ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ικαριώτικα καρδιοχτύπια

Η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τόσο στην έντυπη έκδοση της όσο και διαδικτυακά πραγματοποίησε συνέντευξη και αφιέρωσε ένα άρθρο της στο #ArteisErota, το Φεστιβάλ του ikariamag.gr που θα λάβει χώρα 21-24 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Διαβάστε το πρόγραμμα του και ακολουθήστε το FB EVENT του για να έχετε πρώτοι όλες τις ενημερώσεις.

Κάπου στις αρχές του 20ού αιώνα, στο απομονωμένο Καρκινάγρι της Ικαρίας ζούσαν ο Σίμος με την Κωνσταντινιά. Εκαναν παιδιά, έκαναν κι εγγόνια και πάνω που θα ’λεγε κανείς ότι η ζωή τους θα ηρεμούσε, αντάρεψε ξαφνικά γιατί ο Σίμος ερωτεύθηκε μια Ψυχή. Το Ψυχή ήταν παρατσούκλι από τα ερωτικά «ψυχικά» που λέγεται ότι η γυναίκα αυτή έκανε στους άνδρες του νησιού. Με τον Σίμο αγαπήθηκαν πολύ και αποφάσισαν να ζήσουν μαζί, σε μια καμάρα σκαμμένη στον βράχο, εκτεθειμένοι όσο να ’ναι στα στοιχεία της φύσης. Η Κωνσταντινιά, παρά την πίκρα της, δεν άντεχε να βλέπει τον σύζυγο να ταλαιπωρείται με τα κρύα και τις βροχές και προσκάλεσε το ζεύγος, τουλάχιστον τον χειμώνα, να μείνουν μαζί της. Αντίθετα με ό,τι θα πίστευε κανείς, η συμβίωση πέτυχε. Τόσο που ακόμη κι όταν ο Σίμος «έφυγε», οι δύο γυναίκες συνέχισαν να μένουν μαζί, ξένες, δεμένες όμως από την αγάπη τους για τον ίδιο άνδρα.

Είναι ακαταμάχητες οι ιστορίες έρωτα, ιδίως οι αληθινές, των ίδιων των παππούδων και των γιαγιάδων μας, του τόπου μας, όπως η παραπάνω που κατέγραψε η Ρωξάνα Θεοδώρου για το ονλάιν περιοδικό ikariamag.gr. Θα αποτελεί κι αυτή ένα κομμάτι του ψηφιδωτού τού àrtεις fest, του φεστιβάλ που διοργανώνει ανά διετία το περιοδικό, με θέμα φέτος τον Ερωτα. «Πώς κι έτσι;» ρωτήσαμε τον Κωνσταντίνο Βατούγιο, εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ και πρωτεργατών του ikariamag.gr που ξεκίνησε το 2010 ως ένα ειδησεογραφικό σάιτ για την Ικαρία για να ξεφύγει γρήγορα στις δικές του ελεύθερες πτήσεις. «Η Ικαρία είναι το νησί έρωτας που βγαίνει σε όλους τους υπόλοιπους. Απόλυτα συνδεδεμένος με τα καλοκαίρια μας, τις ιστορίες των παππούδων μας που σμίξανε στο νησί. Είναι αμέτρητες οι ιστορίες», λέει. Για τέσσερις ημέρες, από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου, στο Taf (Νορμανού 5), οι Ικαριώτες φιλοδοξούν να κάνουν την Αθήνα να καρδιοχτυπήσει με εγκαταστάσεις, εικαστικά, προβολές, videoart, performances, παρουσιάσεις, πάρτι, μουσική, πάντα στον ρυθμό της αγάπης, αλλά και της απιστίας, του φλερτ και της περιπέτειας, του έρωτα για το νησί. Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, γνωστοί Ικαριώτες και «πιστοί» του νησιού, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Μοσχούλα Ατσιδαύτη, ο Λεωνίδας Βαρδαρός, η Βιολέτα Ικαρη, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Τζένη Μπότση, ο Γιώργος Περρής, η Ηλέκτρα Τσακαλία, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Μάριος Φραγκούλης, θα διαβάζουν ικαριώτικες ιστορίες έρωτα και αγάπης από το ikariamag.gr στην εγκατάσταση «Ιστορίες που μιλούν». Απλώς οι επισκέπτες, για να τις ακούσουν, θα πρέπει να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι...

Πάντως, τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου. Το φεστιβάλ είναι ερωτικό και παιχνιδιάρικο, αλλά ακατάλληλο μόνο για τα ικαριακά κλισέ. Η Ικαρία δεν είναι μόνο Ικαριώτικος και μακροζωία, πανηγύρια και αργοπορία. «Εμείς “παίζουμε” από την αρχή με σύνθημα “η Ικαρία αλλιώς”», λέει ο Κωνσταντίνος. «Εξάλλου, το φεστιβάλ δεν είναι λαογραφικού χαρακτήρα. Επιχειρούμε μια βιωματική καταγραφή της σχέσης μας με την Ικαρία, το παρελθόν και το παρόν της». «Α’ ρτεις;», πάντως, στα ικαριώτικα σημαίνει «θα έρθεις;». H είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίνα Γιάνναρου

ikariastore banner