μνημονιακές και μη- κυβερνήσεις είναι πολύ συγκεκριμένο: Δεν δίνει την δυνατότητα στον δήμο Ικαρίας σήμερα να υποβάλει πρόταση για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει την δυνατότητα -βάση των εσόδων- να βεβαιώσει σήμερα, ότι στον προϋπολογισμό του δήμου υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις που θα διασφαλίζουν την μισθοδοσία του καταληκτικού κλιμακίου των εργαζόμενων που λείπουν από τις υπηρεσίες.
Αυτό αν και το γνωρίζει η Π.Ε.Α, σκόπιμα συγχέει την μισθοδοσία των εργαζόμενων με  σύμβαση με τους εργαζόμενους με μόνιμη θέση, για να μπορέσει να «τεκμηριώσει» την κατηγορία της απέναντι στην διοίκηση του Δήμου Ικαρίας ότι «...προτιμά εργαζόμενους συμβασιούχους, χωρίς δικαιώματα, εκλογική πελατεία, ομήρους της δημοτικής αρχής...». Προφανώς νομίζει ότι όλοι αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους με τον δικό τους τρόπο, που τόσο «αγωνιστικά και διεκδικητικά» έκαναν γνωστό σε όλους τους Ικαριωτες τις ημέρες που άσκησαν διοίκηση στον Δήμο Ικαρίας.
Τέλος, σχετικά με το χαρακτηρισμό των Δήμαρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης ως υποκριτών, για όσα  έλεγαν τον Απρίλιο του 2016 για το θέμα της ανεργίας, αλλά και για την συμβολή τους στους αγώνες ενάντια στην ανεργία, για μόνιμη & σταθερή εργασία για όλους, για δουλειά με δικαιώματα, μία μόνο μπορεί να είναι η απάντηση:   Όταν άνθρωποι που υποστηρίζουν με κάθε τρόπο, στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό  βίο τους, την εφαρμοζόμενη πολιτική σε κάθε εκδοχή της, μια πολιτική που οδήγησε την χώρα και τους εργαζομένους στην σημερινή κατάσταση, εγκαλούν αυτούς που εξ αρχής αντιπαλεύουν σε καθημερινή βάση αυτή την πολιτική, γιατί δεν εφαρμόζουν σε ένα δήμο αυτό που όλοι οι υπόλοιποι έχουν υποστηρίξει να εφαρμόζεται σε όλη την χώρα, τότε μεταξύ τους οφείλουν να ψάχνουν για υποκριτές.

ΑΤΖΕΝΤΑ:
- Το Δ.Σ του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων, σας ενημερώνει, ότι το Σάββατο 24 Φλεβάρη  2018, διοργανώνει εκδήλωση στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134 Θησείο (επισυνάπτεται σχετικός χάρτης), που θα περιλαμβάνει:
• ώρα 17:00: Γενική  Συνέλευση και Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.
• ώρα 20:30: Kοπή της Πίτας για τη νέα χρονιά και γλέντι με σπιτικά φαγητά, καριώτικο κρασί και το μουσικό σχήμα του συντοπίτη μας Δημήτρη Μηταράκη (Μηταράκης - κιθάρα, Σκούτας - μπουζούκι, Ζαρίας - βιολί). Συμβολική συμμετοχή: 10 ευρώ το άτομο (παιδιά δωρεάν). Tα ταμειακά εντάξει μέλη που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση είναι προσκεκλημένα να συμμετέχουν και στην κοπή της πίτας δωρεάν.

- Λόγω μη προσέγγισης του αεροπλάνου με τους μουσικούς, οι προγραμματισμένες διήμερες εκδηλώσεις του ΚΚΕ για το Ρεμπέτικο Τραγούδι στην Κατοχή και τον Εμφύλιο  μετατίθενται για την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα: Την Τετάρτη 28/ 2 στην αίθουσα στο Μάραθο, στις 7.30 μ.μ. και την Πέμπτη 1/3 στην αίθουσα  στο Γλαρέδο , στις 7.30 μ.μ. Για τις εκδηλώσεις αυτές ισχύουν οι ίδιες προσκλήσεις που έχουν δοθεί.

ikariamag.gr

ikariastore banner