ΙΚΑΡΙΑ: Στην κυκλική πεζοπορία Κεραμέ – Δρούτσουλας – Ακαμάτρα

Ο Άγγελος και η Ξένια έβαλαν την ιδέα και μας προσκάλεσαν σε μία κυκλική πεζοπορία με αφετηρία και τερματισμό τα Κεραμέ Ευδήλου. Αυτή η διαδρομή προτιμήθηκε, από μία άλλη δυσκολότερη στη Χάλαρη, για να ξεμουδιάσουμε χωρίς πολλά ζόρια μετά τις διατροφικές υπερβολές των γιορτών. Το παρόν έδωσαν 10 άτομα που ξεκίνησαν χαλαρά την ανάβαση από τον παλιό ντουλσεμέ που οδηγεί στο Δρούτσουλα. Με συχνές στάσεις και πολλή κουβέντα η ανηφόρα, μέχρι το υψόμετρο των 400 μ., δεν προβλημάτισε κανέναν από τους οδοιπόρους.

Από ‘κεί και μετά, με κατεύθυνση προς τα δυτικά, για την Ακαμάτρα, οι συνθήκες ήταν καλύτερες και το τοπίο ακόμα πιο μαγευτικό. Γεφύρια, καταρράκτες, ο εγκαταλειμμένος οικισμός των Ξηρέδων. Το νερό πολύ στον Ποταμό, στην Αλάμα (μια απ’ τις μεγαλύτερες πηγές της Ικαρίας) και από τους μικρούς χείμαρρους που,  όλοι μαζί ενωμένοι, εκβάλλουν στα Κεραμέ. Όσοι δε γνώριζαν τη διαδρομή και το τοπίο  ενθουσιάστηκαν, ενώ είχαν την τύχη να συναντήσουν και να αποθανατίσουν το ικαριακό γάλανθο. Οι πληθυσμοί  αυτού του πανέμορφου λουλουδιού είναι πάντα περιορισμένοι σε έκταση, δείχνουν όμως να αντέχουν ακόμα.

(φωτογραφία: Δημήτρης Ν.Γ. Λεσσές)

Στα αρνητικά σημεία καταγράψαμε «μπλασμένους» τοίχους αναβαθμίδων, έργο των αγελάδων που βόσκουν στην περιοχή. Μεγάλη έκταση, ανάμεσα στην Ακαμάτρα και στον Εύδηλο, είναι  σκαμμένη από τα γουρούνια που εποχικά βόσκουν ελεύθερα και αναζητούν ρίζες. Η ικανότητα και η δύναμή τους είναι τόση που καταφέρνουν να ξεχώνουν τις πέτρες από τα λιθόστρωτα.

Ακολούθησε αναπλήρωση θερμίδων στο μετόχι του Σωκράτη γιατί 11,5 χλμ. Πεζοπορίας φέρνουν κάτι περισσότερο από μία απλή λιγούρα. Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν έτοιμοι για την επόμενη διαδρομή και  περιμένουν την  πρόσκληση του Ορειβατικού Πεζοπορικού Συλλόγου Ικαρίας.

Ikariamag.gr

ikariastore banner