Από τον Δήμο Ικαρίας και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (μετά από προγραμματική σύμβαση που υπογράφθηκε ανάμεσα στους δυο φορείς λόγω αδυναμίας του δήμου να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια), υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» για τα αναγκαία έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ικαρίας.

Στην δημόσια έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας που έγινε την 18/04/2016 με θέμα «το επικαιροποιημένο πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την αντίστοιχη πρόταση του δήμου Ικαρίας» , ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Θέμα πρώτης προτεραιότητας είναι για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η διαχείριση των αποβλήτων», επεσήμανε η Περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας σε εκδήλωση του ΤΕΕ για το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων. Όπως είπε, αυτός είναι ο λόγος που η νέα περιφερειακή αρχή, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και τους υφιστάμενους Φορείς Διαχείρισης, κίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο τη διαδικασία για την αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Η επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, οργάνωσε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Διαχείριση στερεών αποβλήτων στο Αιγαίο: προβλήματα-καλές πρακτικές- προοπτικές».

Με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά από σχετική πρόταση που υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εντάχθηκε στις 22.01.2015 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ, το έργο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και προμήθεια – συνοδά έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Δήμου Ικαρίας», συνολικού προϋπολογισμού 2.345.000 ευρώ.

7 χρόνια μετά την θεσμοθέτηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων είναι πλέον αναγκαίο να αξιολογήσουμε την πορεία υλοποίησης του, να εντοπίσουμε τα προβλήματα και τις αστοχίες που προέκυψαν, αλλά κυρίως να προσδιορίσουμε τα έργα και τις δράσεις που υπολείπονται και θα πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά μας.

Η πρόταση για την Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο οποίος εγκρίθηκε το 2006, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας, Περιβάλλοντος & Υποδομών.

Όπως προκύπτει από τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ της 3ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, στις 15 / 03 / 2011, είχε τεθεί ως 12ο θέμα ημερήσιας διάταξης αλλά δεν συζητήθηκε λόγω έλλειψης χρόνου η ενημέρωση που είχαμε ζητήσει σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Σύσκεψη με θέμα τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου.

Η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συζητήθηκε, κατά την διάρκεια τεχνικής σύσκεψης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010, στη Χίο.

ikariastore banner