Για την κτηνοτροφία στην Ικαρία

1. ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:
Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης (Τμήματα Εισροών – Εκροών)
ΥΠΕΚΑ [Τμήμα Δασών] Δασονομία Ικαρίας
Κτηνιατρικοί Υπηρεσία Ικαρίας
Αγρονομία (Αγροφυλακή) Ικαρίας
Δήμος Ικαρίας
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΟΠΕΚΕΠΕ (Επιδοτήσεις)
ΟΓΑ
ΔΟΥ Ικαρίας
Νόμος 4056/2012 Περί Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων

2. ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Ανέκαθεν οι κτηνοτρόφοι έβοσκαν σε ιδιωτικές και  κοινοτικές εκτάσεις. Οι κοινοτικές -δημοτικές σήμερα- νοικιάζονται με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που αναφέρονται σ’ αυτές η χρονική διάρκεια -η τοποθεσία -η έκταση ανά κτηνοτρόφο , ο αριθμός ζώων -το κατά κεφαλήν ετήσιο δικαίωμα βοσκής, καθώς και η εναλλαγή από έκταση σε έκταση (ανάλογα την βοσκοϊκανότητα) στην διάρκεια του χρόνου. Τα συμβόλαια συνήθως είχαν διάρκεια ενός έτους εκτός ειδικών προγραμμάτων, για παράδειγμα:

ΔΗΜ.ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΡΑΧΩΝ
Με την απόφαση 174/2005 για ένα χρόνο χωρίς εναλλαγή με 0,35€/ζωο σε έκταση 5760 στρ.( δεν αναφέρεται σε αριθμό ζώων). Με την απόφαση 118/2006 για 5 χρόνια με την προϋπόθεση, όσοι μπουν στο πρόγραμμα ΕΚΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ,με παράλληλη μείωση του αριθμού ζώων κατά 30% είτε με σφαγή είτε με πώληση εκτός νησιού, και σύμφωνα με την μελέτη του ΓΕΩΠ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.

Σε αυτήν την απόφαση 38 κτηνοτρόφοι με 4455 ζώα θα έβοσκαν σε 7005.4στρ.με 0,35€/ζωο δηλ. περίπου 1,5 στρ./ζώο χωρίς εναλλαγή έκτασης στην διάρκεια των 5 χρόνων .

Με την απόφαση 78/2008 αναιρείται η προηγούμενη απόφαση περί εκμίσθωσης για 5 χρόνια, διότι το πρόγραμμα μείωσης δεν προχώρησε  και πρακτικά δεν επήλθε καμία μείωση, αλλά αφού πρώτα συναντηθεί αντιπροσωπεία του Δήμου με τον τότε Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, στη συνέχεια θα σχηματιστεί 9μελης επιτροπή μελέτης για περαιτέρω ενέργειες. Τελικά ούτε το ένα ούτε το άλλο έγινε. Ωστόσο, εμμέσως, παρέμεινε η ενοικίαση για 5 χρόνια.

Ας σημειωθεί και το ότι ενώ νοικιάζει εκτάσεις, στην πράξη τα ζώα βόσκουν αλλού, και περισσότερα των δηλωθέντων στο συμφωνητικό, με 41 €/ ανά κτηνοτρόφο ΣΕ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Έτσι χάθηκαν 5χρόνια -και 3 ως σήμερα- με υπευθύνους:

Α. Τους βοσκούς γιατί δεν κινήθηκαν ως οι κυρίως ωφελούμενοι, αφού θα εισέπρατταν 35,5€/ζωο που θα έσφαζαν και 30,4€/ζώο που θα απομάκρυναν.

Β. Τον Δήμο γιατί δεν αξιοποίησε τον νόμο και τις μελέτες της Γεωπονικής και

Γ. Το Υπουργείο γιατί δεν είχε έτοιμες τις μελέτες βοσκοϊκανότητας και του σφαγείου.

ΔΗΜ.ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΥΔΗΛΟΥ
Με την απόφαση 7/2008 (και τελευταία) νοικιάζει για ένα χρόνο σε 59 κτηνοτρόφους 25700 στρέμματα για 6931 ζώα με εναλλαγή ανά 4μηνο (κάπως καλύτερα εδώ) δηλαδή 3,7 στρ./ζώο.

ΔΗΜ.ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ
Με την απόφαση 9/2007 (και τελευταία) νοικιάζει σε 47 κτηνοτρόφους 5556,8 στρέμματα για άγνωστο αριθμό ζώων και εδώ με εναλλαγή ανά 4μηνο.

Έτσι  συνολικά στην Ικαρία (στα χαρτιά) νοικιάζονταν έως το 2008 σε 144 κτηνοτρόφους 38262,2 στρέμματα για περιπου15000-18000 ζώα.

ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ:
• Ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα ΑΝΑΧΛΟΑΣΗΣ στο οποίο ο Δήμος σε συνεργασία με το τμήμα εισροών και το Γεωπωνικό πανεπιστήμιο μπορεί να μπει και να πάρει 10000-15000€ για περίφραξη.

• Ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν σταματά τις επιδοτήσεις διότι περιμένει την ενσωμάτωση στην Εθνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ (μετά το 2015). Κατ’ αυτήν ο κτηνοτρόφος πρέπει για να ταξινομηθεί ως επαγγελματίας να πληροί τους όρους:
α .Να τεκμηριώνει προστασία περιβάλλοντος
β. Να εξασφαλίζει ευζωία και
γ. Να παρέχει ασφαλή προϊόντα

• Ότι στα συμφωνητικά ενοικίασης αναφέρονται ζώα με ενώτιο (μαρκάρισμα) από την Κτηνιατρική υπηρεσία . Τα αδήλωτα βόσκουν ανεξέλεγκτα και ανά χρόνο
πληθύνονται, οι κτηνοτρόφοι όμως τα ορίζουν και τα αναγνωρίζουν όταν τα χρειαστούν.

• Ότι ικανός αριθμός ζώων λόγω μεταβίβασης ανήκει πλέον σε άτομα που δεν ασκούν κύριο επάγγελμα την κτηνοτροφία, εισπράττουν όμως την επιδότηση.• Ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν επικοινωνούν δικτυακά για την ταξινόμηση του μητρώου των πραγματικών επαγγελματιών.

• Ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν συμφέρον να διατηρείται το καθεστώς αυτό για λιγότερα έξοδα.

• Ότι οι επιδοτήσεις έχουν γίνει ρυθμιστής της οικονομικής ζωής του  τόπου και με παρέα την υπερβόσκηση, δε θα έχουμε ανάπτυξη στον τόπο.

• Ότι οι βοσκήσιμες δημοτικές εκτάσεις είναι πλέον 40000 στρ. και με την πολλαπλή συμμόρφωση απ’ την άλλη, αργά ή γρήγορα, η εξέλιξη στην κτηνοτροφία θα είναι με παρουσία βοσκού στους δημοτικούς χώρους και ελεγχόμενη σε ιδιωτικούς (μαντρί).

• Ότι στα 40000 στρ. το πολύ 15000 ζώα χωράνε. Έτσι ο πιστοποιημένος κτηνοτρόφος για να υπάρχει, θα πρέπει να κάνει εγκαταστάσεις, θα αξιοποιήσει όλο τον ζωικό κύκλο (κρέας ,γάλα κ.λπ.)

Αν προσθέσουμε και το σφαγείο αυτά είναι τα στοιχήματα σωστής εξέλιξης της κτηνοτροφίας αλλά και της γενικότερης οικονομικής αρμονίας στην ΙΚΑΡΙΑ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει η κτηνοτροφία να είναι με βοσκό, να μηδενιστούν τα αδέσποτα, και απαραίτητα ο ΔΗΜΟΣ να παίξει τον ΡΟΛΟ ΤΟΥ.

Χαράλαμπός Φραδέλος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κάβο Πάπας

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook

 

ΑΚΟΥΣΤΕ: Ο Λευτέρης Κόχειλας στο Ράδιο Ικαρία 87,6fm για τη κτηνοτροφία στην Ικαρία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
- Οι Ικαριακοί Σύλλογοι για την Υπερβόσκηση και την Ερημοποίηση στην Ικαρία
- Βοσκώντας ναρκοπέδια στην Ικαρία

ikariastore banner