H Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής για την πράξη του Δημάρχου να θέσει σε αργία δημοτικό υπάλληλο

Συμπατριώτες συμπατριώτισσες,

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο προκλήθηκε συζήτηση όταν τέθηκε στο Δήμαρχο από την παράταξη μας το εξής ερώτημα:
Πληροφορηθήκαμε ότι στις 22/12/2014 τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία με διαπιστωτική πράξη του Δημάρχου, στηριγμένη στους Μνημονιακούς Νόμους, δημοτικός υπάλληλος με πολυετή υπηρεσία.
Ζητάμε να μας ενημερώσετε:
Α. Για ποιο λόγο υπογράφηκε η διαπιστωτική πράξη;
Β. Γιατί πριν υπογραφεί δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να ληφθεί συλλογική απόφαση για το θέμα;
Γ. Αν του παρασχέθηκε Νομική υποστήριξη από το Δήμο.
Δ. Ποια η γνωμάτευση της Νομικής υπηρεσίας του Δήμου;  και
Ε. Ποια υπήρξε η θέση του Συλλόγου εργαζομένων;

Από τη συζήτηση που ακολούθησε, όπως αυτή είναι ήδη μαγνητοφωνημένη και αναρτημένη στο διαδίκτυο συμπεραίνουμε ότι ήταν μια απόφαση της οποίας την ευθύνη φέρει αποκλειστικά και μόνο ο Δήμαρχος, ήταν μια απόφαση που έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο να θέσει σε αργία τον υπάλληλο ή να «πάει και εκείνος μαζί του (στα Δικαστήρια)» για παράβαση καθήκοντος. Εδώ θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι η «μνημονιακή» προηγούμενη αρχή ουδέποτε έστειλε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση, διαθεσιμότητα ή μετάταξη οποιουδήποτε υπαλλήλου, παρακάμπτοντας τις επιταγές των Μνημονιακών διατάξεων, με κίνδυνο να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος και να διωχθεί με έκπτωση του αξιώματος, ρίσκο  που ενδεχομένως ο νυν δήμαρχος φοβήθηκε.

Βέβαια ο κος Σταμούλος πιστεύει ότι αυτού του είδους «παληκαρισμοί έχουν νόημα όταν γίνονται για το κίνημα για κάποιο φορέα… αλλά  και ότι είναι θέμα αν τελικά πειθαρχείς ή δεν πειθαρχείς με το Νόμο». Προφανώς είναι δυνατόν να κάνεις τον παλληκαρά επιλεκτικά, όπου σε παίρνει, αφού ότι απαιτήθηκε από το Νόμο έγινε. Και ο Αντιμνημονιακός λόγος έγινε Μνημονιακή σύμπραξη και πράξη. 

Ο Δήμαρχος το έπραξε, έλαβε μόνος μια απόφαση και την υλοποίησε, στέλνοντας σπίτι του έναν υπάλληλο πριν δικαστεί. ‘Όμως εμείς ακόμα θα προσπαθούμε να καταλάβουμε το νόημα του δικού του λόγου:  «Δε θα υλοποιήσουμε την πολιτική που μας καλούν να εφαρμόσουμε». Και βέβαια προτιμούμε έναν ανυπάκουο Δήμαρχο παρά αυτόν που εν τέλει εκτελεί μνημονιακή διαταγή με τη σφραγίδα της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

Η αργία του υπαλλήλου ήταν μια πράξη ακριβώς μια μέρα πριν από το Δημοτικό συμβούλιο της 23ης Δεκεμβρίου 2014. Και απορούμε, χωρίς ακόμα να έχουμε αντιληφθεί το λόγο που πριν τεθεί σε αργία ένας υπάλληλος δεν συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ληφθεί μια απόφαση συλλογικά, αλλά και να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση, με μια απόφαση που θα κάλυπτε τον υπάλληλο αλλά και το Δήμαρχο. Απορήσαμε ακόμα περισσότερο από το γεγονός που όταν για μια πρόταση φιλοτελισμού από τα ΕΛΤΑ ο Δήμαρχος μας είπε ότι : «χρήσιμο είναι να μην πάρει ο Δήμαρχος την απόφαση μόνος του».  Φαίνεται ότι το παρόν  Δημοτικό συμβούλιο έχει ρόλο σε θέματα φιλοτελισμού αλλά όχι σε θέματα που αφορούν τη ζωή και το μέλλον των υπαλλήλων.

Αντίστοιχα θα απορούμε και με το Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων του Δήμου. Που ακόμα και σήμερα περιμένουμε να ακούσουμε μια ανακοίνωση ή να διαβάσουμε μια καταγγελία, έστω μια φωνή συμπαράστασης,  για το εργασιακό δικαίωμα του συναδέλφου τους. Όμως φίλοι του Δ.Σ του Σωματείου πέρασαν ήδη δύο μήνες περιμένοντας, και  δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία. Και με κάθε ειλικρίνεια    σας λέμε ότι δε θέλουμε να πιστέψουμε τα λόγια της πλατείας, ότι δήθεν κάνατε πλάτη ή συγκαλύψατε το Δήμαρχο. Προτιμούμε να πιστεύουμε το κείμενο που ένα χρόνο πριν στις 22/12/2013 μοιραστήκατε μαζί μας, με τίτλο «Εργαζόμενοι Δήμου Ικαρίας & Φούρνων : Για διαθεσιμότητα και απολύσεις στους Δήμους».

Σας θυμίζουμε λοιπόν τι μας  λέγατε:
¨Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Ο μόνος δρόμος της παρεμπόδισης των απολύσεων και της διεκδίκησης σταθερής δουλειάς με δικαιώματα περνάει μέσα από τους μαζικούς, συλλογικούς αγώνες μας, ενάντια σε κυβέρνηση, τρόικα και Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στους  ιδιωτικούς ομίλους που μας θέλουν φτηνούς, χωρίς δικαιώματα, ενάντια σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες που υπηρετούν  αυτή την πολιτική του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή. Οργάνωση και αγώνας.  ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΛΕΟΝΑΖΕΙ  -  ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ"

ikariastore banner