Οι διακοπές της Μαίρης

Μαίρη σε κοιτάζω...  Σηκώνεις το ακουστικό, 22750... Έρχομαι! Μετά ησυχάζεις, η καρδιά χτυπάει πιο ήρεμα, τα νεύρα ένα ένα τα νιώθεις να χάνονται σ’ ένα ζεστό σώμα, χαλαρό και ήσυχο.. Λίγα μίλια πιο ανατολικά, ένας οδηγός ταξί μόλις κλείνει μια κούρσα και μια χεριά μυρώνια και καυκαλήθρες ξεριζώνονται από μυρωδάτο χώμα. Σεντόνια ανεμίζουν στιγμιαία πριν τσιτώσουν στο καθαρό σου κρεβάτι και μια σκούπα χορεύει τανγκό με ένα φαράσι οδηγούμενα από δυο αγαπημένα ώριμα χέρια.

Οι Αθηναίοι, σκέφτηκες κάποτε, είναι μισοί άνθρωποι, μίση οικογένεια, με θέα το βρακί του απέναντι και μια χαραμάδα ουρανό κι αυτή κομμένη οριζόντια από σύρματα της ΔΕΗ και του τρόλεϊ.. Δουλεύουν σα σκλάβοι και κοιμούνται σαν κλέφτες.. Μακριά από τη φύση, τη θάλασσα, τον ορίζοντα και τους δικούς τους. Έχουν όμως ένα κρυμμένο χαμόγελο στην τσέπη τους και το φοράνε πάντα καθαρό και σιδερωμένο όταν σκέφτονται το νησί.

Θέλω να πάω στη μανούλα μου, είπες.. Θέλω να πάω κάτω, πληρώνω 2 εισιτήρια κι αγοράζω λίγες μέρες ξεγνοιασιάς! Πόσο το χρειάζεσαι αυτό, βρε Μαίρη...  Αν δεν είχα τόση πολλή δουλειά και τόσα λίγα λεφτά, θα πήγαινα να στα πάρω εγώ, κορίτσι μου..

Οι διακοπές σου δεν ήταν ποτέ απλά διακοπές. Ήταν επιστροφή στην παιδική σου γαλήνη όπου κάποιος άλλος φρόντιζε για όλα κι εσύ απλώς απολάμβανες την ανιδιοτελή του αγάπη. Η μπουγάδα, η πίτα, το κοκκινιστό, ο μπακάλης, ο λογαριασμός με τη σφραγίδα εξοφλήθη, τα πλυμένα ποτήρια μπουκεφαλισμένα στην καρό πετσέτα, η γυάλα με τη μαρμελάδα, το λαχανί χωνί πάνω στο γεμάτο μπουκάλι λάδι.. Όλα έτοιμα! Όλα ντεκόρ, όλα εικόνες! Χωρίς κόπο! Αυτό ήταν πάντα οι διακοπές, ξεκούραση και διάλειμμα από τις έννοιες και την τενοντίτιδα.

Ακούραστες αγαπημένες φιγούρες και στο βάθος ορίζοντας. Μια λεπτή μπλε γραμμή που χωρίζει ένα τεράστιο θαλασσί από ένα τεράστιο γαλάζιο!

Αν προλάβαινες τη λαϊκή, την τράπεζα, την προθεσμία κι έπαιρνες το βραδινό καράβι, θα έβρισκες δυο αγκαλιές και την κομμένη σου ανάσα. Πολλές καλημέρες από στόματα σε σώματα, όχι διαδικτυακές, και η γιαγιά χωρίς ακουστικά θα άκουγε πουλιά αντί για δουλειά και Ικαρία αντί για ταλαιπωρία.

Μαιρούλα το ξέρεις, η ξεγνοιασιά σε περιμένει ανυπόμονα περίπου 140 μίλια μακριά σου και ποιος είπε ότι οι διακοπές γίνονται μόνο το καλοκαίρι;

Δωροθέα Τεμπέλη
doratempeli@yahoo.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Δώρας Τεμπέλη.