Τουρισμός & Ικαρία: Οι αναγνώστες παίρνουν θέση (μέρος 1ο)

Στο πλαίσιο της θεματικής μας: ΦΑΚΕΛΟΣ: Τουρισμός & Ικαρία, ξεκινήσαμε έναν διαδικτυακό διάλογο, πάντα στο επίπεδο που ταιριάζει τόσο σε εμάς όσο και στο νησί μας.. Περιμένουμε και τη δική σας άποψη στο info@ikariamag.gr. Η συντακτική ομάδα του ikariamag.gr διατηρεί το δικαίωμα επιλογής των κειμένων που τελικώς θα δημοσιευτούν. Η συμμετοχή όπως και η ανάγνωση της διαδικτυακής συζήτησης του θέματος, δε συνίσταται για ανθρώπους που δε μπορούν να έρθουν σε επαφή με καμία άποψη που είναι διαφορετική από τη δική τους.

Βρείτε όλες τις αναρτήσεις για το θέμα, εδώ.

Ακολουθεί το 1ο μέρος από τις παρεμβάσεις των αναγνωστών μας και έπεται συνέχεια:

Η ιδεολογία και η βασική αρχή του ελεύθερου κάμπινγκ είναι ότι ο κατασκηνωτής είναι μια αμελητέα ποσότητα στη φύση, απλά συνυπάρχει στο σύνολό της. Το αποτέλεσμα των 200, 300 και 400 σκηνών σε μια παραλία δεν είναι τίποτα άλλο από βεβήλωση της γύρο περιοχής και ουσιαστικά μια εφηβική τουριστική μόδα. Προφανώς και όλο το βάρος πέφτει και πρέπει να πέφτει στις δημοτικές αρχές του νησιού για τα αποτελέσματα αυτά.
Η μεγάλη έλλειψη τουριστικών υποδομών που έχει το νησί μας δικαιολογείται εν μέρη λόγο του κύκλου οικονομίας που υπήρχε στο πέρασμα των χρόνων μέχρι και την εποχή της κρίσης. Με λίγα λόγια δεν ήταν ποτέ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας.
Όμως βασικές και πολύ απλές μονάδες τουρισμού, άκρως αναγνωρισμένες, όπως τα οργανωμένα κάμπινγκ έπρεπε να είχαν κάνει αισθητή τη παρουσία τους πολύ πιο νωρίς. Καθώς μιλάμε για ένα είδος τουρισμού που ελκύει πάρα πολύ κόσμο και είναι αποδεδειγμένα ότι δεν περιορίζεται ηλικιακά.
Κάνοντας συζητήσεις με ανθρώπους όπου κάποια στιγμή σκέφτηκαν να ασχοληθούν με το θέμα θα σου πουν ότι όλο αυτό χάνεται σε ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο. Όμως όταν αναφερθούμε στην ευκαιρία να ασχοληθεί η δημοτική αρχή του τόπου με την δημιουργία και την οργάνωση μιας  αρχικά  τέτοιας μονάδας  αρχίζεις να πιστεύεις ότι είναι πολύ πιο εφικτό.
Από μεριά μου πολύ μεγάλη κίνηση από τον δήμο Ικαρίας να ενημερώσει αρχικά τους ντόπιους για το θέμα και στη πορεία αν μπορεί να το αναπτύξει, καθώς όλα αυτά θα προσφέρουν και θέσης εργασίας και το βασικότερο, οι παραλίες θα είναι πάλι για όλους.
Γρηγόρης Πάστης

Εγώ έρχομαι στην Ικαρία από το το 1990. Επισκέπτομαι το νησί 3-4 φορές το χρόνο και έχω έρθει σε όλες τις εποχές του χρόνου στο νησί !!! Το μέρος αυτό το αγαπώ περισσότερο από κάθε μέρος του κόσμου !!! Συμφωνώ και εγώ ότι το ελεύθερο camping το μόνο που προσφέρει στο νησί είναι βρωμιά ... Αν υπήρχε ένα οργανωμένο camping θα πρόσφερε πολλά στο νησί, η ελεύθερη κατασκήνωση όμως όχι !!! Για την τόνωση του τουρισμού εγώ έχω να προτείνω τέσσερα πράγματα :
Α) ένα οργανωμένο καθαρό camping σε κάποιο μέρος του νησιού
Β) Δημιουργία συγκοινωνίας (κάποιας μορφή ΚΤΕΛ) από τον ΝΑ ως τον Φάρο... Σε όλα τα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά μπορείς και χωρίς αυτοκίνητο να επισκεφτείς τα αξιοθέατα και τις παραλίες του με την συγκοινωνία
Γ) Προώθηση του αγροτουρισμού αλλά και του τουρισμού μέσω Ίντερνετ αλλά και με Δελτία τύπου σε μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία ανά τον κόσμο. Ανάδειξη εθίμων όπως το Πάσχα με το κάψιμο του Αφανού στο Καραβόσταμο, ο Άγ. Βασίλης την Πρωτοχρονιά, Οι μουτσουνιάρηδες τις απόκριες... Να δουν ότι η Ικαρία διαθέτει και άλλα πράγματα εκτός από τα διάσημα πανηγύρια που δεν θα σταματήσουμε να διαφημίζουμε
Δ) Προσφορές σε Έλληνες από ξενοδόχους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μέσω site (π.χ Έλα 7 ημέρες Ικαρία και πλήρωσε τις 5 διανυκτερεύσεις ισχύει από 1/6 έως 20/7) ή μέσω ανταλλακτικής διαφήμισης με διαγωνισμούς μέσω γνωστόν ραδιοφωνικών σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Δώρο διαμονή και αυτοκίνητο για 5 μέρες μέσω κάποιου διαγωνισμού που θα προβάλετε 15-20 μέρες στον ραδιοφωνικό σταθμό) με απλά λόγια βελτίωση του μαρκετινγκ των ξενοδόχων για αύξηση της τουριστικής περιόδου.
Γιώργος Τσοχατζής

Επειδή τυγχάνω από τους παλιούς λάτρεις του νησιού, προσωπικά δεν με ενθουσιάζει η ελεύθερη κατασκήνωση. Πριν αρκετά χρόνια έζησα μια τέτοια κατάσταση στον Αρμενιστή, Γιαλισκάρι και Μεσαχτή, στην ρεματιά. Απαράδεκτη η συμπεριφορά των ανθρώπων αυτών.
Εμμανουήλ Περάκης

Η κατασταση ειναι πραγματικα απαραδεκτη. Μονο ενα οργανωμενο καμπινγκ ισως θα μπορουσε να την διορθωση. Τοτε μονον οποιος θα ηρνητο να κατασκηνωση εκει θα μπορουσε να εκδιωχθη. Ετσι γινεται σε αλλες τουριστικες περιοχες και νησια.
Κωνσταντίνος Μαλαχίας

Ελπίζουμε το νησι μας να μην γινει νησι γκρούβαλων! Είναι λυπηρό η ομορφότερη παραλία της μεσαχτης να εχει αυτη την εικόνα τους θερινούς μήνες ! θα πρεπει να παρουν μετρα απο τον δημο και την αστυνομία ! οι τύποι αυτοι θα μπορούσαν να κατασκηνώσουν κάπου αλλου ! δόξα τω θεό η ικαρια εχει και πολλα βουνά με πολλές πηγες που θα μπορουν   και να λούζονται .....!!!!
Μαρία Κατσας

Αναφορικά με το θέμα των ελεύθερων κατασκηνωτών τους καλοκαιρινούς μήνες προτείνω την εξής οικονομική και εφυκτή λύση: Οι μεγάλες παραλίες Μεσακτή,Λιβάδι,Κάμπος να έχουν προβολείς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με αυτό τον τρόπο, διώχνουμε τα αντίσκοινα και ομορφαίνουμε το ήδη πανέμορφο μέρος. Δεν αντέχουμε άλλο τη βρώμα και τον κίνδυνο να μολυνθούν τα παιδιά μας από τις σύριγγες και τα περιττώματα. Επίσης θα πρέπει από τον Μάιο να ξεκινήσουμε να διώχνουμε όποιον πάει να τοποθετεί αντίσκοινο στις παραλίες (το Λιμενικό έχει ευθύνη και υποχρέωση). Με αυτό τον τρόπο θα διαδθθεί ΝΩΡΙΣ οτι δεν μπορούν πιά να κατασκηνώνουν στις παραλίες της Ικαρίας. Εάν φτάσουμε στον Ιούλιο θα έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι γκρούβαλοι οτι και φέτος θα έχουν τσάμπα διακοπές με πλιάτσικο σε μποστάνια, πανηγύρια και φυσικά επικίνδυνες για τα παιδιά μας παραλίες...Φτάνει πιά !!!
Σαράντος Γιαγουρτάς

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.

ikariastore banner