Απάντηση ΥΠΕΚΑ σε Ερώτηση του Βουλευτή Σάμου σχετικά με τα χωροταξικά θέματα του νομού Σάμου

Απαντήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η από 23-11-2010, Ερώτηση του Βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Χ. Βαρδίκου (διαβάστε σχετικά, ΕΔΩ), με θέμα τα χωροταξικά θέματα που αφορούν τον νομό.

Από τις απαντήσεις των διαφόρων υπηρεσιών συμπεραίνονται τα παρακάτω:

- Τα ΓΠΣ του ν. 1337/83 σε Σάμο, Βαθύ, Πυθαγόρειο και Καρλόβασι πρέπει να τροποποιηθούν και να αναθεωρηθούν με πρωτοβουλία πλέον του ενιαίου Δήμου και του Υπουργείου.

- Η μελέτη ΓΠΣ του ν. 2508/97 για τον Καποδιστριακό Δήμο Βαθέος έχει προκηρυχθεί και βρίσκεται στην Περιφέρεια. Πρέπει να ενταχθεί στη μελέτη για όλο τον ενιαίο Δήμο.

- Οι τροποποιήσεις του Σχεδίου Πόλεως Καρλοβάσου έχουν εγκριθεί για τα οικοδομικά τετράγωνα 39, 40, 41, 42, 43 (ΦΕΚ 384 ΑΑΠ/2010) και εξετάζεται για τα 44 και 45 για τα οποία αναμένεται γνωμοδότηση του ΚΣΧΟΠ.

- Η Πολεοδομική Μελέτη Αγίου Κηρύκου που έχει ξεκινήσει το 1995, καθυστερεί για τις αναδασωτέες εκτάσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουν γίνει παρατηρήσεις, αναμένονται διορθώσεις από τους μελετητές και θα ακολουθήσει η παράδοση του τελικού ψηφιακού αρχείου για εξέταση από ΚΣΧΟΠ.

- ΣΧΟΟΑΠ Καποδιστριακού Δήμου Μαραθοκάμπου. Η Δ/νση χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ μελετά τη Συμπληρωματική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σύντομα θα στείλει τις απόψεις της στην Περιφέρεια για τελική υπογραφή από τον Περιφερειάρχη.

- ΣΧΟΟΑΠ Καποδιστριακών Δήμων Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου, Ραχών. Το Β1 Στάδιο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Οι Δήμοι έπρεπε να δώσουν εντολή στους μελετητές να προχωρήσουν στο Β2 Στάδιο που είναι και η τελική πρόταση για να πάει στη Δ/νση ΠΕ.ΧΩ., Περιφερειακό ΣΧΟΠ και εγκριτική απόφαση του Περιφερειάρχη. Πραγματοποίηθηκε και σύσκεψη (9-7-2009) στη Σάμο με πρωτοβουλία του Υπουργείου για καλύτερο συντονισμό αλλά οι Δήμοι δεν έδωσαν εντολή παρά την προειδοποίηση ότι υπάρχει κίνδυνος απένταξης (από ΕΠΠΕΡ 2000-2006)με ημερομηνία λήξης την 31-12-2009.

- Τέλος, για το σημαντικότερο όλων, την τροποποίηση της ΖΟΕ Σάμου (το από 1995 χωροταξικό) που αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ, θα ζητηθεί από τον βουλευτή να αναλάβει ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί συνάντηση στελεχών του Υπουργείου και της αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρεια) να αντιμετωπιστεί τόσο αυτό όσο κα τα υπόλοιπα θέματα.

Ο Βουλευτής δεσμεύεται να μας ενημερώσει για ενδεχόμενες εξελίξεις στα θέματα αυτά.

ikariastore banner