Συναυλία: Με τους MODE PLAGAL στην Ικαρία

Παρουσίαση: ikariamag.gr

Η δεύτερη καλοκαιρινή συναυλία του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος με χορηγό επικοινωνίας το ikariamag.gr ήταν μια αποκάλυψη γιατί επιβεβαίωσε, για ακόμη μια φορά, την οικουμενικότητα της μουσικής και τη μαγεία των διαλόγων που προκύπτει όταν συναντιούνται καλλιτέχνες με διαφορετική καταγωγή, παιδεία και επιρροές.

Οι Mode Plagal δε χρειάζονται συστάσεις. Στα 20 σχεδόν χρόνια που βρίσκονται μαζί έχουν παρουσιάσει και εξελίξει ένα διαφορετικό μουσικό ιδίωμα. Η δυναμική των παραδοσιακών τραγουδιών από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τα νησιά και άλλες περιοχές αποδομούνται και ξαναχτίζονται στις jazz εκδοχές τους αφήνοντας όλο το περιθώριο στους πέντε εξαίρετους μουσικούς να αυτοσχεδιάσουν. Ο Κανέλλος και ο Μαράτος εδραιώνουν μια απίστευτα στιβαρή βάση με τα ντραμς και το μπάσο αντίστοιχα και αφήνουν στην πρώτη γραμμή τους Κλέωνα, Θοδωρή και Φλοριάν να δημιουργήσουν τις πιο fusion καταστάσεις. Τα δημοτικά τραγούδια χάνουν το δισταγμό, το κόμπιασμα που τα χαρακτηρίζει ανάμεσα στις συλλαβές και αποκτούν ροή και πλαστικότητα. Δεν είναι τυχαία η φήμη του συγκροτήματος εκτός συνόρων που δημιουργεί από τις μουσικές μας ρίζες χωρίς να μένει στα στενά περιθώρια της ethnic.

Από την άλλη μεριά, ο νορβηγός βιολιστής Oluf  Dimitri Roe κατάγεται από τη Μύκονο και πέρα από την παραδοσιακή μουσική των δύο πατρίδων του, ασχολείται με τη «διάσωση» και διάδοση της τσαμπουνοφυλάκας. Η συνάντησή του με τους συντελεστές του φεστιβάλ έγινε τυχαία στη Γαλλία, του προτάθηκε η συγκεκριμένη συνεργασία και η συνεύρεσή του με τους Mode Plagal στην ίδια σκηνή έγινε για πρώτη φορά εδώ, στην Ικαρία. Ο Dimitri γνώρισε τα μέλη του σχήματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το νησί μας. Αυτό δε στάθηκε καθόλου εμπόδιο στο να καταφέρουν με ευκολία και δεξιοτεχνία να περπατήσουν μαζί στα ίδια μουσικά μονοπάτια.

ikariamag.gr|η Ικαρία… αλλιώς!

ikariastore banner