Βοήθεια στο Σπίτι: Αποκλείονται όσοι τη χρειάζονται περισσότερο

Κατηγορηματικά διαφωνεί η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων-Πρασίνων με την προωθούμενη ρύθμιση για τη «Βοήθεια στο σπίτι», που αφαιρεί αδικαιολόγητα το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα από τα 2/3 των ηλικιωμένων που το αξιοποιούν σήμερα. Η ρύθμιση μάλιστα εξαιρεί από το πρόγραμμα τους ηλικιωμένους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εκείνους δηλαδή που δεν έχουν κανένα συγγενή να τους φροντίσει!

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη λογική που θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχει συγγενικό πρόσωπο του ηλικιωμένου που να είναι άνεργο ή να απειλείται από την ανεργία. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την ανάλγητη λογική της περικοπής υπηρεσιών και δαπανών προς τους πολίτες που είναι οι πιο αδύναμοι να αντιδράσουν (όπως οι μοναχικοί ηλικιωμένοι)! Εμείς πιστεύουμε ότι τέτοιες ευάλωτες κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της Πολιτείας. Η τελευταία, εάν είναι αναγκασμένη να περικόψει δαπάνες θα πρέπει να εξετάσει επιτέλους σοβαρά τις πολλαπλές ανορθολογικότητες και σπατάλες της δημόσιας διοίκησης.

Ανησυχητικά θεωρούμε επίσης τα όσα συμβαίνουν με τους εργαζομένους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα:  εργάζονται σε δήμους χωρίς αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις, κρατούνται σε πολύμηνη  ομηρεία με «σιωπηρές συμβάσεις εργασίας», βιώνουν τη διαρκή ανασφάλεια για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους και για το επαγγελματικό τους μέλλον, με  αδιευκρίνιστο κατά πόσο οι συμβάσεις τους θα είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου (μέχρι τέλος του 2011). Παράλληλα έχουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της εργασιακής ανασφάλειας και της προοπτικής για οριστική απόλυση τους.

Ανησυχούμε τέλος για την όλη τροπή που λαμβάνει ο νέος σχεδιασμός του Προγράμματος με τη συμμετοχή των κοινωνικών επιχειρήσεων μετά το 2012: με σοβαρά κενά σε εξειδικευμένες  υπηρεσίες, με εμπορευματοποίηση του προγράμματος και οικονομική επιβάρυνση των  οικογενειών των ηλικιωμένων που δεν έχουν άνεργο μέλος, αλλά και με υποβάθμιση στο εργασιακό καθεστώς των λειτουργών του προγράμματος. Στην παρούσα φάση θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός αυτός δυσχεραίνει την απορρόφηση κονδυλίων χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ενώ οι διαδικασίες του είναι χρονοβόρες και δυσκίνητες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι αποφάσεις αυτές, που εντείνουν σε περίοδο κοινωνικής κρίσης τον κοινωνικό αποκλεισμό των ηλικιωμένων.

- Ζητάμε τη διασφάλιση της χρηματοδότησης τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από το ΕΣΠΑ για την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος και την  πληρωμή των εργαζομένων.
- Ζητάμε την τροποποίηση της απόφασης που εντείνει σε περίοδο κοινωνικής  κρίσης τον κοινωνικό αποκλεισμό των μοναχικών ηλικιωμένων.
- Καλούμε την Κυβέρνηση να απαντήσει ευθέως γιατί εξαιρέθηκαν οι μοναχικοί ηλικιωμένοι από το Πρόγραμμα.

Η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων
 

ikariastore banner