Η ‘Ήπια Ισχύς των Φούρνων

Σκληρή Ισχύς: Η αμιγώς στρατιωτική δύναμη ενός τόπου. Ο πολεμικός εξοπλισμός, οι στρατιωτική δύναμη, η βαριά οικονομία. Η σκληρή ισχύς νικάει με τα όπλα.

Ήπια Ισχύς: Η ικανότητα ενός τόπου να επιτυγχάνει τους στόχους του μέσω της διαχείρισης των πολιτισμικών στοιχείων και της εικόνας του. Η ήπια ισχύς νικάει με την γοητεία.

Το καλοκαίρι του success story βρίσκεται στα μισά του. Το παραμύθι της μεγάλης οικονομικής ανάκαμψης που υποσχέθηκε η ελληνική κυβέρνηση έχει κεντηθεί πάνω σε αυτό το καλοκαίρι. Όλοι περιμένουμε τις μυριάδες των τουριστών που πάνω σε άσπρα άλογα θα κατακλύσουν τα ελληνικά νησιά και θα τους δώσουν το φιλί που θα ξυπνήσει την οικονομία τους από την ύφεση. Έστω. Έστω!

Αν υποθέσουμε (έστω!) πως ο γαλαντόμος πριγκιπο-τουρίστας έρχεται προς τα μέρη μας: πώς θα καταφέρουμε να μας αγαπήσει και να μας μείνει πιστός για πάντα; (υποτιθ-έστω… ). Με ποιές δυνάμεις, με ποια ισχύ θα τον κατακτήσουμε;

Είναι σαφές πως η σκληρή δύναμη ανήκει στην Ικαρία. Πανηγύρια, τουρισμός, νεοχιπισμός, νέο και παλαιό-εναλλακτισμός, τόπος εξορίας, πολιτική γοητεία, μακροζωία, αρχαιοελληνικοί μύθοι, νεοελληνικά πάθη, μουσικές, χοροί και χωρικοί. Ιδιότητες και ποιότητες που άλλοι τόποι τις γονιμοποιούν μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες place branding και place marketing, για την Ικαρία είναι καρποί πραγματικού έρωτα. Όμως, ο έρωτας και ο πόλεμος χρησιμοποιούν και οι δύο όπλα. Η Ικαρία κερδίζει με τις παραπάνω ιδιότητες γιατί ξέρει και από πόλεμο και από έρωτα. Τα κατακτάει και τα δύο, και την ζηλεύεις που μπορεί. Σκληρή, αλλά δύναμη.

Οι Φούρνοι όμως στέκουν απέναντι στωικοί και συνεσταλμένοι. Δεν χρησιμοποιούν πανηγυριώτικες ιαχές πολέμου, δεν κραυγάζουν την ιδιαιτερότητα τους στον αγγλικό Τύπο, δεν προτάσσουν τα νησιώτικα στήθη τους στις πλατείες των Εξαρχείων και των Χαλανδρίων. Ήπια και ψύχραιμα υπάρχουν. Ήπια και ήρεμα σε καλοδέχονται. Ήπια και ήσυχα τους γνωρίζεις. Ήπια και βέβαια σε γοητεύουν. Όμως, η γοητεία και πόλεμος χρησιμοποιούν και οι δύο όπλα. Οι Φούρνοι κερδίζουν με τις παραπάνω ιδιότητες το βασικότερο όλων: δεν χρειάζεται να κάνουν πόλεμο. Δεν χρειάζεται να τους κατακτήσεις γιατί σε έχουν κατακτήσει εκείνοι νωρίτερα. Είναι σαφές πως η ήπια ισχύς ανήκει στους Φούρνους. Ήπια, αλλά ισχύς.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο δυνάμεων μπορεί να είναι άκρως αποτελεσματικός. Όταν μάλιστα μιλάμε για δυο νησιά που στηρίζονται οικονομικά και στον τουρισμό, ο συνδυασμός αυτός γίνεται επιτακτικός γιατί πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα όπλα μας προς όφελος, προς κέρδος, προς επιβίωση μας. 

Βέβαια, όσο  για τους εκατομμύρια εκατομμυριούχους τουρίστες των τηλεοπτικών παραμυθιών μας….καλό θα ήταν να σταματήσουμε να πιστεύουμε σε πολιτικά παραμύθια που την λύση δίνει ένας πλούσιος πρίγκιπας. Μεγάλωσαν αρκετές γενιές με τέτοιες προσδοκίες. Εμείς, είναι καιρός να ωριμάσουμε.

Μυρσίνη Δογάνη
mirsini_d@hotmail.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Μυρσίνης Δογάνη.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr