Η Σονάτα Του Σεληνόφωτος (Venceremos) 28 Ιουλίου στις Ράχες Ικαρίας

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου και ώρα 9:30 μ.μ. η θεατρική παράσταση “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος (Venceremos)” σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου για τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή, Γιάννη Ρίτσο θα παρουσιαστεί στο Οινοποιείο Αφιανές, στις Ράχες Ικαρίας.

Ο Μάριος Ιορδάνου σκηνοθετεί μία παράσταση- φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή, Γιάννη Ρίτσο, ανεβάζοντας για πρώτη φορά το αριστουργηματικό του ποίημα “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” με νέα σε ηλικία ηθοποιό και σε συνδυασμό με άλλα έργα του Γιάννη Ρίτσου (Ρωμιοσύνη, Εαρινή Συμφωνία, κλπ.) καθώς και του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και του Χαλίλ Γκιμπράν.

Είναι η πρώτη φορά που η Σονάτα ανεβαίνει με μία νέα σε ηλικία ηθοποιό, τη Σοφία Καζαντζιάν στον πρωταγωνιστικό ρόλο συμβολίζοντας έτσι την ψυχή του ανθρώπου που ξεπερνάει το χρόνο και καταργεί τα όρια. Η λέξη “Venceremos” του τίτλου της παράστασης ήταν η λέξη με την οποία έκλεινε τις ομιλίες του ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, περνώντας το μήνυμα ότι ο άνθρωπος μπορεί να βγει νικητής και να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.

Η Σοφία Καζαντζιάν ερμηνεύει, χορεύει, τραγουδάει και ενσαρκώνει την ηρωίδα του ποιήματος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μ. Ιορδάνου, ο οποίος συμμετέχει και ο ίδιος στην παράσταση.

Η παράσταση πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία, σε ένα από τα ιστορικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου με απόφοιτους όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Σάμιουελ Μπέκετ στις 25 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Η ελληνική της πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, στη Μονεμβασιά.

Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν που υπογράφει τη θεατρική διασκευή και τις χορογραφίες της παράστασης έχουν βραβευτεί από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό έχοντας στο ενεργητικό τους παραστάσεις όπως το “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” για τον Νίκο Καζαντζάκη που παρουσιάστηκε στο Kunstlerhaus στο Βερολίνο, σε συνεργασία με το Akrotheama Griechische Kultur- Gruppe στη Ζυρίχη, στο Δημαρχείο του Παρισιού, στο Μέγαρο Gaydar στη Μόσχα, στην Εβδομάδα Ν. Καζαντζάκη στην Αθήνα και σε πόλεις της Ελλάδας, αλλά και η παράσταση “Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)” για τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιο Σολωμό που παρουσιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο Great Hall του Λονδίνου και σε πόλεις της Ελλάδας.

Επόμενοι σταθμοί της παράστασης είναι το Παρίσι και η Μόσχα!

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/ Μουσική επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου
Θεατρική Διασκευή/ Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν
Ερμηνεύουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου
Ενδυματολογία: Ελευθερία Τώρα
Σκηνογραφία: Βαλεντίνο Βαλάσης
Σχεδιασμός ήχου/φώτα: Χριστόφορος Τσακιρόπουλος