Σκληρή επιστολή της Μητρόπολης Σάμου στον υφυπουργό Ναυτιλίας

Επιστολή προς τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, απέστειλε η μητρόπολη Σάμου, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία της για την απομάκρυνση του «Νήσος Μύκονος», χαρακτηρίζοντας την ως πράξη εξευτελισμού της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας των κατοίκων του νομού μας.

«Με απορία και αίσθημα έντονης δυσφορίας πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της ναυτιλιακής εταιρείας «Hellenic Seaways» να διακόψει τη δρομολόγηση του «Νήσος Μύκονος», το οποίο κατά την τελευταία 5ετία εξυπηρετεί τη μετακίνηση των κατοίκων των ακριτικών νησιών μας, της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, αντικαθιστώντας το από άλλο πλοίο ηλικίας  4 δεκαετιών, με πολύ χαμηλές προδιαγραφές για τα δεδομένα των ακριτών μας», αναφέρει η μητρόπολη Σάμου, προσθέτοντας πως ουδέποτε η κεντρική διοίκηση του κράτους, πέρα από λόγια και υποσχέσεις δεν συμπαραστάθηκε ουσιαστικά στο λαό των νησιών μας, αλλά ιδίως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση χειροτέρευσε.

«Ως Έλληνες ακρίτες ανεχόμαστε τη μία ταπείνωση μετά την άλλη. Σαν να μην έφτανε η οικονομική κρίση και τα απορρέοντα από αυτή, όπως η αύξηση της τιμής των ναύλων και των εισιτηρίων, τα δυσβάσταχτα χρέη και οι οικονομικές υποχρεώσεις, αρχικώς μειώθηκαν τα δρομολόγια του Νήσος Μύκονος και έγιναν τρία την εβδομάδα, από 5 που ήταν κάθε χειμώνα! Ακολούθως η «Αegean Airlines» σταμάτησε τις πτήσεις από και προς τη Σάμο. Η «Olympic Airways» μείωσε τα δρομολόγια από τρία που είχε κάθε χειμώνα σε 2 και μάλιστα ακύρωσε όλες τις πρωινές πτήσεις, ώστε αν κάποιος θέλει να ταξιδεύει να μην μπορεί αυθημερόν να επιστρέψει, αλλά να υποχρεούται να διανυκτερεύσει στην Αθήνα και να επιβαρυνθεί περισσότερο οικονομικώς. Και τώρα η ανεπαρκής σύνδεση των νησιών μας με την Αθήνα να κινδυνεύει να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Το «Νήσος Μύκονος» όλα αυτά τα χρόνια παρέχει εκτός από άνεση και εξυπηρέτηση, τη μεγάλη ταχύτητα της πλεύσης του, συστατικά στοιχεία για την αναβάθμιση του ταξιδιού μας από και προς Αθήνα, αφού ο χρόνος από και προς την Ικαρία είναι μόνο 6,5 ώρες, από και προς τους Φούρνους περίπου 7,5 ώρες και από και προς τη Σάμο, 8 ώρες για το Καρλόβασι και το πολύ μέχρι 9 ώρες για το Βαθύ. Και αυτό γιατί η υπηρεσιακή του ταχύτητα αγγίζει τα 25 μίλια την ώρα. Πόσες ώρες άραγε θα χρειάζεται το πλοίο Ιεράπετρα, επί παραδείγματα, για να καλύψει το δρομολόγιο, όταν η μέγιστη ταχύτητά του είναι μόλις 15 μίλια; Ή πόσο ασφαλές θα είναι το ταξίδι, καθώς το πλοίο αυτό στερείται πτερυγίων σταθεροποιήσεως (Stabilizers) για να αντιμετωπίζονται οι μεγάλες τρικυμίες του Ικαρίου πελάγους και του βορειοανατολικού Αιγαίου; Θα θυμηθούμε τις παλιές εποχές, όπου ταξιδεύαμε σε συνθήκες αχαρακτήριστες, ή θα κληθούμε να θρηνήσουμε και άλλα θύματα ναυαγίων; Η τοπική μας εκκλησίας, στο ναυάγιο του «Σαμίνα», ξεπροβόδισε στην άλλη ζωή 38 ψυχές της από τη Σάμο, την Ικαρία και στους Φούρνους».

Μάλιστα η Μητρόπολη Σάμου επισημαίνει πως κανείς δε θα μείνει αδρανείς σε περίπτωση αλλαγής του πλοίου.

«Δεν επιλέξαμε να διαμαρτυρηθούμε μέχρι τώρα για τη μείωση των δρομολογίων του. Όμως σας διαβεβαιούμε ότι, εκφράζοντας τον πονεμένο μας λαό, δε θα μείνουμε απαθείς ή αδρανείς στην περίπτωση που θα επιχειρηθεί η αλλαγή του πλοίου, ακόμη μία πράξη εξευτελισμού της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας μας ως Ελλήνων και μάλιστα ακριτών», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

armoniaradio.gr

ikariastore banner