Στην 7η πεζοπορία του ΣΝΑΚ: Ξύλινο – Προπεζουλωπή

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η έβδομη κατά σειρά πεζοπορία του Συλλόγου Νέων Αγίου Κηρύκου. Με αφετηρία τον οικισμό του Ξύλινου, στο Καταφύγι, περισσότεροι από 20 περιπατητές κατευθύνθηκαν προς το Φάρο, με τελικό προορισμό την Προπεζουλωπή.

Το μισό της διαδρομής έγινε σε καθαρό μονοπάτι μέχρι το Κιριεθό, ένα μικρό οροπέδιο, δυτικά του παλιού οικισμού Στα Σκάλας. Από εκεί και έπειτα οι συνθήκες δυσκόλεψαν γιατί η διαδρομή άρχισε να «ράβει» και τα σημάδια να χάνονται. Χαμηλή μεν η βλάστηση αλλά αγκαθωτή. Το ψηλότερο σημείο της Προπεζουλωπής τους αποζημίωσε με τη θέα του προς το βορειοανατολικό τελείωμα της Ικαρίας. Από ‘κεί ψηλά διακρίνεται καθαρά το επίμηκες σχήμα του νησιού με θέα στο βοριά και στο νότο. Ο οικισμός του Φάρου στη νότια πλευρά, ο όρμος του Ιερού στη βόρεια και στη μέση το Ιταλικό Φυλάκιο, πριν το ακρωτήρι του Δρακάνου.

Αυτό που εντυπωσιάζει κάθε φορά είναι τα πεζούλια και οι ξερολιθιές που απαντιούνται στα πιο απίθανα μέρη, οι εγκαταστάσεις καλλιεργειών σε απαιτητικά εδάφη και με μεγάλες κλίσεις. Δείχνουν τη θέληση αλλά και την ανάγκη των προγόνων μας για επιβίωση.

Στο τέρμα, στην Προπεζουλωπή, τον πιο αρχαίο χώρο λατρείας στην Ικαρίας κάποιοι είχαν κουραστεί και δεν είχαν τη διάθεση να ψάξουν για τους όρθιους ακατέργαστους μονόλιθους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε πολύ μεγάλη έκταση. Η πείνα σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της πεζοπορίας που υποσχόταν τσιμπούσι σε ταβέρνα του Φάρου, τους άφησε περιθώριο για να εντοπίσουν μόνο δύο από τα μενίρ.

Για την επόμενη βόλτα των παιδιών θα προτιμηθεί πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο, πιθανόν η κορυφογραμμή.

Δείτε υπέροχες φωτογραφίες και αφιέρωμα του ikariamag στην Προπεζουλωτή, εδώ.

ikariamag.gr

ikariastore banner