H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για το αφιέρωμα των NEW YORK TIMES, την Ικαρία & το ikariamag

Ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα φιλοξένησε στις 11 Νοεμβρίου το ένθετο περιοδικό «Κ» της κυριακάτικης Καθημερινής. Στο προσεγμένο άρθρο της, η δημοσιογράφος Ιφιγένεια Βιρβιδάκη κάνει μία αρκετά ενδιαφέρουσα προσέγγιση σχετικά με το άρθρο των New York Times, τις Μπλε Ζώνες και τη μακροζωία στην Ικαρία καθώς μιλά με τον ίδιο τον ερευνητή - αρθρογράφο, Νταν Μπούτνερ αλλά και με παράγοντες και κατοίκους του νησιού.

Ας δούμε μαζί ορισμένα σημεία του αφιερώματος:

Το άρθρο ξεκινά με την γνωστή Ιστορία του Ικαριώτη Σταμάτη Μωραϊτη που του διεγνώσθη καρκίνος πριν 25 χρόνια στην Αμερική, αποφάσισε να πεθάνει στην Ικαρία και από τότε, σε αντίθεση με τους νεκρούς πια γιατρούς του, ζει και βασιλεύει υγιής στο νησί.

Στη συνέχεια μιλά για τα στατιστικά μακροζωίας τον Ικαρίων, τη μελέτη της Α΄Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Αθήνας, τις έρευνες στη ζωή και τη διατροφή των Ικαρίων  και σημειώνει τα τόσο χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης στον πληθυσμό των ηλικιωμένων σε σύγκριση με άλλε περιοχές.

Το ίδιο επισημαίνει και ο Δήμαρχος Ικαρίας, κ.Χρήστος Σταυρινάδης: «Δε μιλάμε μόνο για μακροζωία αλλά και για ευζωία. Είναι άνθρωποι δραστήριοι, χρήσιμοι. Πηγαίνουν στο καφενείο, συζητούν για τα πάντα, διαβάζουν εφημερίδα, θα γκρινιάξουν και λιγάκι για τα γενόμενα…».

Για την σχέσεις ζωής αναφέρετε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιτσαράς και εδώ η Ιφιγένεια Βιρβιδάκη δεν παραλείπει να αποδώσει καλούς χαρακτηρισμούς για το περιοδικό μας:

«Δεν εγκαταλείπουμε τους συνανθρώπους μας» μου λέει ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιτσαράς, από τους συντελεστές του εξαιρετικού διαδικτυακού περιοδικού ikariamag. «Παράλληλα με τη διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο η κοινωνικότητα (ευτυχώς οι χοροί, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, τα πανηγύρια καλά κρατούν), όσο και ο τρόπου που βλέπουμε τα πράγματα. Η γιαγιά μου έχει φτάσει τα 103. Έχει κάνει 12 παιδιά, έζησε όλη τη ζωή στο νησί κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά όλα τα αντιμετωπίζει με χαμόγελο. Οι Ικαριώτες ήταν ολιγαρκείς και αυτάρκεις».

Η απομόνωση του νησιού και αν η ανάπτυξη βλάπτει τη μακροζωία απασχολεί τόσο την δημοσιογράφο όσο και τον Νταν Μπούτνερ, και ταυτόχρονα σημειώνεται η επιστροφή των νέων στα χωράφια καθώς τα γεωργικά προϊόντα (φυτά, σπόροι, κλπ) που αγοράστηκαν αυξήθηκαν τον τελευταίο καιρό, αυξήθηκαν κατά 30-40%.

Τέλος ενδιαφέρον έχουν οι … συνέπειες του δημοσιεύματος :

Για τους μεν Ικαριώτες, ο Μπούτνερ λέει: «Τους άρεσε, αλλά κάποιοι είπαν: ασχολούνται πάλι μαζί μας και αυτό μπορεί να μας φέρει κακοτυχία και να χάσουμε τους συνανθρώπους μας». Έτσι μού απάντησε ένα φίλος από το νησί όταν τον ρώτησα… και σήκωσα τα χέρια ψηλά μπροστά στον καριώτικο τρόπο σκέψης.»

Για του δε Αμερικάνους… η ηλεκτρονική έκδοση του άρθρου έχει συγκεντρώσει 598 σχόλια, εγκωμιαστικά τα περισσότερα. Κάποια ξεχωρίζουν για το … αμερικάνικο χιούμορ τους: «Φέρτε μου μια μεγάλη μερίδα πατάτες τηγανητές και δύο χάμπουργκερ και θα πεθάνω νέα και ευτηχής» ή «Φαίνεται ωραίος τρόπος ζωής αλλά δε νομίζω να αρέσει ιδιαίτερα στο αφεντικό μου». «Ζούμε γεμάτοι στρες, τρώμε στα όρθια και ανθυγιεινά, τα μάτια μας πονάνε από τη δουλειά…  Ποιος στην ευχή θέλει να ζήση πολλά χρόνια;».

LOL

ikariamag.gr|από, για & με αφορμή την Ικαριά!