Ανησυχίες και για το «Βοήθεια στο Σπίτι». Στοιχεία για την Ικαρία

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε στην χώρα μας το 2002. Στην Ικαρία το δέχτηκαν οι δήμοι Ραχών και Ευδήλου με 5 εργαζόμενους. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή, το πρόγραμμα βρέθηκε να δουλεύει με συν 20 άτομα προσωπικό (συμβασιούχοι έργου) και μόνο στον δήμο Ραχών εξυπηρετούσαν 220 άτομα!  Τα πράγματα όμως άλλαξαν, οι συμβασιούχοι τελείωσαν και έχουν μείνει 4 άτομα προσωπικό οι οποίοι εξυπηρετούν 65 ανθρώπους που έχουν ανάγκες, σε όλο το νησί.

Η συνέχεια απ’ ότι φαίνεται θα οδηγήσει στην ανεργία από τον Ιούνιο 7.000 εργαζόμενους του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο, άρθρο του οποίου ψηφίστηκε στις 29/2 στη Βουλή, στη μετεξέλιξη του προγράμματος δεν υπάρχει καμία αναφορά για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι λένε ότι «η χώρα μας έχει υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος. Υλοποιώντας την υποχρέωσή της αυτή η κυβέρνηση δημιουργεί νέα υπηρεσία στο ΙΚΑ που θα αναλάβει την υλοποίηση του Βοήθεια στο Σπίτι». Η νέα αυτή υπηρεσία θα δέχεται τις αιτήσεις των ηλικιωμένων που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και με βάση οικονομικά κριτήρια θα εγκρίνει ή όχι τη συμμετοχή. Εν συνεχεία, η ίδια υπηρεσία θα προκηρύσσει διαγωνισμό στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν ιδιώτες ή ακόμα και δήμοι (!) χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία μέριμνα για τους 7.000 εργαζόμενους».

Προβλέπονται ποικίλες αντιδράσεις κι πολύ σύντομα από τους εργαζόμενους, ενώ πυκνώνουν οι φωνές όπως του ΠΑΜΕ όπου μιλούν για «ιδιωτικοποίηση του προγράμματος αλλά και για την μεταφορά  του κόστους των υπηρεσιών, μέσα από την επιβολή νέας ασφαλιστικής εισφοράς για το σκοπό αυτό».

ikariamag.gr

ikariastore banner