Οι λέξεις του καλοκαιριού

φωτογραφία: Μενέλαος Μανώλης

Οι λέξεις! Οι λέξεις έχουν κίνηση. Έχουν ενέργεια και ζωή. Οι λέξεις θεραπεύουν! Αυτό κάνουν οι λέξεις. Όταν κάποιος τις έχει ανάγκη, έρχονται κοντά του, ξαπλώνουν με ηδυπάθεια και χάρη και αρχίζουν να χορεύουν, ανασταίνοντας απουσίες. Είναι μια ανάσταση η κάθε λέξη! Κοίτα! Λες πέλαγο ανοικτό και το βλέπεις να απλώνεται μπροστά σου! Μιλάς για το καλοκαίρι και οι λέξεις θαμπώνονται από τον καυτό ήλιο! Ναι! Γιατί δεν σου είπα: Έχουν έναν μεγάλο έρωτα οι λέξεις. Ένα πάθος γι' αυτή την εποχή! Όταν τις λέξεις τις πολιορκεί το καλοκαίρι, εκείνες βουτάνε για χάρη του στο πιο όμορφο και κρυστάλλινο γαλάζιο του, απαλλάσσοντας από πάνω τους τη σκόνη της καθημερινής τους χρήσης. Παραδίδονται αθώες, ξεκαρδισμένες στα γέλια των παιδιών τα μεσημέρια και παίζουν μαζί τους στους καυτούς βράχους του νησιού. Λιποθυμάνε και λυτρώνονται στα χείλη των εφηβικών ζευγαριών, στους ψιθύρους των παντοτινών καλοκαιρινών υποσχέσεων.

Αποκτούν πάλι κοντά του, την ποιητική τους υπόσταση. Έχουν έναν έρωτα οι λέξεις για το καλοκαίρι. Και όταν θέλουν να βρεθούν κοντά του, τον καλούν ψιθυρίζοντας του στο αυτί. Του λένε... ήλιος! Κύμα και χρυσωμένα στάχυα! Πευκοβελόνες! Αλμύρα! Τού λένε, άπνοια και ζεστή ανασαιμιά! Άμμος και βότσαλο και μελτέμι! Του λένε, μελτέμι!

Αυτό κάνουν οι λέξεις όταν μπλέκονται με το καλοκαίρι. Θεραπεύονται. Και μπορούν μετά και εκείνες, να θεραπεύουν, ανασταίνοντας απουσίες. Ναι! Είναι μια ανάσταση η κάθε λέξη!

Πες θυμάρι και μέλι, και μετά μύρισε! Πες λίλιρο και κλείσε τα μάτια από την δυνατή αντιλιά! Πες πλανταγμένα καυτά από την ζέστη σώματα, και κυλήσου σε μουσκεμένα από τον ιδρώτα σεντόνια! Σταφύλι! Πες σταφύλι και νιώσε τον χυμό του που κολλάει τα δάχτυλά σου!

Πες πέλαγο και θα το δεις μπροστά σου!

Έχουν έναν έρωτα οι λέξεις για το καλοκαίρι. Τώρα και πάντα. Αιώνιο...

 

πριν ακόμα ανακαλυφθεί το αιώνιο

Μενέλαος Μανώλης
menelaos@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Μενέλαου Μανώλη.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr