Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [02/04/18]

- 4 εκατ. ευρώ από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών: Mε απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, προκηρύχθηκαν για να χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δράσεις που αφορούν έργα αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, η προκήρυξη αφορά έργα για τη διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση καθώς και για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης της ακτογραμμής των νησιών, με σκοπό τη μείωση της διαβρωτικής τάσης των κυμάτων. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιούχοι είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και οι Δήμοι των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

- 3 εκατ. ευρώ από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για περιπατητικά μονοπάτια: Mε απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, προκηρύχθηκαν για να χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δράσεις που αφορούν έργα ανάδειξης των οικοσυστημάτων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Η προκήρυξη συγκεκριμένα αφορά:
• Τη δημιουργία θεματικών οικοπάρκων.
• Την προμήθεια εξοπλισμού και μέσων καθώς και τις αναγκαίες υποδομές για την ανάδειξη και προστασία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
• Την ήπια διαμόρφωση φυσικών τοπίων.
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιούχοι είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και οι Δήμοι των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Προτάσεις για την πρόσκληση αυτή μπορούν να καταθέτουν οι δικαιούχοι έως τις 15 Ιουνίου 2018.

- Η Διοίκηση του Δήμου Ικαρίας στηρίζει το αίτημα των  εργαζομένων – παρατασιούχων: Ο Δήμαρχος Ικαρίας λόγω του ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο μέσω συγκοινωνίας με την Σάμο, στην οποία εκδικαζόταν την  Πέμπτη 29/3/2018 στο Μονομελές Πρωτοδικείο, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εργαζομένων – παρατασιούχων, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου, έστειλε την παρακάτω επιστολή.
«Η αίτηση για την διαδικασία των ασφαλιστικών  μέτρων που κατατέθηκε από μέρος των συμβασιούχων που εργάζονται στον δήμο Ικαρίας, προκειμένου να συνεχίσουν την εργασία τους και μετά τις 31 Μάρτη 2018. Είναι ο μονός δρόμος που έχει μείνει αυτή την στιγμή γιατί ο Ν.4479/17 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ορίζει ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν να  απασχολούνται μετά την ημερομηνία αυτή,  με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην απόλυση.  Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, τονίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν στον Δήμο το 2015 με κριτήρια ΑΣΕΠ ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών, και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να εργάζονται με τρεις παρατάσεις των συμβάσεών τους, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών.
Η Διοίκηση του Δήμου Ικαρίας υπερασπίζεται το δίκαιο αίτημα να μην απολυθούν, τονίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι αυτοί υπηρετούν σε κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες και καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, που ο δήμος Ικαρίας αδυνατεί να καλύψει με άλλο τρόπο αυτή την στιγμή γιατί η διαδικασία πρόσληψης εποχικού προσωπικού δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, και η διαδικασία για πρόσληψη προσωπικού με σταθερή εργασιακή σχέση προσκρούει στην ανεπάρκεια των πόρων που προκύπτουν από τα δημοτικά τέλη του δήμου Ικαρίας .
Υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαρίας έχει αναδείξει ήδη από το 2015, και  για πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Ικαρίας, τις ανάγκες σε προσωπικό των υπηρεσιών του δήμου μας σε ζήτημα προτεραιότητας. Για πρώτη φορά επισημάνθηκαν και τέθηκαν επί τάπητος τα αδιέξοδα που γεννά και οξύνει η πολιτική που εφαρμόζουν στον χώρο της τοπικής διοίκησης όλες οι μέχρι σήμερα –μνημονιακές και μη- κυβερνήσεις.
Συγκεκριμένα λοιπόν, η σημερινή διοίκηση, με αποφάσεις του Δ.Σ και παρεμβάσεις στο ΥΠ.ΕΣ α) Απαίτησε -υπενθυμίζουμε ήδη από το 2015- την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
β) Εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την παραμονή του προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου μας, και προχώρησε στην υπογραφή νέων συμβάσεων.                    γ) Εισηγήθηκε την τροποποίηση του ΟΕΥ, ώστε με αυτόν τον τρόπο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την δημιουργία νέων θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. δ) Έλαβε όσα μέτρα μπορεί να αντέξει η κοινωνία για να βελτιώσει τα οικονομικά δεδομένα του δήμου, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν έστω και ελάχιστες θέσεις το επόμενο διάστημα.
Οι συνειδητά πολιτικές αυτές επιλογές, είχαν ως αφετηριακή γραμμή τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά της λαϊκής οικογένειας. Διεκδικούμε με κάθε ευκαιρία την χρηματοδότηση των δήμων και για την καθαριότητα που για χρόνια σηκώνουν μόνο οι δημότες για να έχουν συγκροτημένη υπηρεσία καθαριότητας με το αναγκαίο προσωπικό με τις αντίστοιχες ειδικότητες που χρειάζονται και με πλήρη δικαιώματα.
Η Δημοτική Αρχή, παράλληλα με παρεμβάσεις στα συνέδρια της ΚΕΔΕ, ανέδειξε το κυρίαρχο αίτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων  - παρατασιούχων, και σε όλες τις κινητοποιήσεις της διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου, σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. 
Όμως το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαν οι -μνημονιακές και μη- κυβερνήσεις είναι πολύ συγκεκριμένο: Δεν δίνει την δυνατότητα στον δήμο Ικαρίας σήμερα να υποβάλει πρόταση για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.   Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει την δυνατότητα -βάση των εσόδων- να βεβαιώσει σήμερα, ότι στον προϋπολογισμό του δήμου υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις που θα διασφαλίζουν την μισθοδοσία του καταληκτικού κλιμακίου των εργαζόμενων που λείπουν από τις υπηρεσίες.    
Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα των συγκεκριμένων θέσεων, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι μετά την αποχώρηση των υπηρετούντων συμβασιούχων δεν υπάρχει ουσιαστικά η δυνατότητα να βγει πρόγραμμα συλλογής απορριμμάτων σε καμιά δημοτική ενότητα αφού υπάρχουν 10 οχήματα για συλλογή μεικτών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων δυο φορτηγά ένα καλαθοφορο όχημα και 6 οδηγοί και τρεις εργάτες για όλα αυτά……. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην λειτουργία των Ιαματικών πηγών (Ασκληπιός, Απόλλωνας και Σπήλαιο) που όπως ενδεχόμενος γνωρίζεται η λειτουργία τους αρχίζει τον Μάιο και κλείνουν τέλος Δεκεμβρίου οι δύο ενώ το Σπήλαιο παραμένει ανοιχτό μέχρι τέλος Ιανουαρίου.  Εφέτος λόγω τις πασχαλινής περιόδου δεχόμαστε πιέσεις για έναρξη λειτουργίας τον Απρίλιο και όλα αυτά όταν μετά την αποχώρηση των υπηρετούντων συμβασιούχων δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγει πρόγραμμα λειτουργίας.
Οι ανάγκες που περιγράφουμε είναι ένα μικρό δείγμα από τις ανάγκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του Δήμου μας, μόνιμοι ή εποχικοί μιας και οι διαχρονικές πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα στην απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού μας έχουν οδηγήσει σε πραγματικό αφανισμό από υπαλλήλους (από το 2011 έχουμε απώλεια 20 εργαζομένων χωρίς να μπορέσουμε να τους αναπληρώσουμε) επιπλέον αν σκεφτούμε και τις αρμοδιότητες που δίνουν κάθε χρόνο στους Δήμους η κατάσταση είναι πλέον τραγική, αναγκάζοντας εργαζόμενους να κινούνται στα όρια αντοχής (και χωρίς πρόσθετες απολαβές τα τελευταία  χρόνια) και τον Δήμο υπόλογο και αφερέγγυο στις ανάγκες Δημοτών και επισκεπτών»

- Ενημέρωση για τα ογκώδη απορρίμματα: Από τις 21/3/2018 συνεργείο του δήμου (Εργάτες καθαριότητας – φορτηγό – Jcb), πραγματοποιεί εκτεταμένες εργασίες συλλογής ογκωδών απορριμμάτων από διάφορα σημεία της Δημοτικής ενότητας Αγιου Κηρύκου (Πατέλα – Εκκλησία -Λευκάδα-μεταλλείο -Φάρος- Φωκιανεικα, κλπ), που ασυνείδητοι συμπολίτες μας είχαν πετάξει οπού τους βόλευε. Ο δήμος Ικαρίας απευθύνει για μια ακόμα φορά έκκληση σε όλους του δημότες, για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων. Υπενθυμίζοντας ότι η συμβολή των κατοίκων του νησιού στην καθαριότητα του έχει καθοριστική σημασία, δεν είναι προαιρετική είναι και αναγκαία και απαραίτητη. Ευθύνη του δήμου είναι η οργάνωση του τρόπου διαχείρισης, αυτό όμως χωρίς την συμβολή σας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Παρακαλούμε για μια ακόμα φορά να μην αποθέτετε ογκώδη απορρίμματα χωρίς συνεννόηση (2275350401-2275350431)  με τον Δήμο Ικαρίας. Οι παραβάτες θα υποστούν τις συνέπειες που προβλέπει ο κανονισμός καθαριότητας. Όσοι αντιληφθούν παράνομη απόθεση απορριμμάτων παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τον Δήμο για τους παραβάτες των διατάξεων του κανονισμού καθαριότητας.

- Ψήφισμα για τα προβλήματα της Υγείας στην περιοχή μας: O Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του "για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται το Κέντρο Υγείας Ευδήλου, τα περιφερειακά ιατρεία Ραχών, Μαγγανίτη και Καρκιναγρίου, οι δομές του Νοσοκομείου Αγ. Κηρύκου καθώς και οι παροχές υγείας, συνέπεια των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών".

- Εξετάσεις για απόκτηση άδεια χειριστή πηδαλιούχου για τη διακυβέρνηση αλιευτικών σκαφών: Γνωρίζουμε στους ιδιοκτήτες – κυβερνήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών ότι την Δευτέρα 23/04/2018 ή εναλλακτικά την Πέμπτη 26/04/2018 και ώρα 09:00 θα διενεργηθούν εξετάσεις για την απόκτηση άδειας χειριστή πηδαλιούχου για την διακυβέρνηση αλιευτικών σκαφών στον Λιμενικό Σταθμό Αγίου Κηρύκου.
Η εξέταση θα είναι προφορική, θεωρητική και πρακτική η δε εξεταστέα ύλη ορίζεται ως ακολούθως:
i. Διεθνής Κανονισμός προς Αποφυγή Συγκρούσεων στη θάλασσα (Δ.Κ.Α.Σ.).
ii. Βασικές γνώσεις για τα απαιτούμενα σωστικά – πυροσβεστικά μέσα του αλιευτικού σκάφους και επίδειξη του τρόπου χρήσεως αυτών.
Η πρακτική εξέταση θα περιλαμβάνει:
i. Διάφορους χειρισμούς του αλιευτικού σκάφους.
ii. Χρήση σωστικών – πυροσβεστικών μέσων.
Για υποβολή αιτήσεων καθώς και κάθε άλλη πληροφορία να απευθύνεσθε στην Υπηρεσία μας κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Άρθρο 1 §2 του Π.Δ. 16/2004 (ΦΕΚ 09/2004) ο κυβερνήτης αλιευτικού σκάφους πρέπει να είναι κάτοχος «Διπλώματος Κυβερνήτη Γ» ή «Ειδικού πτυχίου Κυβερνήτη» ή κατ’ ελάχιστον «Άδειας χειριστή Πηδαλιούχου». Οι παραβάτες θα υφίστανται τις νόμιμες κυρώσεις.

ikariamag.gr

ikariastore banner