Η Ακομμάτιστη Επιτροπή ΣΧΟΟΑΠ Ικαρίας προς ΥΠΕΚΑ

Πρός: Δ/νση  Τοπογραφικών  Εφαρμογών  ΥΠΕΚΑ Και Γενική  Γραμματεία  Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

ΘΕΜΑ:  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ     

Αξιότιμοι συμπολίτες του ΥΠΕΚΑ
 
Η Ακομμάτιστη Επιτροπή  Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Ικαρίας η οποία δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο 2014 με σκοπό την ποιοτική,ποσοτική, συνεχόμενη ενημέρωση των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι είχαν εως τότε τυπική και όχι ουσιαστική ενημέρωση, ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ (τόσο αργά, λόγω έλλειψης ενημέρωσης απο Δημόσιους Φορείς)  στην διαβούλευση για το χωροταξικό  Νησιών Αιγαίου και ζητά την ακύρωση του για τους έξης λόγους :

1)  Στην διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για το χωροταξικό δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιομορφία του κάθε νησιού του Αιγαίου χωριστά και  δη του νησιού της Ικαρίας!  Το ιδιόρρυθμο οικιστικό σύστημα του νησιού μας  διαμορφωμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί  κυρίως το συμφέρον του κάθε κατοίκου του, διατηρεί  ακόμη και σήμερα τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών του, προκειμένου κάθε σπιτικό να έχει την αυτονομία και την αυτάρκια του! Δέν είναι τυχαίο το γεγονός οτι σε περιόδους κρίσης οι Ικαριωτες πάντοτε υπήρξαν αυτάρκεις  και ουδέποτε παρα τις αντιξιωοτητες και την γεωγραφική της θέση -μακριά απο τα κέντρα των αποφάσεων - δεν έμειναν χωρίς  τα ζωτικής σημασίας απαραίτητα για την διαβίωση τους. ΄Ολοι οι παραπάνω λόγοι ( και ακόμη πιο αναλυτικά στη διάθεση σας  στο βιβλίο ‘’ Η Ιστορία της  Ικαρίας’’ του Ιωάννη Μελά , καθιστούν τόσο ιδιαίτερο το νησί της Ικαρίας και θα έπρεπε αυτές οι ιδιαιτερότητες να ληφθούν υπ όψην όταν συντάχθηκε το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. και αφού βέβαια πρώτα θα έπρεπε να προυπάρχει πλήρης και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τις αλλαγές που αυτό το σχέδιο επιφέρει στην καθημερινότητα τους .

Συγκεκριμένα:
Όπως βλέπετε στο επισυναπτόμενο άρθρο του ‘’PRO NEWS’’ 29-09-2015, η χώρα εως το 2015 επίσημα δεν διαθέτει κυρωμένους δασικούς  χάρτες καθώς η κύρωση τους παραμένει στο 0,56% της επικρατείας. Μέχρι σήμερα οι δασικοί χάρτες που είχαν καταρτιστεί αντιστοιχούν στο 22,5%  του συνόλου. ‘’Το δάσος δεν εχει το ίδιο την ικανότητα να προστατεύσει το ο κ.Πέτρος  Κακούρος , περιβαντολόγος , δασολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων, Υγρότοπων....’’ και συνεχίζει ,‘’ η κύρωση των δασικών χαρτών είναι ζήτημα όχι μόνο περιβαλλοντικό,διοιηκητηκό,νομικό ή οικονομικό,αλλά πρωτίστως ΕΘΝΙΚΟ, προκειμένου να προστατευθεί, να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί ουσιαστικά ο φυσικός πλούτος της χώρας. Το μόνο που χρειάζεται είναι πόροι και πολιτική βούληση’’ .

Το μέγιστο των δασικών εκτάσεων της Ελλάδας είναι στον αερα! Μέσα σ΄ αυτά είναι και τα ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ, που έμειναν ξεκρέμαστα! Εχομε στην διάθεση μας έγγραφα απο τουρκοκρατίας που αποδεικνύουν το αληθές. Επιπλέον, σας έχουμε επισυνάψει μελέτη ( του 2009 και του 2015) του Πολ. Μηχανικού Κωνσταντίνου Ρόζου,στην οποία υποδεικνύονται λάθη , παραλείψεις, αλλα και σημαντικές υποδείξεις  οσον αφορά τους οικισμούς , natura, και συγκεκριμένες περιβαντολογικές επιπτώσεις.

2) Επίσης με το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. όποιος γεωγραφικός  χώρος (αμπέλια,ελιές,βοσκότοποι,μελισσοτοπία κλπ) έχουν καεί  θεωρείται με το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. αναδασωτέα περιοχή και ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗΣ ΓΗΣ !

3) Στην Ικαρία δημιουργηθικε Φορέας Διαχείρησης  Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.  Βέβαια ,όλοι γνωρίζουμε πλέον με το καθεστως των μνημονίων, οτι γίνεται Δημόσιο (Δημοτικό) πάει στο Τ.Α.Υ.Π.Ε.Δ. για να ξεπουληθεί η Ελλάδα.! Με την απώλεια της κυριότητας της ιδιοκτησίας ( της γης ), οι κάτοικοι χάνουν τις πατροπαράδοτες συνήθειες καλλιέργειας ( π.χ. καλλιέργειες οπωροκηπευτικών πλησιον  στις όχθες ρεμάτων. ΤΩΡΑ  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 100 μέτρα εκατέρωθεν).

4) Με το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., οι ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΡΡΥΚΝΩΘΕΙ   κατα μεγάλο αριθμό στρεμμάτων χάνοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών. Η Ικαρία έχει ιδιόρυθμο οικιστικό σύστημα. Καθε κατοικία περιβάλλεται απο τον ανάλογο ζωτικό χωρο της ( δλδ αμπέλια,ελαιωνες,κήποι λαχανικών και οπωροφόρων, βοσκοτόπια και μελισσοτόπια εδώ και αιώνες!) με αποτέλεσμα τα χωριά να περιέχουν μεγάλες εκτάσεις γης.5) Α) Διαπιστώσαμε αντιφάσεις  και ασυμβίβαστα με την κειμενη νομοθεσία . Για παραδείγμα: ο αγρότοπος στο Γιαλισκάρι στην θέση Λειβάδα έχει οριοθετηθεί  Π.Δ., το ίδιο δε και στην ίδια περιοχή , στην θέση Μεσακτή. Με το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. ενώνονται αυτές οι δυο περιοχές και επεκτείνονται απο την παραλία και επάνω, νότια, περι  τα 200μ. με αποτέλεσμα τα προκείμενα κτήματα στα οποία υπάρχει η δυνατότητα ανοικοδόμησης,  τώρα να είναι άχρηστα .

Αλλο παράδειγμα:  Τα πεύκα του Χριστού στο νότιο τμήμα του νησιού ,είχαν καεί απο την πυρκα΄ι’α  του 1993 και ειχαν κηρυχθεί αναδασωτέα. Τώρα με το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. θεωρούνται ως  οικιστική Ζώνη. Στον παραλιακό δρόμο στον Αγ.Κήρυκο, δυτικά, απο τα παλιά σφαγεία περίπου εως την Λευκάδα τα χωράφια βόρεια του δρόμου όπου υπάρχουν  κυρίως ελαιώνες  θεωρούνται με το ΣΧΟΟΑΠ ως ζώνη Τουριστική και νότια ως γεωργική ζώνη, θέσεις  όπου δεν υπάρχει καμία καλλιέργεια (!).

Επιπλέον το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.  δημιουργεί  ΄΄Natura΄΄ όπου ΄βολευει΄... π.χ. το δάσος του Ράντη Ικαρίας δεν περιέχεται στην Natura ! Ενέργεια επίσης ενάντια στην πατρογονική γη του νησιού μας και ως κάτοικοι θα πολεμήσουμε ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ.

Κλείνοντας ,ζητάμε όπως εκλάβετε αυτήν την επικοινωνία (επιστολή) ως την συμμετοχή μας στην διαβούλευση που διεξάγεται επι του παρόντος στο ΥΠΕΚΑ και λήγει στις  12 Οκτ. 2015.

Με εκτίμηση
Ακομμάτιστη Επιτροπή Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Ικαρίας