Παρέμβαση Επαρχείου Ικαρίας για την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων Ευδήλου & Αγ.Κηρύκου

ΠΡΟΣ : Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας κ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΚΟΙΝ :1. κα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
2. κ Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Ικαρίας κ Φούρνων
3. κ Δήμαρχο Ικαρίας
4. κ Δήμαρχο Φούρνων

ΘΕΜΑ : «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας»

Σύμφωνα  με το σχέδιο Νόμου περί Υποθηκοφυλακείων , το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης , καταργούνται όλα τα τοπικά άμισθα Υποθηκοφυλακεία της χώρας και δημιουργείται ένα μόνο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο ανά Νομό. Τα υποθηκοφυλακεία της νήσου Ικαρίας (Αγ. Κηρύκου και Ευδήλου) και των Φούρνων καταργούνται , ενώ τα αρχεία τους θα μεταφερθούν στο νέο Υποθηκοφυλακείο Σάμου.

Το νομοθέτημα αυτό υποδεικνύει πλήρη άγνοια των προβλημάτων του νησιωτικού χώρου, επιδεικνύει απαξιωτική πρακτική απέναντι στις τοπικές κοινωνίες , ενώ εμφανώς καταστρατηγεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο  δικαίωμα της  νησιωτικότητας.

Τα οικονομικά έξοδα και η ταλαιπωρία στην οποία θα υποβληθούν οι πολίτες για να μεταβούν στη νήσο Σάμο , δεδομένου και της κατάστασης τόσο της Οικονομίας όσο και των μέσων μεταφοράς , θα τους αποστερήσουν κάθε πρόσβαση και δυνατότητα εξυπηρέτησης σε θέματα  σχετικά με την ιδιοκτησία τους. Επαγγελματικές ομάδες όπως Μηχανικοί και Νομικοί θα υποστούν ένα ακόμη πλήγμα.

Η νέα κατάσταση θα συσσωρεύσει στα υπό ίδρυση Υποθηκοφυλακεία χιλιάδες αρχεία και συμβόλαια , με αρνητικές συνέπειες τόσο στην εξυπηρέτηση των πολιτών , όσο και στην ασφάλεια του συστήματος. Θα καταστήσει ενέργειες όπως η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο , αγοραπωλησίες , γονικές παροχές , έκδοση πιστοποιητικών κλπ , πλήρως δυσλειτουργικές έως ανέφικτες.

Σας ζητούμε να μην προχωρήσετε στην κατάργηση των νησιωτικών μας Υποθηκοφυλακείων και σας προτρέπουμε να μην υποβαθμίσετε επιπλέον τη διαβίωση των συμπολιτών μας.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ Κ ΦΟΥΡΝΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΝΟΥΖΟΣ

ikariastore banner