Στο Γέλι και στο Ρυάκα με τον Ορειβατικό Πεζοπορικό Σύλλογο Ικαρίας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου βρεθήκαμε στην εκδρομή του ΟΠΣ Ικαρίας. Ξεκινήσαμε από την Εριφή και κατηφορίσαμε ΝΔ για τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο, στο Γέλι. Η συγκεκριμένη εκδρομή, πέρα από την ευχαρίστηση της πεζοπορίας, είχε κι ένα πολύ σημαντικό στόχο που υλοποιείται μεθοδικά εδώ και αρκετό καιρό και ακούει στο όνομα «το μονοπάτι των δύο φαραγγιών». 

Αρχικά υπήρξε η ιδέα να μπορεί κάποιος να διασχίζει την Ικαριά, όχι μόνο κατά μήκος (Πάπας – Δράκανο), αλλά και κατά πλάτος. Συζητήθηκαν κάποιες εναλλακτικές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μοναδική εφικτή διαδρομή είναι το ρέμα του Ρυάκα, δυτικά του Μαγγανίτη, και το φαράγγι της Χάλαρης. Στις εξερευνήσεις αποδείχτηκε ότι ο Ρυάκας δεν είναι απλώς ένα ρέμα σαν όλα τ’ άλλα. Είναι ένα σωληνωτό φαράγγι, με έντονη διάβρωση και διαδοχικούς καταρράκτες και βάθρες. Ορισμένα του κομμάτια μοιάζουν με φυσικές νεροτσουλήθρες. Το πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί είναι ότι ανεβαίνοντας και πλησιάζοντας στο Σελίνι, κάτω από την κορυφογραμμή, η πεζοπορία γίνεται αναρρίχηση, ενίοτε επικίνδυνη και μόνο για λίγους.

Λεπτομέρειες για το εγχείρημα  και εντυπωσιακές φωτογραφίες θα βρείτε στο blog του συλλόγου.

Στον τελευταίο λοιπόν περίπατο σηματοδοτήθηκε τμήμα της διαδρομής, ώστε να παρακαμφθούν τα δύσκολα και να ενωθούν τα δύο φαράγγια. Μέλη και φίλοι του συλλόγου κατέβηκαν βαθιά στο φαράγγι και σημάδεψαν το πιο κρίσιμο σημείο, δηλαδή την έξοδο από αυτό και την αναγκαστική παράκαμψη προς τον Άγιο Θεολόγο.

Έστησαν κούκους που είναι εύκολα ορατοί από εκείνους που θα αποφασίσουν τη διάσχιση. Όσοι θελήσουν να το κάνουν, ειδικά Απρίλιο – Μάιο, κι έχουν διάθεση να παίξουν και να τσαλαβουτήσουν, θα περάσουν υπέροχα. 

ikariamag.gr

ikariastore banner