Από τους ουρανοξύστες της Ν.Υόρκης στα μονοπάτια της Ικαρίας

Η Charlene Caprio είναι Αμερικανίδα, δικηγόρος που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Όταν γνώρισε την Ικαρία κατάλαβε ότι η ζωή της θ’ αλλάξει δρόμο. Πριν από λίγους μήνες έγραψε και εξέδωσε μαζί με τον χαρτογράφο Λευτέρη Τσουρή, τον αγγλόφωνο ταξιδιωτικό και πεζοπορικό οδηγό «Ikaria Island: Explore and experience».

Διαβάστε για τον οδηγό στις παρουσιάσεις του ikariamag..gr και προμηθευτείτε τον από το εκδοτικό ράφι του Ικαριακού Παντοπωλείου ikariastore.gr

Συνέντευξη στη Ρένια Τσιτσιμπίκου
Για την Σαρλίν άκουσα στις αρχές του 2014, από τον φίλο μου τον Θοδωρή - που γνωρίζει την αγάπη μου για την Ικαρία - μετά από ένα ταξίδι του στη Νέα Υόρκη: "γνώρισα μια αμερικανίδα δικηγόρο, που λατρεύει την Ικαρία, μου είπε ότι της άλλαξε τη ζωή. Θες να τη γνωρίσεις;" Η απάντηση ήταν αυτονόητη και η ηλεκτρονική γνωριμία έγινε. Πίσω από τις λέξεις στον υπολογιστή ένιωθα έναν έντονο παλμό και μια κοπέλα που ξέρει για τι μιλάει όταν αναφέρεται στο νησί. Της ζήτησα να κάνουμε μια συνέντευξη και δέχτηκε. Δεν υπολογίσαμε ότι θα γίνει με ρυθμούς... καριώτικους, για να φτάσουμε να τα πούμε φέτος, με αφορμή και την έκδοση ενός ταξιδιωτικού οδηγού για την Ικαρία που επιμελήθηκε η Σαρλίν μαζί με τον Λευτέρη Τσουρή.

Ποια είναι η σχέση σας με την Ικαρία; τι σας έφερε στο νησί αρχικά;
Έζησα στην Ικαρία σε μια εποχή που δεν ήξερα τίποτα για το νησί. Μετακόμισα εκεί από το κέντρο της Νέας Υόρκης, παίρνοντας άδεια από τη δουλειά, για να εργαστώ κάποιο διάστημα εθελοντικά σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος. Είχα ήδη αγαπήσει την Ελλάδα από τότε που σπούδασα στην Αθήνα. Η Ικαρία, όμως, ήταν ένα άλμα για μένα προς το άγνωστο.  Έβγαλα το κοστούμι που φορούσα στο γραφείο μου σε ένα ουρανοξύστη για να ζήσω μια λιτή ζωή στα βουνά της Ικαρίας. Ήταν μία από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου.
Ήταν η στιγμή της ζωής μου που έπρεπε να γυρίσω σ’ αυτό που είναι σημαντικό, στο να είμαι άνθρωπος. Πήρα την ευκαιρία να ανακαλύψω αυτό που κι εγώ πραγματικά δεν ήξερα καν ότι έψαχνα. Και πέρασα καταπληκτικές μέρες και μήνες εξερευνώντας την Ικαρία, τη γη και το περιβάλλον της, κάνοντας σπουδαίους φίλους, «στριμωγμένη» σε καφενεία το χειμώνα, ακούγοντας εκπληκτικές ιστορίες των Ικαριωτών, μαθαίνοντας για την ιστορία του νησιού και περπατώντας στα μονοπάτια. Συνδέθηκα με τους ανθρώπους με έναν τρόπο που δεν είχα κάνει εδώ και χρόνια. Μπορώ να πω ότι η Ικαρία με αγκάλιασε και είμαι τυχερή για αυτό. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος.
Έτσι τώρα, η Ικαρία είναι ένα μέρος του εαυτού μου. Νιώθω ευγνώμων που έχω γίνει μέρος αυτής της κοινότητας. Αισθάνομαι επίσης μια βαθιά ευθύνη προς το νησί, να παρουσιάσω την Ικαρία στους άλλους με έναν τρόπο που να παραμένει πιστός στο πνεύμα του πολιτισμού, τη γης και το περιβάλλοντός της.

Τι σας αρέσει στο νησί;
Η Ικαρία έχει εξαιρετικό ανάγλυφο με απίστευτη βιοποικιλότητα. Οι πλαγιές της είναι γεμάτες με ιστορία, φύση, κρυμμένα χωριά, ιστορικά απομεινάρια και απρόβλεπτες λεπτομέρειες. Αλλά η Ικαρία δεν αποκαλύπτει τα «μυστικά» της τόσο εύκολα. Μου αρέσει ότι μέρος της εμπειρίας είναι η προσέγγιση. Κάποιος πρέπει να έχει υπομονή και περιέργεια για να πάει πέρα από το προφανές και να περπατήσει κατά μήκος των μονοπατιών, να επισκεφθεί τα ορεινά χωριά, να κολυμπήσει στις απόμερες παραλίες και βέβαια, να πιεί Ικάριο κρασί και να χορέψει στο πανηγύρι.
Αγαπώ επίσης τους φίλους μου στο νησί, που η ζεστασιά και η απλότητά τους περιέχει ένα ιδιαίτερο τύπο σοφίας. Το νησί έχει ένα μοναδικό πνεύμα. Μοιράζεται τον εαυτό του με εκείνους που «παίρνουν τον χρόνο» τους για να ζήσουν την Ικαρία.

Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε αυτόν τον οδηγό; Ποιος είναι ο στόχος σας;
Είχα συναντήσει τον συν-συγγραφέα του οδηγού, Λευτέρη Τσουρή, ο οποίος είναι χαρτογράφος, στην Ικαρία. Σε ένα δείπνο στις Ράχες, του είπα ότι ήθελα να γράψω αυτό το βιβλίο για να παρουσιάσω την Ικαρία με έναν τρόπο που να «βουτάει βαθιά» μέσα στη φύση και το περιβάλλον του νησιού. Η Ικαρία έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή τώρα για την απίστευτη μακροβιότητα των κατοίκων. Πέρα από την «φασαρία» που προκαλεί όλη αυτή η διαφήμιση, θέλω να βοηθήσω τους επισκέπτες να κατανοήσουν γιατί η Ικαρία είναι πραγματικά αυτό το σπουδαίο μέρος που είναι.
Συμφωνήσαμε ότι ένας αληθινός οδηγός για το νησί πρέπει να εξηγεί την ιστορία και τον πολιτισμό της Ικαρίας, καθώς και το εκτεταμένο δίκτυο των μονοπατιών, που συχνά διαφεύγει από τους επισκέπτες. Ο Λευτέρης, που χαρτογραφεί μονοπάτια στα ελληνικά βουνά, ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να κάνουμε αυτό το έργο. Επιλέξαμε 10 πεζοπορικές διαδρομές με χάρτες που δίνουν μια σε βάθος εξερεύνηση του νησιού, οδηγώντας σε ιαματικές πηγές, παλιούς νερόμυλους, στον Πύργο του Δρακάνου, τον Φάρο του Πάπα, το φαράγγι του ποταμού Χάλαρη, την ψηλότερη κορυφή του βουνού, την αρχαία δάσος του Ράντη κ.λ.π.

Μπορείτε να περιγράψετε την Ικαρία με συναισθήματα;
Μπορώ να πω ότι η Ικαρία είναι αναζωογονητική, παιχνιδιάρα, παρορμητική, εκκεντρική, προκλητική, ειρηνική, χαλαρωτική, γαλήνια, επίμονη, παθιασμένη, επαναστατική, γενναία, σοφή, ζωηρή και περιπετειώδης. Είναι επίσης αρκετά ιδιότροπη.

Charlene, σε ευχαριστούμε πολύ!

Διαβάστε για τον οδηγό στις παρουσιάσεις του ikariamag..gr και προμηθευτείτε τον από το εκδοτικό ράφι του Ικαριακού Παντοπωλείου ikariastore.gr

 

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook

ikariastore banner