Στο μονοπάτι των ξωτικών στην Ικαρία

Ξεκινήσαμε από την πλατεία του χριστού Ραχών και κατευθυνθήκαμε ανατολικά προς τις Καστανιές διασχίζοντας το Χάρακα και μικρότερους παραπόταμους μέσα σε πυκνό πευκοδάσος ώς το μικρό φράγμα στις παρυφές του Αγίου Πολυκάρπου. Μπήκαμε στη διαδρομή που διασχίζει το φαράγγι του Μύρσωνα και στη συνέχεια ακολουθήσαμε για αρκετή ώρα έναν αγροτικό χωματόδρομο μέχρι που φτάσαμε στα ψηλότερα σπίτια του χωριού «Λαψαχάδες» στις Ράχες.

Απ’ αυτό το σημείο και μετά η διαδρομη γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, καθώς διασχίζει σχεδόν ακατοίκητες και αβόσκητες περιοχές με δάση, ρέματα και λαγκαδιές, κατάφυτα από πλούσια βλάστηση ( πεύκα, βελανιδιές, κουμαριές, αντρακλοι, σχίνοι, λαδανιές, ρείκια, αγριολούλουδα, αρωματικά φυτά, ορχιδέες, κ.α.) ενώ παρατηρεί κανείς και παλαιούς εγκατελειμένους οικισμούς σε τοποθεσίες όπως Πλατέδων, Κεραμωτό,Φείδος, Χαλικιάς και Λίδι.

Επόμενη στάση κάναμε στο μοναστήρι της Θεοκτίστης . Ανηφορίσαμε για λίγο μέσα στο δάσος και βγήκαμε στην πλατεία της Πηγής, από όπου ξεκινάει και το τελευταίο κομμάτι της διαρομής που ήταν κατάβαση. Μπήκαμε στο παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι και αρχίσαμε να κατηφορίζουμε.

Στην περιοχή «Κουντουριδιά», συναντήσαμε διασταύρωση, πήραμε το σκέλος  της διαδρομής που συνεχίζει προς τη βόρεια ακτή, την παραλία του Κάμπου και τον Εύδηλο

Συνεχίσαμε προς τον Κάμπο ακολουθώντας την καλοδιατηρημένη πέτρινη ρύμη με συνεχή θέα προς τη κοιλάδα του Κάμπου και τη κορυφογραμμή του Αθέρα.

Λευτέρης Τρικιριώτης για το ikariamag.gr

ikariastore banner