Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [4/03/18]

- Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των Συλλόγων Γονέων και φορέων της Ικαρίας για την έλλειψη παιδιάτρου και τη γενικότερη κατάσταση στον τομέα της Υγείας στο νησί μας. Μάλιστα, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, 12 το πρωί, αναμένονται νέες παρεμβάσεις των Συλλόγων Γονέων στις διοικήσεις του Νοσοκομείου ,του Κ.Υ. Ευδήλου & του Π.Ι. Ραχών. Για την κινητοποίηση της Πέμπτης 22/2 στο Νοσοκομείο οπότε και έγινε παρέμβαση στη διοίκηση και ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με την Διοικήτρια της 2ης Υ.Πε. Κα Ιορδανίδου, οι σύλλογοι γονεών στη σχετική τους ανακοίονωση δηλώνουν: "Οι απαντήσεις που (δεν) μας έδωσε δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Λίγο πολύ, για άλλη μια φορά, ακούσαμε από επίσημα χείλη πως για τα κενά σε ιατρικό προσωπικό και ειδικά για την έλλειψη 2ου παιδιάτρου, υπεύθυνοι είναι οι κακοί γιατροί που δεν θέλουν να έρθουν να εργαστούν - ως συμβασιούχοι μάλιστα - στην ακριτική Ικαρία! Για προκήρυξη νέων θέσεων ή κάλυψη των υπαρχόντων με μόνιμες προσλήψεις, γεγονός που αποτελεί υποχρέωση της Υ.ΠΕ. και του Υπουργείου Υγείας, ούτε κουβέντα. Ακούσαμε για άλλη μια φορά προτάσεις - πρόχειρα μπαλώματα της κατάστασης  όπως πχ. σύναψη σύμβασης με γιατρούς με μπλοκάκι (!!!) Ανεπιτυχής ήταν η προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Μετά και από τη νέα συνάντηση των Συλλόγων Γονέων στον Εύδηλο τη Δευτέρα 26/2 που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την κινητοποίηση στις 22/2, αποφασίστηκαν για τη συνέχεια τα εξής:
• Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε δυναμικά τις ενέργειές μας και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας. ΌΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ, αναμένουμε ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματά μας από τη 2η Υ.Πε και το Υπουργείο Υγείας μέσα στις επόμενες  2 με 3 εβδομάδες.
• Καλούμε τον Βουλευτή του Νομού και την Διοικήτρια της 2ης Υ.Πε να επισκεφτούν το νησί μας μέσα στο Μάρτιο, να συναντηθούν με τους Συλλόγους και τους Φορείς των νησιών μας και να πάρουν δημόσια ανοιχτή θέση στα αιτήματά μας. Η μη αποδοχή της πρόσκλησής μας θα εκτιμηθεί αναλόγως.
• Κορυφώνουμε τις κινητοποιήσεις μας με συγκέντρωση στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας σε ημερομηνία και ώρα που θα ανακοινωθεί.
• Καλούμε Συλλόγους, Σωματεία και Φορείς των νησιών μας σε συντονισμό των κινήσεων και δράσεών μας

- Παράλληλα, επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης με θέμα την  Έλλειψη Παιδιάτρων στο Γ.Ν - Κ.Υ. Ικαρίας. Μεταξύ άλλων σημειώνει:  Στην ακριτική Ικαρία, σε μια ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, για πολλοστή φορά οι γονείς αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά την Υγεία των παιδιών τους από την έλλειψη παιδιάτρων στο Γενικό νοσοκομείο -Κ.Υ. Ικαρίας. Η μοναδική παιδίατρος που υπηρετεί στη θέση αυτή απουσίαζε από το νησί με εκπαιδευτική άδεια. Η θέση της δεν είχε αναπληρωθεί από άλλο παιδίατρο. Αντίστοιχα δεν υπάρχει ειδικότητα παιδιάτρου στο Κ.Υ.  Ευδήλου και στα υπόλοιπα Π.Ι. του νησιού.
Αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης παιδιάτρων στις δημόσιες μονάδες υγείας είναι να μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός του νησιού τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για την ζωή τους. Η υποκατάσταση των παιδιάτρων από τους γιατρούς γενικής ιατρικής που είναι συνήθης πρακτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών.     
Η έλλειψη παιδιάτρων συμβάλει ώστε σχεδόν καθημερινά να καταγράφονται περιστατικά μεταφοράς ασθενών, είτε στη Σάμο είτε στην Αθήνα.  Στην Ικαρία αλλά και τους  Φούρνους κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα νησιά είναι αποκλεισμένα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυξάνοντας έτσι την ανασφάλεια των γονιών και συνολικά των κατοίκων, σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδιάτρου.
 Στην Ικαρία εκτός από τα δεκάδες νεογνά και βρέφη 0 ως 4 χρονών, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία- δημοτικά) Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια- λύκεια) φοιτούν 870 παιδιά. Τους θερινούς μήνες ο αριθμός των παιδιών υπερδιπλασιάζεται.
Αυτό σημαίνει ότι ο μοναδικός  Παιδίατρος σε Δημόσια Δομή Υγείας των νησιών δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψης των παιδιών.
Το παραπάνω πρόβλημα είναι σοβαρό και αποτελεί την «κορύφωση του παγόβουνου», από την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια υγεία στο νησί, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, με τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, το «εμπάργκο» στις προσλήψεις, τις αυξημένες πληρωμές των ασθενών για φάρμακα – εξετάσεις κλπ.

- Προκήρυξη νέων θέσεων γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου στο νομό Σάμου: Θέσεις γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου προκηρύσσει το Υπουργείο Υγείας. Η υποβολή αιτήσεων πρέπει να γίνει μέχρι τις 13 Μαρτίου 2018 (Αρ. πρωτ. Γ4γ/Γ.Π.οικ.16743/27-2-2018). Σύμφωνα με την προκήρυξη οι θέσεις μπορούν να καλυφθούν από Γενικούς γιατρούς, γιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου, γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου επί θητεία. Κατόπιν επικοινωνίας με την Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού της 2η ΥΠΕ, και με τη διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ  κα. Ιορδανίδου, έχουμε τα ακόλουθα:
Για την Ικαρία οι θέσεις είναι 4: 1 για το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, 1 στο ΚΥ Ευδήλου, 2 στο Καρκινάγρι, εκ των οποίων η μία αφορά και την εξυπηρέτηση του ΠΙ Μαγγανίτη
Για τους Φούρνους οι θέσεις είναι 3: 1 στο ΠΠΙ Φούρνων, 1 στο ΠΠΙ Θύμαινας, 1 στο ΠΙ Χρυσομηλιάς

- Για την προσπάθεια χρηματοδότησης  αναγκαίων υποδομών του δήμου Ικαρίας (Δελτίο τύπου από τον Δήμο): Δίνοντας συνέχεια στην προσπάθεια που γίνεται από την σημερινή διοίκηση του Δήμου Ικαρίας σε επίπεδο προγραμματισμού και αξιοποίησης κάθε διαθεσίμου χρηματοδοτικού εργαλείου (ΕΣΠΑ-ΟΧΕ- ΠΑΑ- Leader-ΠΔΕ) για να αντιμετωπιστούν τα  προβλήματα στις ανεπαρκείς υποδομές του νησιού. Πριν από λίγες ημέρες έπειτα από σχετικό αίτημα της δημοτικής αρχή αντιπροσωπεία του δήμου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σ. Σταμούλο, συναντήθηκε στις 13/2/2018 με τον  Υπουργό Επικρατείας κ. Α. Φλαμπουραρη, και στις 14/2/2018 στην ΜΟΔ, με την υπεύθυνη του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου  κ. Πριφτη. Στην συνεχεία συναντήθηκε με φορείς υποστήριξης δήμων για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης μέσα από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» που θα ανακοινωθεί  σύντομα.  Την Τετάρτη 14/2/2018 έγινε επίσης ενημερωτική συνέλευση με τα Δ.Σ των Παροικιακών Συλλόγων Ικαρίας της Αττικής.
 Τέλος την Παρασκευή 16/2/2018 ο δήμαρχος αξιοποίησε την παρουσία του στην Αθήνα  και συναντήθηκε με τον Αν.Γ.Γ του Υπουργείου Υγειάς κ. Σ. Βαρδαρό, σχετικά με το επίκαιρο θέμα της έλλειψης παιδίατρων από τις δημοσιές δομές του νησιού.
1) Στην συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας, ο Δήμαρχος, παρουσίασε αναλυτικά την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται  ο Δήμος και οι υποδομές του, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήθηκε για χρόνια στους ΟΤΑ και δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα .   κατέθεσε υπόμνημα με έργα υποδομών (κυρίως διαχείρισης υδάτων και λυμάτων) που έχουν ωριμότητα ως προς τις μελέτες και τις αδειοδοτησεις και αναζητείται χρηματοδότηση.                
Ο κ. Υπουργός στις απαντήσεις του, κινήθηκε στα γνωστά ασφυκτικά πλαίσια που έχει διατυπώσει η κυβέρνηση για τα φλέγοντα ζητήματα των ΟΤΑ.  Συνέδεσε τη δυνατότητα για οικονομική ενίσχυση με τις συνολικές οικονομικές δυσκολίες του κράτους. Αφήνοντας ωστόσο ελπίδες για ενίσχυση ως προς το Θέμα των παρεμβάσεων που αφορούν την βελτίωση των βιολογικών καθαρισμών. 
2) Στην συνάντηση που έγινε στην ΜΟΔ, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πρόταση του δήμου Ικαρίας στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου.
Συνοπτικά η πρόταση αφορά τα εξής έργα:
• «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΡΟΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΔΟ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ»
• «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ»
• «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΛΑΨΑΧΑΔΕΣ – ΜΑΝΔΡΙΑ ΓΥΑΛΙΣΚΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΑΘΕΣ»
Η κ. Πριφτη αναγνώρισε την ωριμότητα των προτάσεων του δήμου Ικαρίας, και  παρέπεμψε στην τελική έγκριση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Α. Χαρίτση, που θα δημοσιοποιηθεί με σχετική απόφαση του.
3) Στην ενημερωτική συνέλευση των Παροικιακών Συλλόγων Ικαρίας της Αττικής. Ο Δήμαρχος έδωσε ένα γενικό πλαίσιο της λειτουργίας του Δήμου αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα ακόλουθα θέματα:
• Την κατάσταση της λειτουργίας του Δήμου Ικαρίας,
• Έναν απολογισμό για την ως τώρα παρέμβαση του  Δήμου με ιδιαίτερες αναφορές στα θέματα της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, των υπηρεσιών της καθημερινής λειτουργίας του Δήμου καθώς και τα άμεσα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, την πορεία των προγραμματισμένων έργων στο νησί και την προσπάθεια ένταξης και αξιοποίησης του μελετητικού έργου που είχε εκπονηθεί από την περίοδο των 3 δημοτικών διαμερισμάτων.
• Για τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης, και την δυνατότητα να προσλάβει ο δήμος προσωπικό με σταθερή εργασιακή σχέση, για την προσπάθεια του δήμου να συσταθεί δημοτικό Γηροκομείο.
• Στην παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής για το λιμάνι του Ευδήλου και την αποκατάσταση των ζημιών  που υπέστη προσφάτως.
• Ο Δήμαρχος Ικαρίας αναφέρθηκε τέλος στην διαρκή προσπάθεια για την βελτίωση των αθλητικών υποδομών του νησιού και την διεκδίκηση νέων αναγκαίων για τους νέους και τους αθλητικούς συλλόγους του νησιού υποδομών.
Η συνολική τοποθέτηση της αντιπροσωπείας του Δήμου έγινε υπό την ανάλυση του γενικότερου πρίσματος της οικονομικής κατάστασης και το πόσο έχουν δυσχεράνει τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης οι πολιτικές των μνημονίων, των περικοπών και της λιτότητας αλλά και ποιο είναι το μέλλον που επιφυλάσσει η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης για τις ακριτικές περιοχές σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη καλλιέργεια αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.
Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης από τον κ. Δήμαρχο ο λόγος δόθηκε στους συλλόγους και τους πολίτες. Ερωτήθηκαν και απαντήθηκαν πληθώρα ερωτημάτων μεταξύ των οποίων ήταν και τα εξής: 
• Η πορεία της αναγνώρισης των ιαματικών πηγών στο Υπουργείο Τουρισμού,
• Η κατάσταση των βιολογικών καθαρισμών και οι προσπάθεια ένταξης αυτών σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα
• οι δυνατότητες βελτίωσης του οδικού δικτύου της Ικαρίας κυρίως όσον αφορά τα σημεία του Ευδήλου και του Αρμενιστή.
• Η ανάγκη για δημιουργία αθλητικής εγκατάστασης στο Καρκινάγρι.
Να σημειωθεί ότι οι παρόντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις συχνές πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής να ενημερώνει και να δίνει το λόγο στους πολίτες.
4) Στην  συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Υγειάς ο Δήμαρχος, παρουσίασε συνοπτικά την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού, και την θέση του δήμου Ικαρίας. Ως προς τις διεκδικήσεις και το χαρακτήρα των υπηρεσιών υγειάς, όπως αυτές καθορίζονται μέσα από σχετική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Μετέφερε την έντονη ανησυχία των συλλόγων γονέων του νησιού και εξέφρασε την στήριξη του δήμου στην διεκδίκηση του δικαίου αιτήματος διασφάλισης  συνεχούς  παρουσίας παιδίατρων 12 μήνες τον χρόνο στο νησί, (όπως αυτή περιγράφεται μέσα από την σχετική παρέμβαση του δήμου). 
Ο κ. Αν.Γ.Γ του Υπουργείου Υγειάς αναγνώρισε το πρόβλημα, και αναφέρθηκε στην  σχεδιαζόμενη αντιμετώπιση του μέσα από την δημιουργία ΤΟ.Μ.Υ. Σχεδιασμός που -κατά την άποψη μας-  δεν καλύπτει τις ανάγκες ούτε ως προς την έκταση του προβλήματος, ούτε ως προς το πιθανό χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της ΤΟ.Μ.Υ στην Ικαρία.

- Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας τον Μάρτιο από το Νοσοκομείο Παίδων "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" Συγκεκριμένα:
ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ, ΤΕΤΑΡΤΗ 28-03-2018, 16:00-20:00
ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ, ΠΕΜΠΤΗ, 29-03-2018, 13:00-19:00
ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-03-2018, 14:00-20:00
ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 31-03-2018, 11:00-17:00

- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΜΕΤΡΟΥ 11 ΤΟΥ Π.Α.Α. 2014-2020: H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Σάμου ενημερώνει τους κτηνοτρόφους των Δήμων Σάμου Ικαρίας και Φούρνων της Π.Ε. Σάμου για την επαναδημοσίευση της πρόσκλησης ένταξης στις δράσεις της Βιολογικής Κτηνοτροφίας:
11.1.2. «Ενισχύσεις για την μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην Κτηνοτροφία».
11.2.2. «Ενισχύσεις για την διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία».
Δικαίωμα συμμετοχής στην Δράση έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της παρούσης πρόσκλησης θα πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 19-3-2018 έως 11-4-2018 μέσω πληροφοριακού συστήματος, με εγγραφή στον ιστότοπο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration και υποβολή των αιτήσεων στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/. Για αναλυτικότερη ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν την πρόσκληση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr/ και να απευθυνθούν στα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης των Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ..

ΑΤΖΕΝΤΑ:
- Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής  Υγείας Π.Ε. Σάμου  «Φάρος», στα πλαίσια της  συνεργασίας του  με την Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, διοργανώνει εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο διάρκειας  12 ωρών για τους καθηγητές της Ικαρίας με τίτλο: «Επιμορφωτικό Σεμινάριο πάνω στις Αρχές της Βιωματικής Μάθησης και στην Εφαρμογή Προγραμμάτων Πρόληψης και Αγωγής Υγείας». Το σεμινάριο θα διεξαχθεί την Πέμπτη 8/3/2018 17:00μ.μ.-21:00μ.μ., το Σάββατο 10/3 10:30π.μ.-14:30μ.μ. και την Τρίτη 13/3 17:00μ.μ.-21:00μ.μ.στον Εύδηλο Ικαρίας.

- Οι προγραμματισμένες διήμερες εκδηλώσεις για το Ρεμπέτικο Τραγούδι στην Κατοχή και τον Εμφύλιο,  μεταφέρονται εκ νέου σε νέες ημερομηνίες. Συγκεκριμένα:
• Την Τετάρτη 14 Μάρτη, στην αίθουσα στο Μάραθο, στις 7.30 μ.μ.  &
• την Πέμπτη 15 Μάρτη, στην αίθουσα  στο Γλαρέδο , στις 7.30 μ.μ.
Για τις εκδηλώσεις αυτές ,που εντάσσονται στις πολύμορφες δραστηριότητες για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, ισχύουν οι ίδιες προσκλήσεις που έχουν δοθεί εως τώρα.

ikariamag.gr