ΙΚΑΡΙΑ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ: Ένα μοναδικό «πέταγμα ψυχής» επί σκηνής

«Και αρχίζουν τα βιολιά  κι όλοι πετάμε,
μέρα γίνεται η βραδιά δε σταματάμε
σ’ ένα κύκλο δυνατά θα τραγουδάμε,
αχ πατρίδα Νικαριά θα σ' αγαπάμε»

Σε ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία της Ικαρίας μας μετέφερε η παράσταση ΙΚΑΡΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, που ανέβηκε στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ στις 30 και 31 Μαΐου, από τον ΠΑΝΙΚΑΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΡΤΕΜΙΣ ΤΑΥΡΟΠΟΛΟΣ» και με χορηγό επικοινωνίας το ikariamag.gr. Μέσα από εικόνες, δρώμενα και πολύ χορό, η λαϊκή παράδοση ζωντάνεψε βήμα βήμα, περιγράφοντας ανάγλυφα τον τρόπο με τον οποίο οι Ικαριώτες κατάφεραν να διασώσουν και να εξελίξουν στο χρόνο τις παραδόσεις του τόπου τους. Με έντονες εναλλαγές από το γέλιο στη συγκίνηση, από τον πόλεμο στη χαρά, με μικρά ανθρώπινα δρώμενα υπογραμμισμένα πάντα από χορό, η παράσταση κατάφερε να συμπυκνώσει μέσα σε λίγες ώρες όλα όσα σώζουν  τη μουσική παράδοση, τη γλώσσα, την ιστορία, το χαμόγελο και την ψυχή των Ικαριωτών. Σημαντικό στοιχείο του έργου, ο αυτοσαρκασμός, ο οποίος έκανε την περιγραφή και τις ιδιαιτερότητες της διαλέκτου και του τρόπου ζωής των  κατοίκων της Ικαρίας, ακόμη πιο γλαφυρές.

Με βασικό κορμό την περιγραφή των δυο Θεών της Νικαριάς, του Διονύσου, θεού του κρασιού και του πράμνιου οίνου, και της Αρτέμιδος-προστάτιδας του νησιού- και μέσα από έναν ευχάριστα δομημένο λόγο- εικόνες της καθημερινής ζωής, έθιμα, κακουχίες, ιστορικά γεγονότα και κωμικές ιστορίες ζωντάνεψαν παρουσία 50 χορευτών, 15 ηθοποιών και πολλών σπουδαίων μουσικών.

Σ' ένα ταξίδι από το σήμερα προς το χθες, μέχρι και την πτώση του πρώτου αεροπόρου της μυθολογίας, του Ίκαρου, όλοι οι Ικαριώτες εντός κι εκτός σκηνής έγιναν μια αγκαλιά, αποδεικνύοντας πώς η παράδοση μπορεί να γίνει όχημα που κάνει όλο τον κόσμο ένα, όλο τον κόσμο μια Ικαριά. Κι οι Καριώτες, με τα δικά τους φτερά, μπορούν και πετούν μέσα στους αιώνες, μεταφέροντας την ταυτότητα και κληρονομιά τους στις νεότερες γενιές.

Λιλύ Καραδήμα για το ikariamag.gr

Διαβάστε επίσης την ελεύθερη πτήση "Ικαρία, σ΄ αγαπάμε, σε κουβεντιάζουμε, σε τραγουδάμε!" για την ίδια παράσταση.

ikariastore banner