Η Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση για το δημοτικό συμβούλιο με θέμα το πρόγραμμα διαχείρησης αποβλήτων

Στην δημόσια έκτακτη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας που έγινε την 18/04/2016 με θέμα «το επικαιροποιημένο πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την αντίστοιχη πρόταση του δήμου Ικαρίας» , ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ μεταξύ άλλων ανέφερε:

1) Καταρχάς θα ήθελα να αναφερθώ στον ΕΣΔΑ (τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων).
Ο ΕΣΔΑ πρέπει να προχωρήσει παρά τις καθυστερήσεις και την υπονόμευση παραγόντων της  Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, παραγόντων που βρίσκονται στο αντίθετο πολιτικό σχέδιο της συγκεντρωτικής διαχείρισης και της ιδιωτικοποίησης.
Θέλω να τονίσω ότι:
Ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αδιαπραγμάτευτος. Επομένως και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), πρέπει να καταργηθούν και να ανοίξει ο δρόμος για την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων με κοινωνική δικαιοσύνη.

2) Για την επικαιροποιημένη πρόταση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχω να πω τα εξής:
I) Ως προς το τεχνικό της μέρος
Είναι μια τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία καταγράφει με συγκροτημένο τρόπο τα στοιχεία, τις παραμέτρους και τους τρόπους διαχείρισης όλων των αποβλήτων.
Δεν έχω καμία ένσταση ως προς το τεχνικό μέρος (το οποίο συντάχθηκε από επιστήμονες-μηχανικούς περιβαλλοντολόγους).
II) Ως προς τους στόχους της πρότασης (οι οποίοι ετέθησαν όχι από τους επιστήμονες μηχανικούς αλλά από την πολιτική ηγεσία της περιφέρειας)
i) Ένας από τους βασικούς στόχους της πρότασης είναι:
«η Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε τομείς που παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον».
Δεν μιλάει για σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Αναφέρεται για εκχώρηση τομέων διαχείρισης αποβλήτων σε ιδιώτες. Αυτός είναι λοιπόν ο βασικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης αποβλήτων.
Προφανώς και είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτό το στόχο.
ii) Άλλος βασικός στόχος της πρότασης είναι:
«Ο ρυπαίνων πληρώνει»
Τι σημαίνει αυτό;
Κατά μία έννοια όλοι ρυπαίνουμε αφού δημιουργούμε απορρίμματα. Και αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Μη κοροϊδευόμαστε:
Ο στόχος αυτός οδηγεί στην άποψη που λέει ότι όλο το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων και αυτό είναι τεράστιο θα κληθεί να το πληρώσει ο δημότης.
Διαφωνώ και με αυτό το στόχο.
Πιστεύω ότι η πολιτεία πρέπει να κληθεί να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων-αποβλήτων και να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οι πολίτες, οι οποίοι είναι ήδη οικονομικά ισοπεδωμένοι.
Με δεδομένο ότι το βασικότερο σημείο μιας πρότασης είναι η στόχευση της και η στόχευση της επικαιροποιημένης πρότασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων-αποβλήτων αλλά και η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των δημοτών την ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ.
Ως προς την πρόταση του δήμου Ικαρίας δηλώνω ΠΑΡΩΝ.

ikariastore banner