Επιστολή του Καθηγητή Στεφανάδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας για το Ινστιτούτο Μακροζωίας

Με επιστολή του ο Ικάριος Καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης αναφέρεται στο πλαίσιο αλλά και τα οφέλη από τη δημιουργία στην Ικαρία «Ερευνητικού Κέντρου για τη μακροζωία και την πρόληψη των ασθενειών γήρατος». Η επιστολή αυτή, στις 14 Απριλίου 2014, ακολουθεί μετά την απόρριψη από το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας, του αιτήματος για εκχώρηση οικοπέδου από τον Δήμο Ικαρίας.

Ο καθηγητής διευκρινίζει προς «αποφυγή παρανοήσεων»:

1. Η δημιουργία ενός κτηριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει υπηρεσίες που έχουν σχέση με το σκοπό του Ιδρύματος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ικαρία. Και τούτο γιατί μέσα από τις δραστηριότητες του θα προβάλει το νησί παγκόσμια. Συγκεκριμένα στο συγκρότημα αυτό, στην πλήρη του ανάπτυξη, θα λειτουργούν εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων, χώροι παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε κατεξοχήν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού – όπως είναι οι υπερήλικες-, και επίσης θα λειτουργήσει μουσείο αναφορικά με τον τρόπο ζωής των Ικαρίων, τις συνθήκες διαβίωσής τους και γενικά με ότι σχετίζεται με τη μακροζωία.

2. Είναι αυτονόητο ότι το Ινστιτούτο είναι κοινοφελές μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα και διέπεται από την πολύ αυστηρή υπάρχουσα νομοθεσία. Επομένως οι όποιες υπηρεσίες στους κατοίκους της Ικαρίας θα διέπονται από αυτό το νομικό πλαίσιο και σε καμιά περίπτωση δεν θα δράσει ανταγωνιστικά στους δημόσιους φορείς του νησιού. Απεναντίας περιστασιακά θα μπορεί να δρα συμπληρωματικά.

3. Μέσω αυτού του Ινστιτούτου θα μπορέσουν να γίνουν ευρύτερα γνωστά ικαριακά προϊόντα στον ελληνικό και διεθνή χώρο και θα προωθηθεί ο ιατρικός τουρισμός στο νησί.

4. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συμμετοχή του Δήμου της Ικαρίας με την εκχώρηση του κατάλληλου οικοπέδου θα ήταν συμβολική αλλά και ουσιαστική προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια χρηματοδότησης (από διεθνή προγράμματα) κατασκευής του έργου αλλά και η λειτουργία του.

5. Τέλος είμαστε σίγουροι ότι αντιλαμβάνεστε την τεράστια σημασία που έχει το μοναδικό επιστημονικό εύρημα της μακροζωίας των Ικαρίων για την διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και για τους κατοίκους της Ικαρίας, τόσο της παρούσας γενεάς, όσο και των επερχομένων.

Εμείς το έχουμε κατανοήσει και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε την έρευνα στον τομέα αυτό. Και θα συνεχίσουμε με ή χωρίς την συμπαράσταση τού Δήμου στην παρούσα συγκυρία.

Μακρυά από πολιτικές, οικονομικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Πιστεύουμε ότι αυτές οι διευκρινίσεις καλύπτουν τις όποιες αιτιάσεις ή επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν.

ikariamag.gr

ikariastore banner