Οι μέρες του φωτός

Το  πρωί το ημερολόγιο θα γράφει 21 Ιουνίου, θα χαράξει η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και επιλέγεις να είσαι σ’ ένα χώρο που να ξεχωρίζει, που να έχει συμβολισμό αλλά κυρίως να έχει ενέργεια. Ο ορίζοντας είναι ακόμα μαύρος, νυχτερινός. Φυσάει και έχει ψύχρα. Ο αέρας κάνει το δέρμα να ανατριχιάζει και τη μύτη να καίει από τη μυρωδιά της σκοινιάς και της θρίμπης. Σιγά σιγά η νύχτα παραμερίζει διακριτικά. Υποχωρώντας  δίνει τη θέση της σε διάφορες αποχρώσεις του μπλε και του κόκκινου. Έρχεται μια μέρα που σηματοδοτεί επίσημα την έναρξη του καλοκαιριού.

Θα ΄θελες ένα καλοκαίρι όπως το ξέρεις κι ας επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Στον ετήσιο κύκλο, έτσι κι αλλιώς, έχουμε πλήθος εορτών και εθίμων που ποτέ δε βαριόμαστε. Πρωτοχρονιά, Απόκριες, Πάσχα και άλλα πολλά. Η διαφορά του καλοκαιριού είναι ότι έχει μεγαλύτερη διάρκεια και δραπετεύει από την κυριαρχία των ζεστών οικογενειακών συγκεντρώσεων.

Στο καλοκαίρι χωράνε όλα. Ξεστομίζεις περισσότερα «θα» γιατί ξεχειλίζεις από αισιοδοξία. Ανοίγεσαι, κάνεις γνωριμίες που ποτέ δεν είναι αρκετές. Παθιάζεσαι με πολλές αφορμές ή και χωρίς αφορμές (ευτυχώς). Αναστατώνεις κι αναστατώνεσαι. Κάνεις λάθη που (πάλι ευτυχώς) είναι πιο χοντρά από άλλα περασμένων καλοκαιριών.

Θα ΄θελες να είσαι στην Ακρόπολη, στο Σούνιο, στο Παλαμήδι, στο Δράκανο. Όχι βέβαια κοιτώντας τους γκρεμούς με σκοτεινές σκέψεις. Απλώς θέλεις τοποθεσίες που ασκούν έλξη, που έχουν ρομαντισμό, που δημιουργούν μια ανάταση. Κι εκεί, την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος, μια ελπίδα ανηφορίζει μαζί του από τον ορίζοντα. Το πορτοκαλί απέναντι είναι γεμάτο προθέσεις και προσδοκίες, ενώ την ώρα που ξυπνούν οι γλάροι κάτι απροσδιόριστο, όσο ανόητο ή αφελές κι αν ακούγεται, σου δίνει τη βεβαιότητα πως κι αυτό το καλοκαίρι θα έχει ομορφιά και συγκινήσεις. Πως το επόμενο δίμηνο θα σε πνίξει στα πάθη και στα λάθη, μπορεί και στον έρωτα.

«Έρχονται οι μέρες του φωτός… στ’ ανοιχτά των καιρών», ακόμα και των δύσκολων.

Καλό καλοκαίρι.

Γιάννης Κέφαλος
kefalos@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Γιάννη Κέφαλου.

ikariastore banner