1o Trail Run Ικαρίας: Περιγραφή,Αποτελέσματα, Συμπεράσματα (ΦΩΤΟ:Μαλαχίας)

Οι φωτογραφίες του άλμπουμ ανήκουν στον Φωτογράφο Χρήστο Μαλαχία. Για να ανοίξετε το άλμπουμ πατήστε το μεγεθυντικό φακό πάνω στην εικόνα και μετά αλλάξτε φωτογραφία με τα βελάκια αριστερά - δεξιά.

Με χαρά μας ανακοινώνουμε ότι το 1o Trail Run Ικαρίας που έγινε την περασμένη Κυριακή (2/6), πήγε πάρα πολύ καλά!

Ο καιρός ήταν καλός με μέτριο άνεμο και ελαφριά συννεφιά. Έτσι στις 9 η ώρα το πρωί συγκεντρωθήκαμε στον όμορφο χώρο της Μουνής Ευαγγελίστριας Μουντέ στις Ράχες. Ένας-ένας οι δρομείς δήλωναν συμμετοχή και έπαιρναν αριθμούς στη γραμματεία, ενώ οι εθελοντές χωρίζονταν σε ομάδες με προορισμό τα πόστα υδροδοσίας και τα δύσκολα σημεία (σταυροδρόμια, απότομες στροφές της διαδρομής) για να δίνουν οδηγίες.

Είχαμε είκοσι-δύο συμμετοχές από ολόκληρη την Ικαρία, άνδρες και γυναίκες, άτομα όλων των ηλικιών από 16 έως 40 χρονών. Για πρώτη διοργάνωση ο αριθμός των συμμετοχών ήταν πολύ ικανοποιητικός. Εκτός από αυτό, εμείς οι διοργανωτές χάρηκαμε πολύ βλέποντας την άνεση, την καλή φυσική κατάσταση και την διάθεση των δρομέων.

Πράγματι, όπως σωστά ειπώθηκε, αυτού του είδους οι αγώνες είναι παλιά παράδοση στην Ικαρία. Τώρα τελευταία μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που τρέχουν τακτικά, είτε μόνοι είτε σε παρέες, στους χωματόδρομους και τα μονοπάτια του νησιού.

Εκτός από τα μέλη των προεδρείων των Συλλόγων συνδιοργανωτών, παρόντες ήταν γυμναστές και γυμνάστριες των σχολείων της Ικαρίας, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καλαμάρας, καθηγητής Φυσικής Αγωγής ο ίδιος, δύο γιατροί και φαρμακοποιός, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τυχόν περιστατικά.

Παράλληλα, εμπλουτίζοντας την διοργάνωση, στην όμορφή καταπράσινη διαδρομή αποφάσισαν να περπατήσουν πίσω από τους δρομείς δύο ομάδες πεζοπόρων -η μία μάλιστα ήρθε γι' αυτό τον σκοπό από τον Άγιο Κήρυκο!

Έτσι τελικά, μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες ("Σε 50 χρόνια θα γίνουν ημερολόγιο!", είπε κάποιος), στις 10:30 δόθηκε το σήμα της εκκίνησης.

Τα πρώτα 4 km της διαδρομής ήταν ομαλός χωματόδρομος. Εκεί η κούρσα άνοιξε και πήρε γρήγορο ρυθμό. Αλλά και αργοτερα, όταν μπήκαν στα μονοπάτια, καθώς αυτά ήταν καλά καθαρισμένα και σημασμένα, το τρέξιμο ήταν άνετο και γρήγορο. Τόσο γρήγορο ώστε οι ομάδες υποστήριξης αιφνιδιάστηκαν και δεν προλάβαιναν να δίνουν οδηγίες στις κρίσιμες στροφές ώστε οι αγωνιζόμενοι να ακολουθούν την σωστή διαδρομή. Ευτυχώς όμως χάρη στις "σκούπες" (δύο δρομείς εκτός αγώνα που έτρεχαν μπρος-πίσω και φρόντιζαν να μην χαθεί κανείς) δεν έγιναν πολλά παραστρατήματα, πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις.

Στο σύνολό της η διαδρομή είχε μήκος 7,7 km. Η καλύτερη επίδοση στους άνδρες ήταν 43' και 12" και στις γυναίκες 50' και 16". Αλλά και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες τα πήγαν πολύ καλά, πετυχαίνοντας καλούς χρόνους, όχι πάνω από 80 λεπτά. Ακόμα και η ομάδα των πεζοπόρων συνεπάρθηκαν. Αναπτύσσοντας ρυθμό γρήγορου βάδην, έκαναν τον κύκλο σε μόλις δύο ώρες κι έτσι, όταν έφτασαν στο μοναστήρι, κέρδισαν κι αυτοί ένα θερμό χειροκρότημα!

Στους άνδρες πρώτοι ήταν οι:
Γιάννης Κουτσός (43'12)
Ανδρέας Μπρατσής (44'47)
Ζάνος Πούλος (44'47)

Και στις γυναίκες οι:
Σμαράγδα Καρίμαλη (50'16)
Ελευθερία Κανέτη (54')
Μαρία Κανέτη (54')

Στους νικητές απονεμήθηκαν διπλώματα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες, καθώς και όσοι βοήθησαν, πήραν αναμνηστικά μετάλια.

Θερμές ευχαριστίες στους δύο leaders της διοργάνωσης, τον Γιώργο Χαριτωνίδη, δρομέα μεγάλων αποστάσεων, καθηγητή Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ραχών, στον οποίο ανήκει η ιδέα και ανέλαβε το κύριο βάρος της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του αγώνα, και στον Φίλιππο Καρίμαλη, υπαξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσης δρομέα μεγάλων αποστάσεων, τόσο για την προετοιμασία της διοργάνωσης, όσο και για τον ρόλο του στη καθοδήγηση και εμψύχωση των δρομέων στη διάρκεια του αγώνα.

Επίσης ευχαριστούμε τους νεαρούς εθελοντές, αλλά και πολλούς άλλους που βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ώστε, παρά τα λάθη που εντοπίσαμε και θα διορθώσουμε στο μέλλον, το 1ο Trail Run Ικαρίας ήταν οργανωμένο και έγκυρο. Ήταν ένας αγώνας με όνομα και τοπική ταυτότητα που θέλουμε να επαναληφθεί και να προσελκύσει περισσότερους δρομείς -γιατί όχι- και εκτός Ικαρίας.

Είναι ήδη κάτι που έχουμε αρχίσει και το ονειρευόμαστε.

Ας είναι καλά το έμψυχο δυναμικό και το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Και τα δύο μαζί αποτελούν την καλύτερη ενθάρρυνση και πηγή έμπνευσης για τέτοιους αγώνες.

Του χρόνου λοιπόν!
Γιώργο να είσαι οπωσδήποτε μαζί μας!

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας