Επαρχείο Ικαρίας - Φούρνων: Αίτημα να ενταχθεί η αναστήλωση της εκκλησίας Ζωοδότη Χριστού Στελίου στο ΕΣΠΑ

ΠΡΟΣ
1.  τον Αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νικόλαο Ξυδάκη
2. Αρχαιολογική Υπηρεσία Σάμου
3.  Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου
4.  Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, κ. Νικόλαο  Κατρακάζο
5. Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα
6. Εξωραϊστικό-Εκπολιτιστικό σύλλογο Στελίου Ικαρίας «Το κάστρο»
7. Μ.Μ.Ε.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως σας κάνω γνωστό ότι στο χωριό Στελί στην πρώην Κοινότητα Δάφνης της Επαρχίας της Ικαρίας υπάρχει ο Ιερός Ναός του Ζωοδότη Χριστού ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ΦΕΚ αριθμός ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ28/ΚΗΡ/17438/482, είναι μονόκλιτη εκκλησία που χρονολογείται στους πρώιμους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Ο Ναός κοσμείται από μεγάλης αξίας πανέμορφες τοιχογραφίες με σπουδαιότερη εκείνη που απεικονίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων.

Μια τέτοια κληρονομιά είναι έγκλημα να αφήνεται στο σβήσιμο του χρόνου και της προκλητικής εγκατάλειψης ούτε στο έλεος –όχι του θεού- αλλά των ανθρώπων, η φθορά και η εγκατάλειψη είναι προφανής χωρίς κανένας από τις υπηρεσίες να ευαισθητοποιείται.

Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Στελίου με άπειρες παρεμβάσεις παντού προς κάθε κατεύθυνση το Υπουργείο ακόμα και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας το 2000.

Επίσης παρά τις υποσχέσεις ότι θα ενταχθεί το έργο με πρόταση της Γενικής Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων, τίποτα έως τώρα δεν έχει γίνει και το μνημείο έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη του χρόνου.

Ερωτήσεις και επερωτήσεις Βουλευτών στη Βουλή δεν κατέστησαν δυνατόν να τρυπήσουν τα αυτιά που εσκεμμένα τόσα χρόνια κωφεύουν το μνημείο καταστρέφεται διότι δεν ενδιαφέρονται οι αρμόδιοι, δεν τους συγκινεί ότι ο Σύλλογος έχει πληρώσει την μελέτη αποκατάστασης και είναι επικυρωμένη βάση των οδηγιών των αρχαιολογικών υπηρεσιών, το έργο είναι ώριμο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ερωτώ γιατί έως τώρα κανένας δεν δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του; Ένα τέτοιο ώριμο έργο πανέτοιμο να ενταχθεί στο πρόγραμμα έως τώρα εισπράττουμε το τίποτα.

Κύριε Υπουργέ ο Ζωοδότης Χριστός είναι αναπόσπαστο και κυρίαρχο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παρακαλώ άμεσα να με διαβεβαιώσετε ότι θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προσωπική σας πρωτοβουλία.

Η παράδοση των μνημείων στη φθορά του χρόνου δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή και προκαλεί την οργή των πολιτών που πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με την δαιδαλώδη νομοθετική ή κατ’ αρμοδιότητα των αρχαιολογικών υπηρεσιών, τμημάτων ή διευθύνσεων την προκλητική αρνητική αντιμετώπιση.

Αυτοί οι ανεκτίμητοι θησαυροί των τοιχογραφιών που χρονολογούνται περίπου από το 1508 είναι ανεπίτρεπτο να τους εγκαταλείπουμε με αυτόν τον προκλητικό τρόπο ενώ μπορούμε με αποφασιστικές κινήσεις να αποκαταστήσουμε το μνημείο.

Κλείνοντας την επιστολή μου κ. Υπουργέ σας καλώ όπως άμεσα δώσετε εντολή να ενταχθεί η αποκατάσταση του Ναού στο ΕΣΠΑ και να σταματήσει αυτή η αδικαιολόγητη ντροπή εις βάρος των τοπικών μας κοινωνιών της Επαρχίας και ενάντια στον πολιτισμό μας. Αυτό το έργο έχει οικουμενική παρουσία η σημασία του και οι τοιχογραφίες ως μοναδικές πρέπει να διαδοθούν παντού να γνωρίσει ο κόσμος το μεγαλείο του πολιτισμού μας.                   

Με τιμή
Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ &ΦΟΥΡΝΩΝ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΜΦΙΛΗΣ

ikariastore banner