Το Φεστιβάλ "Ίκαρος" 2012 ξεκίνησε σε ρυθμούς… Φλαμένκο!

Η πρώτη συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων "Ίκαρος" είναι γεγονός, άρα, επίσημα πλέον, η παράσταση των Κουκουλιτάκη και Γαλαίου σηματοδότησε την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού και μας έφερε «με το καλημέρα» υψηλότατο επίπεδο κατάρτισης και δεξιοτεχνίας στους ρυθμούς του φλαμένκο.

Το φλαμένκο είναι η αρτιότερη παραδοσιακή μουσική της Ισπανίας. Με αυτό το μέσον έκφρασης ο ανδαλουσιανός λαός κατάφερε να διατηρήσει τις μνήμες και να απαλύνει τον πόνο που έφερε στις μειονότητες μία μακρά περίοδος διωγμών. Μέσα στο φλαμένκο αποτυπώθηκε όλη η ιστορία της Ανδαλουσίας και πλέον είναι εκείνο που την προσδιορίσει απολύτως μόνο με τη μουσική, ενίοτε και με το χορό. Ο χορός είναι ανάγκη και δικαίωση γιατί χορεύοντας μιλάς για όσα δε χρειάζεται να λες.

Βασικό στοιχείο της καλλιτεχνικής του μορφής αποτέλεσαν οι Τσιγγάνοι της Ισπανίας, των οποίων η παράδοση ήταν προφορική, συνεπώς τα παραδοσιακά τους τραγούδια περνούσαν από γενιά σε γενιά μέσω των μουσικών. Τα καταγεγραμμένα στοιχεία είναι λιγοστά αφού οι ιστορικοί και οι μουσικολόγοι τη εποχής  δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον.

Αυτό όμως που ακούσαμε στην αίθουσα των Γλαρέδων, το βράδυ της Παρασκευής, δεν έχει να κάνει με την ιστορία ή με τις δικές μας γνώσεις γύρω από το συγκεκριμένο είδος. Έχει απλώς να κάνει με το συναίσθημα και ο γνωστός σολίστας μάς συγκίνησε βαθιά. Διαπιστώσαμε ότι είναι ένας μουσικός που, όπως όλοι οι βιρτουόζοι του φλαμένκο, μπλέκει την τεχνική του με την αίσθηση του ρυθμού και του μέτρου. Πέρα από τη δεξιοτεχνία και την ταχύτητα, εκείνο που μας άφησε χωρίς λόγια ήταν η αίσθηση του χρόνου. Η τεχνική του αντίχειρά του έβγαλε τη μέγιστη δυναμική από την κιθάρα και μας καθήλωσε.

Ζήσαμε μια βραδιά με άρωμα Ανδαλουσίας και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του φλαμένκο που είναι και τα συστατικά της ίδιας της ζωής. Ταχύτητα απέναντι στην αργοπορία και στην παύση, δύναμη απέναντι στην ευαισθησία, έρωτας και χαρά απέναντι στον πόνο, όλα ανάμεικτα ή διαδοχικά με ευκολία και μαεστρία.

Το καλοκαίρι αναμένεται φορτωμένο στις εκδηλώσεις αφού μόνο το φεστιβάλ θα μας κρατήσει απασχολημένους (και σίγουρα γοητευμένους) με περίπου 40 εκδηλώσεις. Χορηγός επικοινωνίας θα είναι και φέτος το ikariamag.gr.

ikariamag.gr|η Ικαρία…αλλιώς!

ikariastore banner