Τεχνική σύσκεψη για το Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συζητήθηκε, κατά την διάρκεια τεχνικής σύσκεψης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Πέμπτη 17 Ιουνίου, στη Χίο.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφίας Θεολογίτου, συμμετείχαν, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λέσβου Σωτήρης Ζαμτράκης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Χίου Γιάννης Μαλαφής, ο Δήμαρχος Μανταμάδου Στέφανος Αποστόλου, ο Δήμαρχος Μύρινας Νάσος Σκαμάγκης, ο Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων Ηλίας Κλεισσάς, ο Δήμαρχος Καρδαμύλων Ευάγγελος Μελιτζάνης, ο Δήμαρχος Αγίου Κηρύκου Σπύρος Τέσκος, ο Δήμαρχος Ευδήλου Στυλιανός Σταμούλος,  ο Δήμαρχος Ραχών Φανούριος Καρούτσος, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Κηρύκου Νίκος Λαρδάς, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανατολικής Σάμου Γιάννης Τζανενάς, το στέλεχος της Μονάδας Τεχνικής Υποστήριξης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης κ. Βασίλης Λιόγκας και στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην ομιλία της τόνισε ότι: «Η Περιφέρεια έχει ήδη εκδώσει προσκλήσεις τόσο για την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των απαιτούμενων μελετών και των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ της Περιφέρειας, όσο και για την κατασκευή των ΣΜΑ που αφορούν είτε σταθερές υποδομές είτε κινητούς σταθμούς».

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αλλά και από τομεακά προγράμματα, όπως το ΕΠΠΕΡΑΑ, είναι μια σημαντική ευκαιρία για να προχωρήσουμε σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε και να κλείσουν οι παράνομες χωματερές της Περιφέρειας και να ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η ωριμότητα των μελετών και ο σωστός σχεδιασμός του κάθε έργου θα παίξει ρόλο στην ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα».

Η κ. Θεολογίτου ζήτησε από όλους τους φορείς να ενεργοποιηθούν τονίζοντας ότι: «Καλούμαστε να ενεργήσουμε άμεσα, διότι οποιαδήποτε καθυστέρηση συνεπάγεται υπερβολικό κόστος τόσο στον περιβαλλοντικό, όσο και στον οικονομικό και κοινωνι¬κό τομέα. Με την επίπονη και επίμονη εργασία όλων μας, αλλά και με στενή συνεργασία είμαι σίγουρη ότι θα αξιοποιήσουμε και τους πόρους αλλά και την ευκαιρία που μας δίνεται να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων».

 

ikariastore banner