Επιστολή του Επιμελητηρίου Σάμου στον υφυπουργό Ναυτιλίας

Επιστολή προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κο. Άδωνι Γεωργιάδη, απέστειλε το Επιμελητήριο Σάμου, σχετικά με την αποχώρηση του «Νήσος Μύκονος» από το νομό μας.

Η επιστολή έχει ως εξής:
κ. Υφυπουργέ,
Εκ μέρους της Διοίκησης και των μελών του Επιμελητηρίου Σάμου, σας συγχαίρουμε για την υπουργοποίηση σας και σας ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας.

Αναγνωρίζουμε ότι αναλαμβάνετε καθήκοντα στον κρίσιμο αλλά και ζωτικό τομέα της οικονομίας μας, την Ναυτιλία υπό, δυσμενέστατες συνθήκες και τούτο κι αυτό κάνει το έργο σας περισσότερο υπεύθυνο και κοπιαστικό.

Κύριε Υφυπουργέ,
Είμαστε η νεοεκλεγμένη διοίκηση του Επιμελητηρίου Σάμου και στις βασικές μας προτεραιότητες έχουμε εντάξει το σοβαρότατο για το Νομό μας πρόβλημα, αυτό της κύριας ακτοπλοϊκής σύνδεσης των τριών νησιών του Νομού μας (Σάμος-Ικαρία, Φούρνοι) με το λιμάνι του Πειραιά. Στα τόσα λοιπόν προβλήματα που ασφαλώς έχετε να αντιμετωπίσετε, με την παρούσα επιστολή μας, προσθέτουμε ένα ακόμη, το οποίο όμως ως κατεπείγον, πρέπει να εξετάσετε με απόλυτη προτεραιότητα.

Τα τελευταία δύο χρόνια η κύρια ακτοπλοϊκή γραμμή των νησιών μας εξυπηρετείται από ένα μόνο πλοίο το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ. Παρά τις εκκλήσεις του επιχειρηματικού κόσμου και των επαγγελματιών του Νομού μας, η εν λόγω ακτοπλοϊκή γραμμή εξυπηρετήθηκε αυτό το διάστημα, αποκλειστικά από ένα και μόνο πλοίο με αποτέλεσμα οι τουριστικές και όχι μόνο επιχειρήσεις να υποστούν σημαντική ζημιά, λόγω της αδυναμίας μετακίνησης όλων όσων ήθελαν να επισκεφθούν τα νησιά μας. Δυσκολίες επίσης προέκυψαν στον ανεφοδιασμό με εμπορεύματα των νησιών μας, καθόσον λόγω προσεγγίσεων του ίδιου πλοίου και σε άλλα νησιά (κυκλαδονήσια) το πλοίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει πλήρως τα φορτηγά που έχουν προορισμό τα νησιά μας.

Όσο αφορά την χειμερινή περίοδο, το ένα και μοναδικό πλοίο προσεγγίζει μόνο τρεις (3) φορές την εβδομάδα.

Διερωτόμαστε κε Υφυπουργέ ποια «φωτεινά» μυαλά ενέκριναν αυτή την κατάσταση για τα τρία νησιά μας που βρίσκονται στην εσχατιά της Ελλάδας, που οι κάτοικοι τους έχουν επενδύσει κυρίως στο τουρισμό, που στην Σάμο λειτουργεί Πανεπιστήμιο με 2500 φοιτητές περίπου.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά πληροφορηθήκαμε ξαφνικά ότι το πλοίο ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ ένα πραγματικά σύγχρονο, γρήγορο, και καλοτάξιδο πλοίο, πρόκειται να αντικατασταθεί με το πλοίο ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ένα παλιό πλοίο, το οποίο είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των νησιών μας, λαμβανομένου υπόψη ότι το πλοίο αυτό έχει μειωμένη ταχύτητα σε σχέση με το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ, οι προσεγγίσεις είναι πολλές και επομένως οι ώρες του ταξιδιού θα αυξηθούν πάρα πολύ.

Με λίγα λόγια δηλαδή πάμε τριάντα (30) χρόνια πίσω. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η φημολογία ότι το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ μετά τον δεξαμενισμό του δεν θα επαναδρομολογηθεί στα νησιά μας.

Κύριε Υφυπουργέ,
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών μας είναι η γέφυρα που μας συνδέει με την χερσαία Ελλάδα και ως εκ τούτου και γέφυρα ζωής γιατί η ανάπτυξη και η επιβίωση των κατοίκων κυριολεκτικά εξαρτάται από τις καθημερινές προσεγγίσεις των πλοίων της γραμμής.

Από διετίας και μέχρι τώρα η Πολιτεία έδειξε πλήρη αδιαφορία για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και ιδιαίτερα να επιλύσει άμεσα το σοβαρότατο πρόβλημα που προκαλεί η αδυναμία πρόσβασης στα νησιά του Νομού μας που συνεπάγεται οικονομική ασφυξία στην τοπική μας οικονομία και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για την Πατρίδα μας.

Πεποίθηση μας είναι το Υπουργείο δεν μπορεί να παραμείνει παρατηρητής της τραγικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, αλλα έχει υποχρέωση και ευθύνη για την αποτελεσματική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών. Γι αυτό απευθυνόμαστε σε σας κ. Υφυπουργέ ώστε με προσωπική σας παρέμβαση να δώσετε λύσεις στα ζητήματα αρμοδιότητός σας που μας αφορούν, όπως παρακάτω εκθέτουμε:

1. κατά τη διάρκεια διακοπής δρομολογίων του ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ να δρομολογηθεί στην ακτοπλοϊκή μας γραμμή άλλο σύγχρονο πλοίο, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Νομού, εν όψει μάλιστα και της εορταστικής περιόδου.

2. Να υπάρξει σαφής δέσμευση για την επαναδρομολόγηση στο Νομό του ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ

3. Να προστεθεί και δεύτερο πλοίο στην κύρια ακτοπλοϊκή γραμμή των νησιών του Νομού μας.

4. Να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας με το κέντρο.

5. Να θεσμοθετηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο

6. Να επανιδρυθεί και να λειτουργεί αυτοτελώς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Πέρα από την ακτοπλοϊκή σύνδεση, ζητήματα σοβαρά που πρέπει να συζητηθούν και να δρομολογηθούν λύσεις τους, είναι αυτό του μεταφορικού ισοδύναμο για την εξέλιξη του οποίου δεν υπάρχει ενημέρωση, όπως επίσης και η εφαρμογή της Συνταγματικά κατοχυρωμένης πλέον «Νησιωτικότητας» για την άρση των εμποδίων στην βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας.

Κύριε Υφυπουργέ,
Γνωρίζοντας την ευαισθησίας σας για τις ακριτικές και εθνικά ευαίσθητες περιοχές της Πατρίδας μας, όπως είναι η δική μας , είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσετε με ευαισθησία τα προβλήματά μας και θα αποτρέψετε την απομόνωση των νησιών μας.

Διαφορετικά, απόφαση όλων μας είναι να αντιδράσουμε δυναμικά με κάθε τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε την επιβίωσή μας.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Κυριαζής

armoniaradio.gr
 

ikariastore banner