ΑΙΓΑΙΟ: Παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες που άντεξαν στον χρόνο

Στον σύνδεσμο εδώ, μπορείτε να βρείτε τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τις τέχνες στα νησιά του Αιγαίου που άντεξαν στο χρόνο.

Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα, ελπίζοντας να δώσουμε το ερέθισμα, την ιδέα, την παρότρυνση και σε νέους του δικό μας τόπου.

 

Το Αιγαίο, το οποίο υπήρξε από τα προϊστορικά χρόνια μια θάλασσα που περισσότερο ένωνε, παρά χώριζε, αναδείχθηκε σε χώρο όσμωσης πολιτισμών, ανθρώπινων συναντήσεων και οικονομικών συναλλαγών. Στην περιοχή αυτή οι Έλληνες εκμεταλλευόμενοι τα τοπικά υλικά, ανέπτυξαν μία ακολουθία νέων επαγγελματικών ειδικοτήτων, που χάρη στην αφοσίωση και στο μεράκι των δημιουργών τους, επιβιώνουν μέχρι σήμερα.

Η κρίση που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας τα περισσότερα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα, είναι μεταξύ άλλων η αστικοποίηση, η έλλειψη ενδιαφέροντος των αναγκών που τα δημιούργησαν, αλλά και η κυκλοφορία τυποποιημένων προϊόντων.

Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα παραδοσιακά εργαστήρια καλούνται να επαναπροσδιορίσουν το προϊόν και το αγοραστικό τους κοινό, να αξιοποιήσουν και να προβάλλουν τα πλεονεκτήματά τους, να προσαρμοστούν στις προτιμήσεις της αγοράς για το χειροποίητο, το λιγότερο μαζικό και να προσδώσουν στην παραγωγή τους έναν ποιοτικό χαρακτήρα διακριτό από εκείνον των βιομηχανικών προϊόντων.

Διαβάστε ένα μικρό παράδειγμα από την γειτονική μας Αμοργό:
Το όνομά μου είναι Γιώργος Βλαβιανός και κατοικώ στα Κατάπολα της Αμοργού. Εδώ και 7 γενιές η οικογένεια μου ασχολείται με την κτηνοτροφία και την τυροκομία, χρησιμοποιώντας πάντα παραδοσιακές συνταγές και τεχνικές.

Σήμερα η οικογενειακή μονάδα με τα αιγοπρόβατα είναι βιολογικά πιστοποιημένη. Αμέσως μετά το άρμεγμα, το γάλα μεταφέρεται στον παραπλήσιο χώρο του μιτάτου και γοργά-γοργά ξεκινά η διαδικασία για να φτιάξουμε τα τυριά μας .

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι κυρίως ένα τοπικό είδος κεφαλογραβιέρας, ξινομυζήθρα, ξινότυρο, κοπανιστή και ανθότυρο.

Μέχρι στιγμής αρκούμαστε στην ντόπια κατανάλωση, αλλά αυτός είναι κι ένας τρόπος να διατηρήσουμε την μικρή παραγωγή βασισμένη σε παραδοσιακές διαδικασίες.

Θέλω να διδάξω στα τέσσερα παιδιά μου, αλλά και στο πέμπτο που περιμένουμε, να σέβονται και να αγαπούν τα αγαθά που μας χαρίζει απλόχερα η γη. Η σύγχρονη κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη της στη φύση και στην παράδοση, αλλά είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έρθει η στιγμή να ανατρέξουμε στη σπουδαία κληρονομιά του παρελθόντος.

ikariamag.gr | η Ικαρία… αλλιώς!

Δείτε επίσης τις σελίδες από ένα παλαιότερο ημερολόγιο του Συλλόγου Ικαρίας «Κάβο Πάπας» με θέμα τα επαγγέλματα της Νικαριάς, εδώ.