ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης αγροτών και κτηνοτρόφων

Σε μέτρα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και των αγροτών για την προστασία του εισοδήματός τους από την... κούρσα ανόδου των τιμών των ζωοτροφών προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. κατέθεσε προτάσεις, οι οποίες κι έτυχαν θετικής απήχησης από τους ομολόγους του αλλά και τον αρμόδιο Επίτροπο. Τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Διαχειριστική Επιτροπή.

Ειδικότερα ο Έλληνας υπουργός ζήτησε:
• Να αυξηθεί στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (σημειώνεται ότι στο τέλος του Οκτωβρίου είναι να δοθούν 1,1 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ συνολικά) πέραν του 50%.
• Να εφαρμοστεί το πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων «de minimis» για τους κτηνοτρόφους, ώστε να αντεπεξέλθουν άμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Με απλά λόγια να επιτραπεί από την Ε.Ε. να χορηγηθούν κρατικές επιδοτήσεις, χωρίς αυτές να αφαιρεθούν από το ποσό των 75 εκατ. ευρώ που δικαιούται η χώρα.
• Να ενισχυθεί η καλλιέργεια των ψυχανθών από το 2013 με ένα κατ' αποκοπή ποσό, ώστε να ενθαρρυνθεί η αύξηση των εκτάσεων για να παράγονται πρωτεϊνούχες ζωοτροφές και να μετριαστεί η εξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια, η τιμή της οποίας διπλασιάστηκε.
• Την εξασφάλιση πρόσβασης στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. που έχει συσταθεί για έκτακτες περιστάσεις όπως αυτή της απότομης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.

Το ράλι των τιμών των ζωοτροφών πυροδοτήθηκε από τις ανατιμήσεις των σιτηρών και δημητριακών σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της ξηρασίας σε μεγάλες χώρες-παραγωγούς.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ethnos.gr