Ενημέρωση για τους ελαιοπαραγωγούς και τους ελαιοτριβείς της Ικαρίας

Ενημερώνουμε τους ελαιοπαραγωγούς και τους ελαιοτριβείς της Ικαρίας, ότι το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έχει ολοκληρωθεί για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο. Στις ενταγμένες ελαιοκομικές περιοχές πραγματοποιήθηκαν τρεις γενικοί δολωματικοί ψεκασμοί, με κατάλληλα σκευάσματα.

Για την αποφυγή εύρεσης υπολειμμάτων εντομοκτόνων, θα πρέπει να τηρηθεί από τους παραγωγούς ο χρόνος αναμονής για τη συγκομιδή, παρόλο που οι διαβροχές δεν κάλυπταν το σύνολο των δένδρων και της κόμης τους.

Η συγκομιδή βρώσιμου και ελαιοποιήσιμου ελαιοκάρπου μπορεί να ξεκινήσει με την ωρίμανση του, από την ημερομηνία που αναγράφεται στον παρακάτω πίνακα, ανά τοπική ή δημοτική κοινότητα.

Για τους βιοκαλλιεργητές και τους παραγωγούς που οι ελαιώνες τους δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δακοκτονίας δεν υπάρχει περιορισμός. Όμως στην περίπτωση που έχουν προβεί από μόνοι τους σε ψεκασμούς, θα πρέπει να τηρήσουν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του σκευάσματος.

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ.

Όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν ποικιλίες που συγκομίζονται όψιμα, θα πρέπει να συνεχίσουν από μόνοι τους τις επεμβάσεις φυτοπροστασίας, γιατί οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του δακοπληθυσμού.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟ

ikariastore banner