Είναι γνωστή η αγάπη των Καριωτών για το νησί τους. Ναι, ναι, όλοι αγαπούν τον τόπο τους, αλλά εμείς έχουμε μια εμμονή παραπάνω, ή τουλάχιστον, έτσι λέει ο κόσμος. Τι γίνεται, όμως, όταν πράξεις ουσιαστικού ενδιαφέροντος και αγάπης στην Ικαρία γίνονται από ξένους; Ξενομερίτες που κανένα συμφέρον δεν έχουν από το νησί, που μπορεί να μην ξανάρθουν (αν και, μεταξύ μας, δε γίνεται να μην ξανάρθεις, γίνεται;), που ούτε περιουσίες έχουν, ούτε μαγαζιά, ούτε οικογένειες.

Μεγάλη Πέμπτη πρωί, πολύ πρωί και ξεκίνησα από το Καρκινάγρι, δίπλα στον Φάρο του Κάβο Πάπα, να πάω στον άλλο... Φάρο της Ικαρίας! Ο λόγος, ένα email που έφτασε στο ikariamag.gr για την προσπάθεια που χρόνια τώρα γίνεται εκεί από ντόπιους

Η Charlene Caprio είναι Αμερικανίδα, δικηγόρος που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Όταν γνώρισε την Ικαρία κατάλαβε ότι η ζωή της θ’ αλλάξει δρόμο. Πριν από λίγους μήνες έγραψε και εξέδωσε μαζί με τον χαρτογράφο Λευτέρη Τσουρή, τον αγγλόφωνο ταξιδιωτικό και πεζοπορικό οδηγό «Ikaria Island: Explore and experience».

Ξεκινήσαμε από την πλατεία του χριστού Ραχών και κατευθυνθήκαμε ανατολικά προς τις Καστανιές διασχίζοντας το Χάρακα και μικρότερους παραπόταμους μέσα σε πυκνό πευκοδάσος ώς το μικρό φράγμα στις παρυφές του Αγίου Πολυκάρπου. Μπήκαμε στη διαδρομή που διασχίζει το φαράγγι του Μύρσωνα και στη συνέχεια ακολουθήσαμε για αρκετή ώρα έναν αγροτικό χωματόδρομο μέχρι που φτάσαμε στα ψηλότερα σπίτια του χωριού «Λαψαχάδες» στις Ράχες.

Με στόχο την ανάπτυξη του εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού με έμφαση στις πεζοπορικές διαδρομές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με 3 ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις και την ΜΚΟ «Αντιγόνη» κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης απευθείας από τις Βρυξέλες.

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου βρεθήκαμε στην εκδρομή του ΟΠΣ Ικαρίας. Ξεκινήσαμε από την Εριφή και κατηφορίσαμε ΝΔ για τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο, στο Γέλι. Η συγκεκριμένη εκδρομή, πέρα από την ευχαρίστηση της πεζοπορίας, είχε κι ένα πολύ σημαντικό στόχο που υλοποιείται μεθοδικά εδώ και αρκετό καιρό και ακούει στο όνομα «το μονοπάτι των δύο φαραγγιών».

Ο Άγγελος και η Ξένια έβαλαν την ιδέα και μας προσκάλεσαν σε μία κυκλική πεζοπορία με αφετηρία και τερματισμό τα Κεραμέ Ευδήλου. Αυτή η διαδρομή προτιμήθηκε, από μία άλλη δυσκολότερη στη Χάλαρη, για να ξεμουδιάσουμε χωρίς πολλά ζόρια μετά τις διατροφικές υπερβολές των γιορτών.

Ο καιρός ήταν καλός με μέτριο άνεμο και ελαφριά συννεφιά. Έτσι στις 9 η ώρα το πρωί συγκεντρωθήκαμε στον όμορφο χώρο της Μουνής Ευαγγελίστριας Μουντέ στις Ράχες. Ένας-ένας οι δρομείς δήλωναν συμμετοχή και έπαιρναν αριθμούς στη γραμματεία, ενώ οι εθελοντές χωρίζονταν σε ομάδες με προορισμό τα πόστα υδροδοσίας και τα δύσκολα σημεία (σταυροδρόμια, απότομες στροφές της διαδρομής) για να δίνουν οδηγίες.

Η 4η πεζοπορία του ΣΝΑΚ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Στο Μονοκάμπι έδωσαν το παρόν 30 περίπου άτομα, μέλη του συλλόγου νεολαίας και πολλοί φίλοι τους. Υπήρχε και συμμετοχή από το βόρειο μέρος του νησιού. Η Ξένια και η Σουζάνα ήρθαν από τις Ράχες μαζί με το μικρό Ορφέα που αποτέλεσε και τη μασκότ της παρέας.

Η Ικαρία δεν είναι ακριβώς νησί. Είναι περισσότερο ένα βουνό. Ένα βουνό ριγμένο στην μέση της θάλασσας. Περισσότερο από τις ακτές και τις παραλίες της την καθορίζει ο όγκος του Αθέρα, του όρους Πράμνος των αρχαίων.

Σελίδες