Πρόταση συνεδρίου για την ανάδειξη - αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Ικαρίας

Από το 3ο Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας 2016:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Σε ότι αφορά τα φυσικά χαρίσματα του τόπου πρέπει να επισημάνουμε ιδιαίτερα   την ύπαρξη των παγκοσμίου φήμης «Ιαματικών Πηγών της Ικαρίας»,   οι οποίες ενδείκνυται για μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων και δυσλειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.                        

Η Ικαρία είναι ευρύτατα γνωστή για τις ιαματικές πηγές της ανάμεσα στις δεκαεπτά κυριότερες ιαματικές πηγές της Χώρας μας.  Οι Ιαματικές πηγές της Ικαρίας ανήκουν στην κατηγορία των θερμών ραδιενεργών αλιπηγών, διαφέροντας μεταξύ τους ως προς την ένταση της ραδιενέργειας και την θερμοκρασία. (Υπάρχουν 8 θερμοπηγές που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία του νησιού).

Μετά δε και τις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια (2004-06) από το Δήμο Αγίου Κηρύκου στα Δημοτικά υδροθεραπευτήρια που βρίσκονται στα Θέρμα, πέραν της ίασης προσφέρονται πλέον για χρήση και από νεότερο ηλικιακά κόσμο για λόγους ευεξίας και αναψυχής.

Η τοπική διοίκηση της Ικαρίας  εδώ και 35 χρόνια προσπαθεί επίμονα να συντηρήσει και να αξιοποιήσει τις Ιαματικές Πηγές, συχνά υπερπηδώντας προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις υπηρεσιακές αδυναμίες του, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και  την συνολική στρατηγική συγκρότησης και προώθησης του Ελληνικού Τουρισμού.

Αναφέρω ενδεικτικά  τα εξής παραδείγματα:
• Ο δήμος Αγίου Κηρύκου προχώρησε για πρώτη φορά στα δημοτικά χρονικά στην λειτουργία των ιαματικών πηγών με ευθύνη του δήμου, και  η διοίκηση του ενιαίου πια δήμου Ικαρίας συνέχισε την λειτουργία τους με τον ίδιο τρόπο.
• Ο δήμος Αγίου Κηρύκου προχώρησε στην διεκδίκηση πόρων για την αναβάθμιση των ιαματικών πηγών, κατορθώνοντας να ανακαινιστεί πλήρως η «Σπήλια» και μερικώς ο «Απόλλωνας».
• Ο δήμος Αγίου Κηρύκου, ξεκίνησε την διαδικασία πιστοποίησης των ιαματικών πηγών, (διαδικασία που ξεκίνησε σε όλη την χώρα μετά την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου το 2010, σε συνεργασία με το σύνδεσμο δήμων λουτροπόλεων Ελλάδας), η διοίκηση του ενιαίου πια δήμου Ικαρίας συνέχισε την αυτή την αναγκαία  πια  διαδικασία και αφού κατατέθηκε ο φάκελος τον Νοέμβριο του 2015, αναμένουμε πλέον την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός πως- με καθυστέρηση δεκαετιών - γίνονται προσπάθειες από αρκετούς  παράγοντες του τουριστικού κλάδου προκειμένου να καταστεί η χώρας μας παγκόσμιος προορισμός στον Ιαματικό Τουρισμό Υγείας. Οι προοπτικές δείχνουν να είναι καλές πρέπει όμως να προσέξουμε κάποια ζητήματα στην στρατηγική που ακολουθούμε προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε την ποιότητα των Ιαματικών Φυσικών Πόρων της Ικαρίας, τότε το συνολικό τουριστικό προϊόν θα αναβαθμιστεί, και έτσι θα μπορούμε να περιμένουμε την περιβόητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο.  
 

Σε αυτή την κατεύθυνση ως διοίκηση τού Δήμου Ικαρίας πέρα από την προσπάθεια τα Δημοτικά υδροθεραπευτήρια να συντηρούνται σε ετησία βάση και να λειτουργούν από τον Δήμο την μέγιστη δυνατή χρονική περίοδο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθούμε και σε εξωστρεφείς ενέργειες, πέρα από την προσπάθεια συμμετοχής σε τουριστικές εκθέσεις.     

Στις οποίες παρεπιπτοντος  το 2015 είχε μια αισθητή παρουσία άνευ προηγουμένου , συμμετέχοντας σε 4 διεθνείς εκθέσεις  (Λονδίνου – Σμύρνης- Κωνσταντινούπολης- Σουηδίας)  και σε τρεις εκθέσεις εντός της χώρας (Φιλοξενια – ΔΕΘ- Κομοτηνής) , αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσω Πρόγραμμα τουριστικής προβολής ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα  Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου , Σύνδεσμος δήμων Ιαματικών πηγών.

Με βάση την εμπειρία τόσο του δήμου, όσο και των εργαζομένων στο τουρισμό. Την μέχρι σήμερα συζήτηση που έχει γίνει ανάμεσα στον Δήμο τον κ. Αγγελιδη πρωην σύμβουλο του Σύνδεσμοι δήμων Ιαματικών πηγών, το Δ.Σ του συλλόγου «Απόλλων», και δυο πανεπιστήμια την τεχνογνωσία των οποίων μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Προτείνουμε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο την διοργάνωση ενός θεματικού συνεδρίου για, την ανάδειξη των δυνατοτήτων των Ιαματικών Πηγών και την συμβολή τους στην ανάπτυξη της Ικαρίας.

Στο συνέδριο αυτό θα κληθούν το Υπουργείο τουρισμού, η Περιφέρεια Βορείου, ο Σύνδεσμος δήμων Ιαματικών πηγών, και όσοι φορείς κρίνει αναγκαίους η οργανωτική επιτροπή .

Προτείνουμε επίσης οργανωτική επιτροπή  να είναι η επιτροπή τουρισμού του δήμου Ικαρίας, και ο χρόνος διεξαγωγής του συνέδριου  να προσιδιαστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016. 

Ο Δήμαρχος  Ικαρίας
Στέλιος  Σταμούλος