Συναντήσεις Δήμου Ικαρίας με Υπουργεία για σημαντικά ζητήματα και ανάγκες του νησιού

Έπειτα από σχετικό αίτημα που απέστειλε η δημοτική αρχή του Δήμου Ικαρίας, αντιπροσωπεία του δήμου, με επικεφαλής τον  Δήμαρχο Σ. Σταμούλο, συναντήθηκε  με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη. Μπαλάφα. Στο Υπουργείο περιβάλλοντος & ενέργειας, με την Γενική Γραμματέα  Χωρικού Σχεδιασμού Κα Ρένα Κλαμπατσέα,  με τον κ. Βασίλη Λιόγκα, συνεργάτη του Αναπληρωτή  Υπουργού ΠΕΝ, αρμόδιο για τα Αστικά Στερεά Απόβλητα, με την κα. Δήμητρα Λυμπεροπούλου, συνεργάτιδα του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΝ, αρμόδια για τα δάση, με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχαήλ Βερροιόπουλο, με την κα Μπαρακούτα Δήμητρα, συνεργάτιδα του υπουργού κ. Π. Σκουρλέτη, αρμόδια  για θέματα ΑΠΕ/Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του εθνικού οργανισμού ανακύκλωσης κ. Δ. Πολιτοπουλο, και το Πρόεδρο του Πράσινου ταμείου του Υπουργείου περιβάλλοντος & ενέργειας. Τέλος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Ιούλιο Συνοδινό και τους συνεργάτες  του, ενώ λόγω του ασύμπτωτου προγραμματισμού Δήμαρχου και βουλευτή Ν. Σάμου που δεν βοηθούσε να συναντηθούν στην Ικαρία συναντηθήκαν τελικά στο γραφείο του κ Δ. Σεβαστάκη.  στην Αθηνά την Παρασκευή 8 Απριλίου.

1) Στην συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών  ο Δήμαρχος, παρουσίασε αναλυτικά την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται  ο Δήμος και οι δομές του, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήθηκε για χρόνια στους ΟΤΑ με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την τελευταία πενταετία.   Ειδικότερα στάθηκε στα εξής :
• Στον οικονομικό στραγγαλισμό του Δήμου, την ανεπάρκεια της κρατικής χρηματοδότησης, που από το 2010 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 60%.  Έθεσε το αίτημα για συνολική ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης, ώστε να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στα απολύτως αναγκαία έξοδα του.
• Ζήτησε επίσης να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον Δήμο να προσλάβει μόνιμο προσωπικό (τουλάχιστον 27 εργαζόμενους)  για όλες τις δομές του, και ειδικότερα στον τομέα της καθαριότητας, της ύδρευσης και στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να αναβαθμιστεί το έργο και οι υπηρεσίες που προσφέρει.
• Τέλος, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του ζητήματος, έθεσε το θέμα της άμεσης θεσμικής παρέμβασης του υπουργείου εσωτερικών έτσι ώστε να  δημιουργηθεί δημόσιο  Γηροκομείο στο νησί και ο Δήμος Ικαρίας να αποκτήσει δυνατότητα να συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του πάνδημου αιτήματος.

Συγκεκριμένα ζήτησε να υπάρξει επιτελούς μια απάντηση στα αιτήματα που έχει θέσει ο δήμος Ικαρίας (επισυνάπτονται) από τον Μάρτιο του 2015 τρεις φορές μέχρι σήμερα, επιδιώκοντας παρέμβαση του υπουργείου στα εξής:
➢ Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα σύστασης Ν.Π.Δ.Δ στον Δήμο Ικαρίας για την  λειτουργία του ιδρύματος, η ένταξη του στο υπάρχων Ν.Π.Δ.Δ.
➢ Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, η εναλλακτικά την έγκριση των αναγκαίων συμβάσεων  με διάρκεια 12 μηνών.
➢ Οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας του ιδρύματος

Αφού χωρίς την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων κάθε άλλη ενέργεια είναι θνησιγενής, και εμποδίζει και τυπικά αλλά και ουσιαστικά τον δήμο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού θεσμικά δεν θα μπορεί να κάνει καμία πληρωμή η  πρόσληψη προσωπικού.

Ο Υφυπουργός στις απαντήσεις του, κινήθηκε μέσα στα γνωστά ασφυκτικά πλαίσια που έχει ήδη διατυπώσει η κυβέρνηση για τα φλέγοντα ζητήματα των ΟΤΑ. Δεν παρέκλινε από τη γενική κατεύθυνση που έχει χαραχτεί το περασμένο διάστημα και στο όνομα της δημοσιονομικής δαπάνης, δεν δεσμεύτηκε για αναστροφή της κατάστασης στο εγγύς μέλλον, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.
➢ Συνέδεσε τη δυνατότητα για οικονομική ενίσχυση με τις συνολικές οικονομικές δυσκολίες του κράτους. Αφήνοντας υπόνοιες για μια πιθανή ενίσχυση προς το τέλος του χρόνου ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, μόνο ως προς το Θέμα που προέκυψε με την επιβάρυνση των δημοτικών προϋπολογισμών από την παράταση των συμβάσεων στην καθαριότητα .
➢ Σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, παρέπεμψε στις διαδικασίες που έχουν εκκινηθεί από το υπουργείο σχετικά με προσλήψεις προσωπικού κυρίως στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
➢ Σχετικά με το θέμα του Γηροκομείου, δεσμεύτηκε  ότι εντός του Απριλίου θα υπάρχει απάντηση τουλάχιστον ως προς την θεσμική υπόσταση του θέματος

2) Στις συναντήσεις που έγιναν στο Υπουργείο περιβάλλοντος & ενέργειας, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν: α)τα Προβλήματα στο ΣΧΟΑΑΠ Ικαρίας, β) το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ικαρίας σε συνδυασμό με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, γ) τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος δασικής διαχείρισης της Ικαρίας, δ) τρόποι διευκόλυνσης της εξόρυξης τοπικών δομικών υλικών  για τοπική χρήση, ε) η Ολοκλήρωση του υβριδικού ενεργειακού έργου, στ) οι ενεργειακοί σχεδιασμοί που αφορούν την Ικαρία (π.Χ αιολικός σταθμός ενέργειας  διερεύνηση ΑΠΕ από γεωθερμία).

Για όλα αυτά κατατέθηκαν οι προτάσεις του δήμου Ικαρίας (επισυνάπτονται) όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και παρεμβάσεις της διοίκησης του δήμου, και ζητήθηκε η συμβολή του για την επίλυση αυτών των προβλημάτων που εμποδίζουν στην καθοριστική συμβολή του Δήμου, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του  Ικαριώτικου  Λαού. Σχεδιάστηκαν οι επόμενες ενέργειες  δήμου και υπηρεσιών του ΥΠΕΝ έτσι ώστε να αμβληθούν τουλάχιστον οι επιπτώσεις των προαναφερθέντων προβλημάτων. Για αυτές θα υπάρχει ενημέρωση ανάλογα με την εξέλιξη της κάθε υπόθεσης . 

3) Στην συνάντηση με τον με τον Πρόεδρο του εθνικού οργανισμού ανακύκλωσης κ. Δ. Πολιτοπουλο, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ικαρίας σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων  ανακύκλωσης διαφορών υλικών και ειδικότερα οι δυσκολίες που αναδύονται από την στάση της ΕΕΑΑ στην προσπάθεια τροποποίησης της σύμβασης που έχει υπογραφεί από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου Ικαρίας.

4) Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο του Πράσινου ταμείου του Υπουργείου περιβάλλοντος & ενέργειας συζητήθηκε η πρόταση του Δήμου σχετικά με την τοποθέτηση Χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Ευδηλο. Από την συζήτηση προέκυψε ότι η πρόταση του δήμου αντιμετωπίζεται θετικά από την σχετική επιτροπή και ζητήθηκαν συμπληρωματικά  έγγραφα από τον δήμο ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πρότασης.

5) Στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, συζητήθηκε η πορεία δημοπράτησης των έργων που χρηματοδοτεί η Γ.Γ.Α από το Π.Δ.Ε του 2015 (Κατασκευή γηπέδου Μπασκετ στις Ράχες 5/4/16 - επισκευή γηπέδου Μπασκετ στην Ακαμάτρα 12/4/16 - αντικατάσταση στο  γήπεδο 5χ5 στον Άγιο Κήρυκο 19/4/16). Σημαντική συζήτηση έγινε επίσης σχετικά με τον προγραμματισμό έργων στα πλαίσια του Π.Δ.Ε 2016    όπου από τον δήμο προτάθηκαν: α) η κατασκευή αποδυτηρίων στο γηπέδου ποδοσφαίρου στις Ράχες έτσι ώστε να πάρει άδεια διεξαγωγής αγωγών, β) η τοποθέτηση Χλοοτάπητα στο δημοτικό στάδιο στον Άγιο Κήρυκο.  Από την συζήτηση προέκυψε ότι οι προτάσεις του δήμου αντιμετωπίζονται  θετικά από την Γ.Γ.Α και ζητήθηκε η υποβολή σχετικών μελετών και  συμπληρωματικών έγγραφων ώστε να οριστικοποιηθεί η ένταξη των προτάσεων στο Π.Δ.Ε της  Γ.Γ.Α για το 2016 .

6) Στην  συνάντηση με τον βουλευτή του νομού κ. Δ. Σεβαστάκη. Έγινε ενημέρωση  για τις ενέργειες του δήμου σχετικά με α) τα Προβλήματα στο ΣΧΟΑΑΠ Ικαρίας, β) το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ικαρίας, γ) το υβριδικό ενεργειακό έργο, δ) το πρόβλημα δασικής διαχείρισης της Ικαρίας, ε) την προσπάθεια δημιουργίας δημόσιου Γηροκομείου στο νησί, στ) την προσπάθεια του δήμου για περαιτέρω αξιοποίηση των δημοτικών ιαματικών πηγών. Για όλα αυτά  ζητήθηκε η συμβολή του για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που εμποδίζουν στην καθοριστική συμβολή του Δήμου, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του  Ικαριώτικου  Λαού.

Ο Δήμος Ικαρίας  θα καθορίσει για όλα αυτά το επόμενο διάστημα, τις ενέργειες του, και θα επιδιώξει να ενημερώσει όλους τους κάτοικους του νησιού με ένα διευρυμένο κύκλο ενημερωτικών συνελεύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακολουθούν τα κείμενα που κατέθεσε στα υπουργεία ο δήμος Ικαρίας:

ikariastore banner