Τουρισμός & Ικαρία: "Πριν η κατάσταση γίνει θεσμός"

Στο πλαίσιο της θεματικής μας: ΦΑΚΕΛΟΣ: Τουρισμός & Ικαρία, ξεκινήσαμε έναν διαδικτυακό διάλογο, πάντα στο επίπεδο που ταιριάζει τόσο σε εμάς όσο και στο νησί μας.. Περιμένουμε και τη δική σας άποψη στο info@ikariamag.gr. Η συντακτική ομάδα του ikariamag.gr διατηρεί το δικαίωμα επιλογής των κειμένων που τελικώς θα δημοσιευτούν. Η συμμετοχή όπως και η ανάγνωση της διαδικτυακής συζήτησης του θέματος, δε συνίσταται για ανθρώπους που δε μπορούν να έρθουν σε επαφή με καμία άποψη που είναι διαφορετική από τη δική τους.

Βρείτε όλες τις αναρτήσεις για το θέμα, εδώ.

Με αφορμή τη διαδυκτιακή συζήτηση που αφορά στο θέμα του free camping στις παραλίες Μεσακτή και Λιβάδι, θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου με λίγα λόγια.

Επισκέπτομαι το νησί σας σχεδόν κάθε καλοκαίρι από το 1999 (ποτέ σαν κατασκηνώτρια). Το αγαπώ σαν να ήταν μέρος καταγωγής μου όπως αγαπώ και τους ανθρώπους του, εξού και έχω αναπτύξει διαχρονικούς δεσμούς.

Είμαι φανατική οπαδός του free camping μιας και έχω "εκπαιδευτεί" από τους γονείς μου, κάνοντας για σειρά ετων τέτοιου είδους διακοπές σε μικρότερη ηλικία. Εκεί οι κανόνες ήταν αυστηροί και ως παιδιά πολλές φορές "ξινίζαμε" όταν έπρεπε να τους ακολουθήσουμε: πλήρης σεβασμός για το περιβάλλον, απόλυτη ησυχία σε περίπτωση που είχαμε "γείτονες", καθημερινή καθαριότητα του χώρου μας και της παραλίας που μας φιλοξενούσε σε μεγάλη ακτίνα - κάθε πρωί με σακουλίτσα μαζεύαμε τα πάντα! Και πολλά παρόμοια τα οποία  συνεχίζω ευλαβικά να τηρώ μέχρι και σήμερα όταν κάνω ελεύθερο καμπινγκ.

Θλίβομαι πολύ, όταν τα καλοκαίρια στην Ικαρία αντικρίζω το απαίσιο θέαμα των κατασκηνωτών στις 2 παραλίες, λόγος για τον οποίο εγώ και κάποιοι φίλοι  απομακρυνθύκαμε πέρυσι από την περιοχή του Αρμενιστή και ενοικιάσαμε καταλύματα σε άλλο σημείο του νησιού.

Δεν είμαι σε θέση και δεν επιθυμώ να κρίνω τους λόγους για τους οποίους αυτό συμβαίνει. Είμαι όμως σίγουρη ότι οι κατασκηνωτές δεν θα φερόντουσαν με αυτό τον τρόπο αν κάποιος/κάποιοι δεν τους το επέτρεπαν. Δε με αφορά αν αυτοί οι κάποιοι ονομάζονται αρχές του νησιού, τοπική κοινότητα/κοινωνία, beach bars, καντίνες ή Δημος Ικαρίας. Σίγουρα ό,τι γίνεται, γίνεται με τις ευλογίες μερικών ή όλων αυτών και ας μην κρυβόμαστε, απώτερος σκοπός είναι τα προσωπικά συμφέροντα (ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει) και φυσικά το χρήμα. Γνωστές πάγιες τακτικές των λίγων εις βάρος των πολλών, ελληνική κουλτούρα, οπότε γιατί όχι και Καριώτικη; Όπως είπα και παραπάνω θλίβομαι, δεν εκπλήσσομαι! Η έκλπηξη θα ήταν να συνέβαινε ακριβώς το αντιθετο!

Αν υπάρξει κινητοποίηση των αρχών και της τοπικής κοινωνίας, σίγουρα όλα θα αλλάξουν. Οι κατασκηνωτές θα συμμορφωθούν γιατί ούτε εκείνοι περνάνε καλά. Το ελεύθερο καμπινγκ είναι δικαίωμα, το πιστεύω και θα το υπερασπίζομαι πάντα. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις και σε τέτοιες παραλίες, με όρια και κανόνες. Οταν αυτά υπάρχουν, ο ανθρωπος είναι πιο χαρούμενος και λειτουργεί πιο σωστά, αυτή είναι η φύση του. Είμαι σίγουρη ότι εσείς οι μόνιμοι κάτοικοι γνωρίζετε καλύτερα τον σωστό τρόπο, τις μεθόδους και τις τακτικές με τις οποίες θα αλλάξετε μια κατάσταση που, λίγο ακόμη και θα γίνει θεσμός. Πιστεύω ότι και οι μόνιμοι καλοκαιρινοί επισκέπτες θα βοηθήσουμε με κάποιον τρόπο σε περίπτωση που μας ζητηθεί - είναι εγωιστικό να υποδεικνύουμε και να περιμένουμε μόνο απ τους άλλους. Όλα γίνονται με συλλογική προσπάθεια.

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για το θέμα. Υποσχέθηκα να μη γίνω κουραστική, οπότε κλείνω εδώ θέλοντας να σας συγχαρώ που ανοίξατε διαδυκτιακά το θέμα με τη συμμετοχή ανθρώπων που αγαπάνε το νησί και να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να εκφράσω τη γνώμη μου. Η ευχή είναι να αλλάξει το θλιβερό σκηνικό, με τον καλύτερο δυνατο τρόπο και κάθε θεμιτό μέσο, για το συμφέρον των περισσοτέρων και για να ξαναζήσουμε τις αγαπημένες μας παραλίες...όπως παλιά!

Πηνελόπη Χανιώτη

Η τοποθέτηση μου αφορά στο θέμα των κατασκηνωτών και μόνο. Σε περίπτωση που κάποια στιγμή θίξετε το θέμα ξαπλώστρας - ομπρέλας, πολλά θα γραφτούν/ειπωθούν που δε θα έχουν μεγάλη απόκλιση από αυτά του ελεύθερου κάμπινγκ.

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.

 

ikariastore banner