Τα σύκα

Αλήθεια, αν σου έλεγαν να βρεις τη γεύση του καλοκαιριού, ποια θα σου ερχόταν πρώτη να πεις; Εγω θα έλεγα σύκο. Μα θα μου πεις γιατί όχι καρπούζι, γιατί όχι πεπόνι, ροδάκινο ή σταφύλι; Γιατί όχι άλλα τόσα....ναι οκ.

Θα έλεγα σύκο και δεν το παίρνω πίσω ό,τι κι αν πεις και θα σου εξηγήσω αμέσως το γιατί:

Πρώτον και κυριότερο γιατί ποτέ καμία καρπουζιά, πεπονιά ή ροδακινιά δεν μου έχει κάνει σκιά να ξαποστάσω, ακόμη και με το φόβο μήπως τρέξει καμιά σταγόνα συκόγαλα και ξύνομαι μεχρι την άλλη μέρα.

Δεύτερον, γιατί δε μπορείς να τα βρεις πριν την ώρα τους. Δεν τα πουλάνε πουθενά φρέσκα πριν τα τέλη του Ιούλη και έχει αυτή η αναμονή την σημασία της πριν φτάσεις στο ποθητό αποτέλεσμα. Δεν συχνάζει βλέπεις η συκιά στα θερμοκήπια, δεν της ταιριάζει ο χώρος και στην τελική, σε ποιόν θα κάνει σκιά εκεί μέσα, στα καρπούζια που μέσα σε τρεις μέρες από μπαλάκια του γκολφ γίνονται αυγά δεινοσαύρου;

Και τρίτον, γιατί, αφού δεν μπορούν να ωριμάσουν τεχνητά και δεν μπορούν να κοπούν άγουρα ώστε να διατηρηθούν σε ψυγεία, είναι όλα μα όλα νόστιμα και με γεύση… σύκο!!!

Μου αρέσει που λίγο πριν γίνουν, σε μπερδεύουν με την όψη τους και νομίζεις πως είναι αρκετά μαλακά και έτσι, χωρίς να μπορείς να αντισταθείς, σταματάς για να τα ζουλήξεις λιγάκι και απογοητεύεσαι με την σφριγηλότητα τους.

Μετά, περνώντας και ο επόμενος πάει να απλώσει χέρι και του φωνάζεις  “Δεν έχουν γίνει ακόμα”.

Και έτσι κυλάει ο καιρός και τα γλυκοσαλιάζεις μέχρι να γίνουν και τα κόψεις στο ωραίο σου μπολ. Εμένα μου αρέσουν πιο πολύ τα άσπρα (πράσινα) που είναι μέσα κόκκινα. Υπάρχουν φυσικά και τα μάυρα που είναι μέσα καφέ, και τα μάυρα που είναι μέσα κόκκινα και τα άσπρα που είναι μέσα καφέ και είναι όλα εξίσου υπέροχα!

Και να μην ξεχνάμε τα ξέρα φυσικά που είναι και του χειμώνα το σνακ με κανελίτσα και κανένα ποτάκι στο τζάκι!

Αλλά τώρα έχουμε καλοκαίρι και είναι έτοιμα, οπότε ξεχυθείτε και φάτε τα να μην τα φάνε οι φαηδόνες!

Θεοδοσία Καρίμαλη
theodosia1983@yahoo.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Θεοδοσίας Καρίμαλη.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr