Σχάρες προστασίας για τις καλλιέργειες στην Ικαρία

Μια νέα για την Ελλάδα μέθοδος εφαρμόζεται στην Ικαρία που αποτρέπει τις αγέλες αιγοπροβάτων να εισβάλουν στις καλλιέργειες και να τις καταστρέφουν.

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Ο.), και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας τοποθετήθηκε στο νησί και στην περιοχή Πέζι - στη διασταύρωση με τον Άγιο Ισίδωρο - ειδική σχάρα, η οποία αποτρέπει τα αιγοπροβάτα (cattle grid), που βόσκουν ελεύθερα, να καταστρέφουν περιοχές με καλλιέργειες.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας εφαρμόζεται αυτή η πρακτική της τοποθέτησης των μεταλλικών σωλήνων τις οποίες δεν μπορούν να προσπελάσουν τα αιγοπρόβατα εξαιτίας της μορφολογίας της οπλής των ποδιών τους.

Έως τώρα οι αγρότες στην Ικαρία χρησιμοποιούσαν τα βαρελόσκυλα, που στην ουσία ήταν αδέσποτα σκυλιά στην άκρη του δρόμου που με το γάβγισμά τους προσπαθούσαν να αποτρέψουν τα πρόβατα και τις κατσίκες να μπουν στα χωράφια. Όμως αυτά τα σκυλιά ήταν ολομόναχα, εκτεθειμένα, με εμφανή τα σημάδια αφυδάτωσης και υποσιτισμού, πεθαίνουν σύντομα και αντικαθίστανται.

Το «Σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ» προβλέπει την αντικατάσταση των σκύλων-σκιάχτρων με σχάρες και την εξασφάλιση φυσιολογικής ζωής στα διασωθέντα σκυλιά.

H σχάρα της Ικαρίας είναι η πρώτη που τοποθετείται στην Ελλάδα. Σχάρες αποτροπής βοοειδών και αιγοπροβάτων χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α. και Αυστραλία, όμως στην Ελλάδα ήταν άγνωστες.

Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στήριξε την πρωτοβουλία της Π.Φ.Ο. και θα προχωρήσει, βάσει της εμπειρίας της Ικαρίας, στην έκδοση Εθνικής Οδηγίας ώστε να καθιερωθεί η χρήση σχαρών σε όλη την Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία θα τοποθετήσει σχάρες και σε άλλα σημεία της Ικαρίας, αντικάθιστώντας έτσι τα δεμένα σκυλιά-σκιάχτρα, που αποτελούν και όχι άδικα, και τη βασική αιτία δυσφήμισης του νησιού.

Με την ολοκλήρωση του “Σχεδίου ΙΚΑΡΟΣ”, καταργείται οριστικά μια βάναυση όσο και παράνομη πρακτική, ενώ παράλληλα προστατεύεται το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της Ικαρίας.

skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Τοποθετήθηκε ειδική σχάρα αντί για βαρελόσκυλα στην Ικαρία

ikariastore banner