Επιστολή Δημάρχου Ικαρίας στον Υπουργό Υγείας για τις διαθεσιμότητες οδηγών του Νοσοκομείου

4-4-2014                                            
Προς:
-Υπουργό Υγείας                    
- 2η Υ.Π.Ε.                                
- Αναπληρωτή Διοικητή Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας

ΘΕΜΑ: Διαθεσιμότητες οδηγών του Νοσοκομείου Ικαρίας       

Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προσφάτως στη Βουλή περιλαμβάνονται διατάξεις που θέτουν σε διαθεσιμότητα τους οδηγούς των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Αυτό το οριζόντιο μέτρο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές για τους εξής λόγους:  

Η Ικαρία είναι ένα νησί με ιδιαίτερη γεωμορφολογία, καθώς το βουνό Αθέρας το χωρίζει σε δυο τμήματα, με ορεινό κοκοσυντηρημένο και επικίνδυνο σε πολλά σημεία δίκτυο,  αραιοκατοικημένο, με δυσπρόσιτους οικισμούς, ιαματικό τουρισμό (ιαματικές πηγές από τις σπουδαιότερες του κόσμου) και μαζικό τουρισμό, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας βρίσκεται στη Νότια πλευρά και το Ε.Κ.Α.Β. φιλοξενείται στο  Κ.Υ. Ευδήλου στη Βόρεια Πλευρά.

Οι 3 οδηγοί του Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας και το πλήρωμα του Κ.Υ. Ευδήλου καλύπτουν:
• Τις ανάγκες της νότιας και ανατολικής πλευράς αλλά και όλου του νησιού όταν δεν καλύπτονται από το Ε.Κ.Α.Β. ( το οποίο έχει 18-35 ακάλυπτες βάρδιες ανά μήνα).
• Τα εισιτήρια και εξιτήρια ασθενών από και προς το νοσοκομείο.
• Μεταφορά ασθενών λόγω διακομιδών με πλωτά και εναέρια μέσα.
• Μεταφορά αίματος προς το νοσοκομείο από λιμάνι και αεροδρόμιο.
• Μεταφορά φιαλών οξυγόνου, φαρμάκων και λοιπών υλικών από το νοσοκομείο προς Κ.Υ. Ευδήλου και Περιφερειακά ιατρεία. Επιπλέον εκτελούν χρέη τραυματιοφορέα, λόγω έλλειψης προσωπικού σε όλες τις βάρδιες και εξυπηρετούν και γενικές μεταφορικές ανάγκες του Νοσοκομείου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους:  

Ζητάμε να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας οι οδηγοί του Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου και θα μπει σε κίνδυνο η ζωή των κατοίκων του νησιού, αλλά και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται το νησί.

Άλλωστε με όλους τους φορείς του νησιού μας και άλλων περιοχών συναντηθήκαμε μαζί σας στις 29/11/ 13 στο Υπουργείο Υγείας και μας διαβεβαιώσατε ρητά ότι αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας, οι διαθεσιμότητες στο χώρο της Υγείας, δεν θα ισχύσουν για τις νησιωτικές περιοχές. Αναμένουμε να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας, όπως οι συνθήκες το απαιτούν. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΑΔΗΣ

ikariastore banner