Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου προς υπ.Σκανδαλίδη: Προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα των νησιών

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων                
Γραφείο Υπουργού      
κου Κ. Σκανδαλίδη     

Κύριε  Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε τη σειρά μέτρων που έχετε δρομολογήσει στο Υπουργείου σας και τα οποία στοχεύουν στην τόνωση του πρωτογενούς τομέα.  Μέτρα, όπως η διάθεση αγροτικών εκτάσεων σε ακτήμονες ή νέους αγρότες. πράγματι συμβάλλουν στην τόνωση της αγροτικής οικονομίας αφού ενσωματώνουν στην παραγωγή νέες εκτάσεις οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν σχολάζουσες και παράλληλα ενισχύουν μικρές εκμεταλλεύσεις κυρίως νέων αγροτών ώστε να  αξιοποιήσουν καλύτερα την υποδομή τους, τις διαθέσιμες εργατοώρες και να γίνουν ενδεχομένως βιώσιμες. Όμως,

Τα λαμβανόμενα μέτρα ενώ κινούνται αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς,  η εξαιρετικά δυσμενής χρονική περίοδο, που αποφασίστηκε  η λήψη τους  τα ακυρώνει ή στην καλύτερη περίπτωση τα κάνει ελάχιστα αποτελεσματικά.

Η εμπειρία μας - και αυτή θέλουμε να σας μεταφέρουμε - από τη νησιωτική χώρα είναι ότι  παράλληλα με τα μέτρα που παίρνετε θα πρέπει να δοθεί  βάρος στη βελτίωση του ήδη παραγόμενου πρωτογενούς προϊόντος, δηλαδή στην τυποποίηση, μεταποίηση και ετικέτα αυτού.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και Ικαρίας, με εξαίρεση το κρασί, προϊόντα όπως το γάλα, το κρέας, το μέλι, το λάδι, τα αρωματικά και  τα εσπεριδοειδή - λόγω έλλειψης υποδομών  και οργάνωσης,  το κέρδος που απολαμβάνουν από αυτά οι παραγωγοί είναι ελάχιστο. Ταυτόχρονα, ο τρόπος διακίνησης των προϊόντων (κυρίως των κτηνοτροφικών) είναι πέρα των ορίων της νομιμότητας με τις γνωστές συνέπειες -πρόστιμα και  τριβές των παραγωγών με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
Πιστεύουμε ότι θα δοθεί ώθηση στον πρωτογενή τομέα των  νησιών μας  αν  η Πολιτεία δώσει βαρύτητα στα ακόλουθα:

• Δημιουργία υποδομών όπως σφαγεία, τυροκομεία, τυποποιητήρια  λαδιού, μικρά συσκευαστήρια κηπευτικών, φρούτων και αρωματικών φυτών, μελιού κλπ.
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, αν οι Αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου σας επεξεργασθούν μοντέλα μονάδων των παραπάνω υποδομών μεσαίου και μικρού μεγέθους, κυρίως σε σφαγεία, τυροκομεία και βιολογικούς καθαρισμούς ελαιοτριβείων, ώστε να ταιριάζουν στα μεγέθη των επιχειρήσεων των  νησιών μας  θα είναι χαμηλού επιπέδου επενδύσεις, αλλά και οι διαδικασίες έγκρισης, δανειοδότησης  και αδειοδότησης κλπ θα είναι σύντομες.
• Να επανεξετασθούν οι Χρήσεις Γης και να μην έχουμε το φαινόμενο επένδυση με 20 στρέμματα θερμοκήπιο υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας να μην αδειοδοτείται  για συσκευαστήριο 70 τμ μέσα στο χώρο του θερμοκηπίου αλλά να χρειάζεται να μεταφέρει το προϊόν 100 μ μακρύτερα διότι εκεί αλλάζει η χρήση γης!!!!
• Να δοθούν κίνητρα σε φορείς όπως Δήμους, Δημοτικές επιχειρήσεις, επιμελητήρια αλλά και σε  ομάδες νέων επιστημόνων να κινήσουν  διαδικασίες αναγνώρισης-καταχώρησης τοπικών προϊόντων και παρασκευασμάτων ως ΠΟΠ, ΠΓΕ ΙΠΠ σε όσα το δυνατόν περισσότερα τοπικά προϊόντα. Θα μπορούσαμε απλά να προβάλουμε τη δράση αυτή ως  «Βρες το, πάρε έγκριση και αναγνώρισέ το».  Πιστεύουμε ότι οι νέοι αγρότες θα βρουν αρκετά ελκυστικό να παράγουν ένα προϊόν που θα είναι κατοχυρωμένο στο τόπο τους. Στα νησιά μας, αυτές οι δράσεις έχουν προοπτικές διότι η ύπαρξη του τουρισμού διαχέει και προβάλει το προϊόν στο εξωτερικό ανέξοδα και ως εκ τούτου δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες εξαγωγών.
• Να ενισχυθεί η ανάδειξη και αναγνώριση παραδοσιακών «ξεχασμένων» προϊόντων  ή και παρασκευασμάτων όπως πετιμέζι και προϊόντων απόσταξης.

Κύριε Υπουργέ,
Αντιλαμβάνεσθε ότι, η παρέμβασή μας αυτή  εκπορεύεται από την ίδια αγωνία που διακατέχει και εσάς,  να βγει ο τόπος από την κρίση  με τις λιγότερες απώλειες και να παραμείνουν  ζωντανά τα νησιά μας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ  ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
 

ikariastore banner