Αρχιπέλαγος προς Δήμο Ικαρίας: Κάνετε διαχείριση των απορριμμάτων με διασκορπισμό & βόσκηση

“Καινοτόμες” λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων από τη δημοτική αρχή της Ικαρίας μέσω…του διασκορπισμού και της βόσκησης!

Η ανεξέλεγκτη  ρύπανση που προκαλείται από την παντελή έλλειψη διαχείρισης των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του Δήμου Ικαρίας και στις τρεις χωματερές του νησιού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Επί μήνες οι τρεις χωματερές του νησιού παραμένουν ακάλυπτες με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών να διαχέονται στο περιβάλλον και τόνοι πλαστικού να εισέρχονται καθημερινά στο θαλάσσιο οικοσύστημα, λόγω των δυνατών ανέμων που επικρατούν το μεγαλύτερο διάστημα του έτους.

Ειδικά στην περίπτωση των Ραχών η απραξία και η αδιαφορία των υπηρεσιών του δήμου είναι εγκληματική. Η χωματερή που λειτουργεί στην περιοχή παραμένει ακάλυπτη πάνω από 10 μήνες και η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει ένα σοκαριστικό θέαμα. Η «διαχείριση» και σε αυτή την περίπτωση γίνεται μέσω του διασκορπισμού των απορριμμάτων σε κτήματα της περιοχής, καθώς κάθε λογής απορρίμματα συναντώνται παντού• σε ποτάμια, ρέματα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Παράλληλα, η βόσκηση αποίμενων κατσικιών μέσα στη χωματερή  είναι καθημερινό φαινόμενο (τα σκουπίδια άλλωστε αποτελούν και τη μόνη  βρώσιμη επιλογή στην περιοχή), γεγονός που συνιστά τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που πλησίον της χωματερής συντελείται μία διαρκής παρανομία που σχετίζεται με την παράνομη διαχείριση των αδρανών υλικών από το εργοτάξιο της ΕΝΕΤ Α.Ε για την κατασκευή υβριδικού εργοστασίου.  Παρά λοιπόν την παρουσία και διακίνηση τεράστιων όγκων αδρανών υλικών στην περιοχή καθημερινά και επί μήνες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου δεν πράττουν ούτε το ελάχιστο την επιχωμάτωση, δηλαδή, του ΧΑΔΑ στην Προεσπέρα με τα αδρανή υλικά του εργοταξίου της ΕΝΕΤ Α.Ε.

Από όλα αυτά συνάγεται το σαφές συμπέρασμα ότι η δημοτική αρχή αδυνατεί να ανταπεξέλθει με τη στοιχειώδη υπευθυνότητα και σοβαρότητα στον βασικότερο τομέα ευθύνης και αρμοδιότητας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.  Επίσης, είναι απορίας άξιο το κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να εγγυηθούν την κατασκευή και ομαλή λειτουργία ενός ΧΥΤΑ / ΧΥΤΥ σε οποιοδήποτε μέρος του νησιού, όταν δεν μπορούν σήμερα να εφαρμόσουν απαρχαιωμένες μεν, βασικές δε λειτουργίες διαχείρισης απορριμμάτων. Μάλλον θυμηδία και δικαιολογημένες επιφυλάξεις προκαλεί η συγκεκριμένη πρακτική διαχείρισης της δημοτικής αρχής στους κατοίκους περιοχών όπου συζητείται η χωροθέτηση τέτοιων ΧΥΤΑ (πχ Πλαγιά), παρά εμπιστοσύνη στα λεγόμενα και τις ικανότητες τους…

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ με επιστολή που απέστειλε στο Δήμο Ικαρίας την προηγούμενη εβδομάδα κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που δεν λάβει έγγραφες διαβεβαιώσεις εντός 10 ημερών για τη στοιχειώδη αποκατάσταση των τριών ΧΑΔΑ του νησιού (με επιχωματώσεις και συλλογή όλων των διασκορπισμένων απορριμμάτων πέριξ των χωματερών) θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό στη δημοτική αρχή της Ικαρίας, που συνεχίζει την ίδια «πετυχημένη» συνταγή στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων με τους προκατόχους της, ότι το νησί δεν είναι χαβούζα, ούτε οι κάτοικοί του ιθαγενείς. Η συγκεκριμένη κατάσταση και στους τρεις ΧΑΔΑ της Ικαρίας προσβάλει βάναυσα τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά,  συνιστά τεράστια πηγή κινδύνου για τη δημόσια υγεία και μόνιμη πηγή ρύπανσης τόσο για το παράκτιο οικοσύστημα της περιοχής όσο και για τα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου με τη μεταφορά τόνων πλαστικού μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων.

Θοδωρής Τσιμπίδης
Δ/ντής Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π

ikariastore banner