Αυτό το [ελπίζουμε χρήσιμο] άρθρο είναι για σένα, τον Αγρότη της Ικαρίας

Σήμερα, 15 Μαρτίου, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου ξεκινούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2017 με δίμηνη διάρκεια υποβολής έως τις 15 Μαίου. Για το λόγο αυτό, οι φορείς υποβοήθησης των γεωργών προετοιμάζονται πυρετοδώς να υποδεχθούν στο σύστημα Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ2017) και να ολοκληρώσουν επιτυχώς εκατοντάδες αιτήσεις στο Νομό Σάμου και την Ικαρία.

Η αίτηση ΕΑΕ 2017 ουσιαστικά δεν διαφορροποιείται σημαντικά από το 2016, αφού με την κατανομή των διακαιωμάτων 2015, η Βασική Ενίσχυση είναι παγιωμένη και σχετικά σταθερή, με διαφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις (Ενίσχυση Παραδοσιακών Ελαιώνων, Γεωργοί μικρής ηλικίας,  αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές - Εξισωτική Αποζημίωση 2017 κ.α.) που αυτές μεταβάλλονται με κριτήρια ηλικιακά ή δηλωθέντων εκτάσεων κ.τ.λ.

Είναι πολύ σημαντικό, οι εκατοντάδες ωφελούμενοι αυτών των επιδοτήσεων στην Ικαρία να παρουσιαστούν έγκαιρα στο φορέα που θα επιλέξουν να υποβάλλουν την ΕΑΕ2017 ώστε οι αιτήσεις να είναι άρτιες (όπως και στην άρτια λειτουργία του ΕΑΕ2016), να απομειωθεί ο όγκος δουλειάς στο κλείσιμο των αιτήσεων και να αποφευχθούν για φέτος οι καθυστερήσεις. Είναι σημαντικό επίσης οι παραγωγοί να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το φορέα τους και να καταθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται για μια σωστή δήλωση.

Από μέρους του ΚΕΑ (Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών) Σάμου, όλα είναι έτοιμα για την ασφαλή υποβολή των ΕΑΕ2017 και στην Ικαρία για πρώτη φορά, με τη συνεργασια του ΕΟΑΣ Σάμου και τον επανασυστημένο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ευδήλου θα λειτουργήσει Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών Ικαρίας της Gaia Επιχειρείν στο Συνεταιρισμό Ευδήλου.

Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι το ΚΕΑ Σάμου είναι ο πιστοποιημένος φορέας Α & Β στο Νομό Σάμου και πύλη απασφαλμάτωσης που λειτουργεί (εκτός των δηλώσεων ΟΣΔΕ) όλο το χρόνο, με μόνιμο εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο στην Ικαρία (τηλ. επικοινωνίας: 6978831503) εξυπηρετώντας τους γεωργούς σε όλα τα ζητήματα που ενδέχεται να τους απασχολήσουν (π.χ. μεταβιβάσεις διακαιωμάτων, ψηφιοποιήσεις νέων αγροτεμαχίων, απογραφή ζωικού κεφαλαίου) ακόμη και συμβουλευτικά με τα παράλληλα λογισμικά προγράμματα που χρησιμοποιεί η Gaia Επιχειρείν, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει, αφού το πάγιο κόστος της ΕΑΕ2017 καλύπτει όλη αυτή τη συμβουλευτική δράση.

Παράλληλα, και για την πιο ορθή ενημέρωση των παραγωγών, την Τετάρτη 22/3/2017 στις 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος Ευδήλου, κλιμάκιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε θα επισκευθεί την Ικαρία, διοργανώνοντας μια χρήσιμη για όλους εσπερίδα με αντικείμενο το ΟΣΔΕ 2017 - ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ και την ορθή κατάθεση της αίτησης. Θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι παραγωγοί που ήταν συμβεβλημένοι στην Gaia επιχειρείν τo 2016 ενώ η παρουσία όλων των παραγωγών κρίνεται επιβεβλημένη.

Νίκολας Κουντούπης
Μ. Περιβάλλοντος, Msc
Σύμβουλος Gaia επιχειρείν - ΚΕΑ Σάμου
Ένιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συν/σμός Σάμου – Αγροτικός Συν/σμός Ευδήλου Ικαρίας
Αντιπρόσωπος Π.Ε. Ικαρίας
Τ. 6978831503 | Kountoupis_n@yahoo.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Νικόλα Κουντούπη.

ikariastore banner