Ο Καπετάν Μιχάλης… για 3 ημέρες στην Ικαρία

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Βασιλάκης, σε συνεργασία με τη νεοσύστατη θεατρική ομάδα Mist έρχονται στην Ικαρία για τρεις παραστάσεις του έργου «Καπετάν Μιχάλης», βασισμένου στο ομόνυμο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη.

Ο Βασίλης Βασιλακης έχει σημειώσει μια μακρά και πλούσια διαδρομή στο θέατρο, περνώντας από πολλούς διαφορετικούς χώρους και είδη· από το παιδικό θέατρο της Ξ. Καλογεροπούλου, μέχρι τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αλλά και μεγάλα θεατρικά σχήματα, έχει ιδρύσει το «Θέατρο Μαριονέτας», αλλά και δικές του θεατρικές ομάδες. Η σχέση του με το έργο του Καζαντζάκη δεν είναι καινούρια καθώς έχει ήδη διασκευάσει και παρουσιάσει στο κοινό την «Ασκητική», περιοδεύοντας για σχεδόν 5 χρόνια σε όλη τη χώρα, αλλά και την παράσταση «ο Λόγος του Ν. Καζαντζάκη – εν χορώ και οργάνοις» (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης).

Τώρα επιστρέφει με τον «Καπετάν Μιχάλη», ίσως το πιο δημοφιλές και διαδεδομένο έργο του Ν. Καζαντζάκη, το οποίο λαμβάνει χώρα στην κρητική επανάσταση του 1889. Ο πρωταγωνιστής, ένας άγριος και ανυπότακτος πολεμιστής, έχει πάρει όρκο να είναι μαυροντυμένος, αξύριστος και αγέλαστος, όσο η Κρήτη μένει σκλαβωμένη. Η συνάντησή του, όμως, με την Εμινέ, τη γυναίκα του αδελφοποιτού του, έχει ως αποτέλεσμα να τον κυριέψει ένας «δαίμονας» από τον οποίο δε μπορεί να απαλλαγεί.

Οι θεμελιακές αντιθέσεις των προσώπων, το αγνό πατριωτικό αίσθημα, ο έρωτας, η καθημερινότητα (βίαιη και κωμική ταυτόχρονα), οι αλλεπάλληλες εξεγέρσεις και ματαιώσεις , αποκαλύπτουν το ανθρωπολογικό βάθος του έργου και το τοποθετούν χρονικά έξω από το ιστορικό του πλαίσιο, καθιστώντας το διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ.

Στην παράσταση συμμετέχουν πέντε ηθοποιοί, οι οποίοι, ταυτόχρονα την ντύνουν και μουσικά με την εισαγωγή πνευστών και κρουστών οργάνων. Η όλη πλοκή εξελίσσεται με αφορμή τις σχέσεις και τις δράσεις των κυρίων προσώπων του έργου (Καπετάν Μιχάλης, Νουρήμπεης, Εμινέ, Καπετάν Πολυξίγκης, Μανούσακας, Καπετάν Σήφακας, Κοσμάς).

Η συνεργασία με την ομάδα MIST, η οποία αποτελείται από νέους κυρίως ηθοποιούς (Τίνα Τζάθα, Νίκη Δουλγεράκη, Κωνσταντίνα Κουτουλάκη, Ηλίας Τσατσαρώνης), που κάνουν τώρα το ξεκίνημά τους στο θέατρο, έχοντας όμως κοινές εμπειρίες και προσλαμβάνουσες, δίνει μια ιδιαίτερη διάσταση στην παράσταση. Η εμπειρία του Β. Βασιλάκη, αλλά και η γνώση, η αγάπη και η εξοικείωση του με το έργο του Ν. Καζαντζάκη, τους επέτρεψε να δούν το έργο πιο βαθιά, να βουτήξουν μέσα του και να το ερμηνεύσουν πολύπλευρα.

Η ίδια η παράσταση συγκεράζει πολλά και διάφορα χαρακτηριστικά και «εργαλεία» εισάγοντας μάσκες, πολυφωνικά τραγούδια (Νίκη Δουλγεράκη, Τίνα Τζάθα), μοιρολόγια, ζωντανή μουσική (Ηλίας Τσατσαρώνης), μαριονέτες και άλλα, δημιουργώντας μια αίσθηση Αφρικής, έναν σκηνικό χώρο που διαρκώς μεταμορφώνεται και εν τέλει, υιοθετώντας μια δομή που συγγενεύει πολύ με την αρχαία ελληνική τραγωδία.

Οι τρεις παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 4/7 στο «Δεντρόσπιτο», στο Χριστό Ραχών, την Πέμπτη 6/7, στο θέατρο Πηγής Μαράθου και το Σάββατο, 8/7 στα Θέρμα Αγ. Κηρύκου (Πλατάνια). Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9.00 μμ και το εισιτήριο κοστίζει 7 ευρώ.

Συντελεστές:
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Βασίλης Βασιλάκης
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Μαίρη Τρακάκη, Βασίλης Βασιλάκης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τίνα Τζάθα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Χριστίνα Σαρλάμη

ikariamag.gr